Indesit met defecte lagers

Hanszl2001

  • #1
Hallo, ook onze 3 jaar oude Indesit W144x heeft lagerproblemen, nu ben ik een handige jongen en ga toch kijken of ik het kan vervangen voordat ik weer veel €€€ uitgeef aan een nieuwe wasmachine.

Wat ik mij afvraag voordat ik ga demonteren (ik ben het in het forum op alle 26 pagina's niet tegen gekomen) of deze machine 1 of 2 lagers heeft en heeft iemand nog bruikbare tips?

Svp geen bijdehante ala "koop maar een nieuwe" dat kan altijd nog. :lol:
 

Co de Witgoedman

  • #2
Uitlagering van Indesit verschilt niet veel van andere merken:
  • Achterwand eraf halen;
  • Snaar losnemen;
  • Snaarwiel eraf halen;
  • Lagerkruis eraf halen;
  • Lagers eruit presen of drukken;
  • Nieuwe monteren;
  • En in omgekeerde volgorde weer monteren.
PS. De meest voorkomende oorzaak van defecte lagers is teveel zeepmiddel en te weinig kookwas 95 graden (minimaal 1x per 2 weken).

Praktijk.... Indesit wordt weinig uitgelagerd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het meest redelijk is, om eerst bij de leverancier verhaal te (proberen te) halen.

Een wasmachine wordt geacht langer mee te gaan dan 3 jaar, en mag dit soort problemen dus nog niet vertonen, tenzij er extreem veel mee gewassen is, natuurlijk.

De meeste leveranciers / fabrikanten hebben voor dit soort gevallen een coulance-regeling, waarbij de te betalen reparatiekosten minder zijn dan normaal.

Zou ik toch zeker eerst naar informeren voor je zelf aan deze klus begint, die op dit forum niet echt aangeraden wordt. Vandaar dat je er ook geen beschrijvingen van vindt!
 

Hanszl2001

  • #4
Bedankt voor de tips, het verwijderen van de lagers ging vrij "eenvoudig",
wat mij opviel was het lekken van de rubber simmering* waardoor het binnenste lager roestte, daardoor slijtage en klapperen bij hoge toeren van de trommel veroorzakend. De lagers zijn weliswaar van goede SKF kwaliteit.

*Vermoedelijk onstaan door opeenhoping van afdichtvet, kalkaanslag, zeepresten en vuil uit het wasgoed, wat een sludge (smurrie) vormt die de rubber simmering aantast.
Dus voor regelmatig een kookwas is inderdaad wat te zeggen!
Deze smurrie is echter eenvoudig te verwijderen met Cillit Bang en een oude tandenborstel, alvorens alles weer te monteren.

Aangezien Cillit Bang nogal aggresief is voor metalen - ik ben niet zozeer bang voor aantasting van de RVS trommel en kuip, maar eerder voor de bronzen bus op de trommelas en het verwarmings element - verwijder ik die aangekoekte smurrie pas op het moment dat ik de boel weer in elkaar zet zodat ik het redelijk snel kan naspoelen.

Omdat ik vermoed dat het buitenste lager ook een opdonder heeft gekregen vervang ik ook deze, wat de kosten betreft kan je beter op zeker gaan. In totaal nog geen €35 aan materiaal.

Het lijkt me ook verstandig de bouten opnieuw te borgen met Loctite of een andere vloeibare borging want voorkomen is beter dan lostrillen met 1400 toeren. :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu