Indeling vloerverwarming

Markvdakker

  • #1
Ik ben bijna zover om de vloerverwarming te gaan uitrollen, daarvoor heb ik het volgende plan gemaakt en heb er tevens nog wat vragen over. Zou iemand mij hiermee kunnen helpen?

Het gaat om zo'n 46m2 welke ik als hoofdverwarming wil leggen met de slangen op 10cm hoh. Hiervoor zou 5 groepen voldoende moeten zijn, max 110m op een groep is mij verteld.

Van deze 5 groepen wil ik er 4 gelijk houden in slanglengte (huiskamer + keuken zonder tussendeur), de gang en het toilet zouden qua temperatuur wat lager mogen en zitten daardoor op een aparte groep. Ik hoor van veel mensen dat de groepen dezelfde lengte moeten hebben ivm het ingeregelen.

Is het een bezwaar als er 1 groep wat kleiner is??
Groep 1t/m4: ~9.6m2 excl toe/afvoer
Groep 5: 6.2m2 excl toe/afvoer
Moet ik flowmeters hebben om alles in te regelen?

Vanuit de huiskamer ga ik naar de kelderkast waar ik mijn verdeelunit wil hangen. De buizen zijn 22mm, Met welke diameter slang kan ik het beste naar mijn verdeelunit? En is het een bezwaar dat er 2x7,5meter toevoerlengte bij komt?

Alvast bedankt voor de moeite



extra info: Bouwjaar huis: 1971, ramen voorzien van HR++ glas.
 

Xr8

  • #2
Inregelen doe je ook om het verschil in lengte op te vangen. Flow meters zijn daarbij een handig hulpmiddel. Zo kun je zien hoeveel liters er door de groepen elk gaan.

Naar de verdeler kun je gaan met een 25/26mm toevoer slang. Die is ruim voldoende om de verdeler te voeden.

Slang van 22mm is vrij dik? Om dit HOH 10 te leggen zal bij korte bochten problemen kunnen geven. Leg de slangen in ieder geval in het slakkenhuispatroon. Maw aanvoer en retour om en om. Daarbij is het verstandig met de warmste leidingen het dichtst langs koude vlakken te gaan. Ramen ed.

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die 22mm is waarschijnlijk geen slangdikte van de vv slangen, maar de dikte van zijn (vermoedelijke) dunwandig stalen aanvoer/retourbuizen waar hij zijn vv verdeler op wil aansluiten. Ik denk trouwens dat je met 20mm slang hier prima vanaf kan takken voor je vv.

Zijn vv slangen zullen wel gewoon standaard 16mm zijn.

Overigens is 10m2 vv per groep een prima uitgangspunt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu