Inbouwspots aan beide kanten aansluiten op een Wago lasklem

jantje93

  • #1
Hi allemaal,

Ik heb geprobeerd om via bestaande topics op Klusidee de volgende kwestie op te lossen, dat is nog niet gelukt dus probeer het zo even:

In onze gang zit een centraaldoos voor 12 buizen. Hierin zitten twee flexbuizen (3x2.5 VD) voor de stopcontacten. Tevens ben ik bezig met de aanleg van 6 Hue inbouwspots. Nu is de vraag, kan ik de Hue inbouwspots aan beide kanten aansluiten op een Wago lasklem met twee aderige 1mm vmvl draad? En mag dit dan ook los in het plafond liggen? Ik kom er namelijk niet eenvoudig bij.

Alvast bedankt.
Groet Jan
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja je mag de spots aansluiten op lasklemmen die ook voor soepele draad geschikt zijn (de variant met de hendeltjes). Aderdikte is afhankelijk van de vermogens, daarvoor dien je wat meer info te geven.

Mag inderdaad los op het plafond liggen maar dan wel kabel gebruiken en geen losse Vd draad.
 

jantje93

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie.

Spots worden dus aangesloten met2x1mm VMVL draad, dat moet dus goed gaan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Lasklemmen mogen niet los op het plafond liggen maar moeten in een lasdoos. Verbindingen moeten daarnaast ook op trek ontlast zijn.

Er zijn kleine lasdoosjes in de handel die door het gat van een spot passen.
Spelsberg_doos_vmontage_op_wandplafond_Mini25_max._2.5mm_rechth.gif

Als je de snoeren op de kopse kant invoert kun je ze met een tyrap aan die oogjes vastmaken en heb je meteen iets wat op trekontlasting lijkt. :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Gaat het om 230 of 12volt spots?

Zeker 12V kom je toch maar zelden in lasdozen tegen op een verlaagd plafond....
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het gaat om 230V (Hue) spots.

Ook dat kom je maar al te vaak tegen met verbindingen los op het plafond. Maar dat wil niet zeggen dat het dan ook deugt...

Je geeft zelf al terecht aan om geen draad te gebruiken, maar iets wat dubbel geïsoleerd is. Waarom zou je bij je verbindingen die dubbele isolatie dan ineens vergeten? Wat trekontlasting is ook wel fijn, niet dat je het hele metalstudplafond onder spanning zet als je er een keer een spot uithaalt en er een draadje uit de lasklem schiet...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Voor 230V is het inderdaad beter om lasdozen toe te passen. Ik zou dan wel gaan voor een variant met wartels want in tyraps als trekontlasting heb ik weinig vertrouwen. Die dingen willen van ouderdom ook nogal eens scheuren.
 

jantje93

  • #8
Bedankt voor de reacties.

Als ik het goed begrijp is het volgende dus niet goed uitgevoerd:
1594792135942.jpeg


Ik zou dus dan bij iedere lasklem een lasdoos moeten maken. Aardig klusje
 
Laatst bewerkt:

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Je kan ook bij elk spotje een doosje plaatsen en vanuit daar doorlussen naar het volgende spotje.
Zoals boven wordt het een beetje een warboel.
Deze eerste las ook in de centraaldoos maken, niet ernaast.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Ik zou inderdaad altijd van spot naar spot doorlussen in plaats van de snoer al eerder te splitsen, dat bespaart je ook nog eens een boel lasklemmen.
 

jantje93

  • #11
Dan volg ik jullie advies tav het doorlussen en gebruik ik deze fittingen. Lijkt mij erg praktisch.
CCB4694A-58BF-4689-B4AB-9C3FBA9E26DC.png
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Lijkt me een prima oplossing.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
jantje93 schreef:
Als ik het goed begrijp is het volgende dus niet goed uitgevoerd:
Bekijk bijlage 1627
Ik snap niet dat winkels dergelijk advies durven geven. Het voldoet in ieder geval niet aan NEN1010

526.5 Aansluitingen van leidingen (niet alleen de eindaansluitingen, maar ook tussenverbindingen) mogen alleen worden gemaakt in daarvoor geschikte omhullingen, bijvoorbeeld verbindingsdozen, aansluitdozen, of
in materieel, indien de fabrikant hiervoor ruimte heeft voorzien. In dit geval moet materieel worden gebruikt waar vaste aansluitvoorzieningen aanwezig zijn, of waar voorzieningen zijn getroffen voor het installeren van verbindingsmaterieel. De leidingen moeten eindigen in een omhulling.

526.6 Aansluitingen en koppelpunten van kabels en leidingen moeten vrij zijn van mechanische belastingen. Toestellen voor ontlasting van mechanische belastingen moeten zijn ontworpen om elke mechanische schade aan kabels of leidingen te voorkomen.

526.9 Aders van kabels waar de mantel van is verwijderd, en installatiedraden moeten aan het einde van de buis, koker of goot zijn omsloten zoals vereist in 526.5.
Helaas wordt er ook heel wat geprutst. Niet raar, als je advies zoals bovenstaande foto op internet vindt.

Met (mini) lasdoosjes en de fittingen die je toont zit je in ieder geval prima! Als er ruimte voor is, zou je zelfs 2 snoeren in één zo'n aansluitdoosje kunnen invoeren, dan heb je geen dozen meer nodig. Dit wordt waarschijnlijk wel meer geprul.

Alternatief is om met stekerbare installatiesystemen zoals de welbekende Wieland stekkers te werken. Daarvan heb je allerlei aansluitsnoeren, koppelsnoeren en T-stukken die je zo in elkaar kunt klikken en boven het plafond kunt leggen. Heel mooi en makkelijk, maar er hangt wel een prijskaartje aan de componenten. Dit is meer iets wat de professional kiest (want tijd = geld). :cool:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu