Inbouwspots in welfselplafond

Black Knight

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben bezig met aanleg van bekabeling in toekomstige nieuwbouwwoning en zit met een practische vraag : hoe worden inbouwspots (van die gewone ronde, dus ni bijzonder groot ofzo) in een "standaard" welfselplafond gemonteerd? De welfsels worden binnenkort gepleisterd en er komt dus geen gyproc aan te pas. Ik heb al vaker gelezen dat ze hiervoor gaten door het plafond boren met een diamantboor. Deze moet ik dan wss wel kunnen huren. Dient hiervoor een inbouwdoos voorzien te worden en indien ja, welke? Of nog andere oplossingen mogelijk?
 

Xr8

  • #2
Je zult eerst moeten kijken wat voor spots het zijn. Deze passen meestal niet in een inbouwdoos. Kan in geval van halogeen ook wel eens goed warm worden. Gaten kun je vooraf boren van boven naar beneden, of je dit zelf moet gaan doen? Meestal is het laten boren niet of nauwelijks duurder. Verniel je de boor (is zo klaar) ben je zeker duurder uit.

Je kunt dan naar de sparingen buisje leggen vanaf de centraaldoos, of van sparing naar sparing, wat je wilt. Is het 12V dan moet je ook je trafo's nog ergens kwijt.

Succes.
 

Black Knight

  • #3
Alvast bedankt voor de reactie.

De spots in kwestie zijn nog niet aangekocht, dus daarmee kan ik nog alle kanten uit. Verwacht wel voor 230V te gaan, anders moet ik nog met een extra kabel naar de zekeringkast.
De meeste spots (die ik ken) hebben van die haken die vanzelf achter een houten of gyproc plaats vastklemmen. Dit werkt toch niet bij een welfsel? En de bedrading mag dus gewoon in het plafond zitten zonder verdere bescherming? Dus de preflex gewoon tot aan de spot, aansluiten+ doorlussen (3 spots in 2 ruimtes) naar de volgende spot(s)?

Gaten boren zal ik toch zelf gaan doen. Het moet namelijk allemaal een beetje vooruitgaan, dus sta niet te wachten tot er ergens een aannemer kan. Lijkt me ook duur te worden voor 6 gaatjes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu