Inbouwspots (230v) aansluiten in verlaagd plafond...

Atmoz

  • #1
Beste medeklussers,

Wat is de juiste manier om een aantal (10 stuks) inbouwspots van p/stuk 50watt (@ 230 volt) in een verlaagd plafond aan te sluiten. Het dak is van underlayment, en het verlaagde plafond is van gipsplaat.

Op diverse zie ik verschillende oplossingen. De een zegt per spot een wandcontactdoos plaatsen, de ander lust door van de ene spot naar de andere met twin adereindhulzen, en de 3e zegt via een doorkoppelblokje (wat dit ook moge zijn?!) naar alle spots toe. Alle spots worden tegelijk aan/uit/gedimd!

Welk snoer moet toegepast worden, is het bijvoorbeeld nodig om een hittebestendig snoer te nemen?

Alvast vriendelijk bedankt voor de hulp.

Groet,

Atmoz
 

Fendtgek

  • #2
Ik werk altijd met siliconenkabel met adereindhulsjes.
 

Atmoz

  • #3
Maar waar sluit je dat op aan? Doorlussysteem of vanuit een lasdoos of is het snoer aan de stekker is silicone uitvoering?
 

Geus

  • #4
Beste Atmoz,

Ik ben geen expert, maar volgens mij zit het probleem in een verschillende intepretatie in waar je vaste installatie ophoudt. In een vaste installatie neem je in principe geen flexibel snoer op of het moet "buitenkabel" zijn. Vanaf een lichtpunt kan je wel met flexibel snoer verder.
Een verlaagd plafond is een beetje een grijs gebied. Volgens mij moet je uitgaan van het idee dat in geval van brand door kortsluiting de brandweer je woning binnenkomt en alle stekkers en lampen er uit rost. Dan blijft alleen de vaste installatie over en die moet aan bepaalde normen voldoen.
Heb je een systeemplafond waar ze makkelijk bij kunnen, dan zou je met flexibel kunnen werken vanuit een centraal lichtpunt. Of met wcd'en per lamp, dat is een veelgebruikte manier boven systeemplafonds.
Wordt het een meer permanent plafond, dan kan je volgens mij beter installeren met vd-draad naar aparte lichtpunten per lamp.
 

Kaajee

  • #5
Geus schreef:
.......Volgens mij moet je uitgaan van het idee dat in geval van brand door kortsluiting de brandweer je woning binnenkomt en alle stekkers en lampen er uit rost. ..........
Ik hoop toch dat ze zich gaan bezighouden met het bestrijden van de brand: BLUSSEN dus! :D
Maar zonder gekheid: dat gaat de brandweer natuurlijk niet doen, hooguit (en terecht) schakelen ze via de meterkast de totale stroom (en gas en water) uit, door bijv. de hoofdschakelaar om te zetten (of aardleks of automaten/zekeringen). Dit is ook (1 van de) reden waarom een hoofdschakelaar verplicht gesteld is.

Enne....ik zou gewoon doorlussen (van lamp naar lamp) met adereindhulzen en silicone kabel. Mijn inziens had je beter voor 12volt/LED kunnen kiezen, dat was veel makkelijker doorlussen geweest omdat het zwakstroom is.
 

Aks

  • #6
Ik zou ook gewoon door lussen met de juiste kabel.

Ik denk dat er aan de 230 spots door lus doosjes zitten.

En 500W verlichting is best veel je zou inderdaad naar 12V of led verlichting kunnen gaan kijken
 

Atmoz

  • #7
12 V heb ik ook overwogen, je krijgt dan te maken met toch wel erg grote stromen. 500:12=41,67 Amp. LED geeft te weinig licht. In verband met de vereiste bereikbaarheid van alle installatieonderdelen, ook de lassen, denk ik zelf dat het het beste zou zijn om vanuit een centraaldoos naar een lasdoos bij de eerste lamp te gaan en vandaar verder naar lasdozen bij elke lamp. In die lasdozen komen dan de lassen en de overgang naar soepele kabel. De overgang zelf: is het een goed idee om vanuit de (steek)las een eindje VD draad te gebruiken en daar een kroonsteen aan te zetten. Daar kan dan met een adereindhulsje het soepel hittebestendig snoer in geschroefd worden. Ik wil ook wel werken met een wandkontaktdoos per lamp, je krijgt dan te maken met meer onderdelen (lasdoos en wandkontaktdoos) op een moeilijk bereikbare plaats. Het idee is om het plafond toch redelijk permanent te maken.

Iedereen bedankt voor de reacties,

Groet, Atmoz.
 

Kaajee

  • #8
Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt....... :mrgreen:

Als je veel wilt "lassen" zou ik onderstaande lasdoppen gebruiken, daarmee koppel je vast aan soepel draad maar ook soepel aan soepel.
Ik zou dan wel zo snel mogelijk naar soepel gaan en in soepel blijven. Dus 1 verbinding van vast naar soepel en vervolgens vanaf de lampjes alleen maar soepel-naar-soepel; werkt veel makkelijker.

 

Atmoz

  • #9
Nou breekt me de klomp helemaal. Gisteren hebben ze me bij de Gamma met 2 man staan te overtuigen dat de getoonde klemmen niet geschikt zijn voor soepel snoer.
 

Kaajee

  • #10
Van de makers van die klemmen:
Verbindingsklemmen met hefboombediening
De verbindingsklemmen van de serie 222 met CAGE CLAMP® COMPACT-aansluiting klemmen maximaal 5 afgestripte fijnaderige geleiders van 0,08 mm² tot 4 mm² alsmede massieve of meeraderige geleiders tot 2,5 mm², en dat zonder gereedschap. Door de bedieningshefboom, die de kooiveer in geopende toestand voortdurend naar beneden drukt, kan de gebruiker de geleider met beide handen invoeren.

Met de serie 222 is het dan ook geen enkel probleem om massieve geleiders met een doorsnede van 2,5 mm² met fijnaderige geleiders met een doorsnede van 0,5 mm² te verbinden - de fijnaderige geleiders worden gewoon vastgeklemd!
Juist (mede) bedoeld om vast en soepel te combineren.....er wordt een soort plaatje naar beneden geduwd namelijk. En iedere opening een individueel metalen plaatje zodat je ook dun met dik kunt combineren.
 

Atmoz

  • #11
Kaajee heel erg bedankt. Daar kan ik mee verder. Vandaag bij de Gamma hetzelfde verhaal: niet geschikt voor soepel draad. Het zijn wel klemmen van een ander fabricaat dan in jouw reactie. Ik ga die "van jou" bestellen.

Gr. Atmoz.
 

Fendtgek

  • #12
Het is trouwens niet verstandig om adereindhulzen i.c.m. met deze klemmen te gebruiken. Gewoon soepel geeft een betere verbinding.
 

Pyromaan25

  • #13
Zoals ik het gedaan heb:

Vanuit centraal doos naar 1e universeeldoos die allemaal een enkelvoudig wcd deksel hebben, vanuit daar 5/8 naar de volgende universeeldoos etc.
Plafond zit nu dicht en wanneer de gaten erin zitten, prik ik het spotje met flexibele snoer in de wcd. Misschien iets meer werk, maar ik vind het zo beter zitten (lees veiliger)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu