Inbouwspoelbak in spaanplaat of multiplex aanrechtblad

Koekie

  • #1
Hallo allemaal,

We zijn momenteel een keuken aan het uitzoeken voor ons huis. We hebben een beperkt budget, maar willen wel graag een in/onderbouwspoelbak in het aanrecht, en dus geen bak waarvan de rand bovenop het aanrecht ligt.

Nu hebben meerdere keukenspecialisten (winkels) ons verteld dat in/onderbouw niet kan bij een spaanplaten blad (goedkoper), maar wel bij een multiplex aanrechtblad (=duurder).

OK, zou kunnen, wij hebben er geen verstand van. Echter nu het volgende: Waren we bij een groot warenhuis, en zagen daar in een dwarsdoorsnede een mooi voorbeeld van hoe een onderbouwspoelbak wordt geinstalleerd (je weet wel: blad en bak doormidden gezaagd zodat je kunt zien hoe het in elkaar zit).

En je raadt het al: dat was dus gewoon in een spaanplaten aanrechtblad, en helemaal geen multiplex (terwijl ze dat ook verkopen).
Worden wij nu voor de gek gehouden door al die keukenboeren, of doet dat warenhuis onmogelijke dingen met hun aanrechtbladen? :?

Kan iemand ons vertellen hoe het werkelijk zit, en ons uit de droom helpen?


Alvast dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat je precies bedoelt met een "onderbouw" spoelbak is me niet duidelijk, want een spoelbak uitsluitend aan de onderkant van het blad kan niet, althans niet bij een houten blad.

Het verschil tussen spaan en multiplex is bij elke keukenleverancier als volgt:

In een spaanplaat blad kan in principe alleen een spoelbak gebruikt worden, waarvan de rand op het blad ligt. Dat betekent dat overtollig water niet zonder meer de spoelbak in geveegd kan worden, want er ligt een verhoogde rand omheen.

Voor een spoelbak, waarvan de rand in het blad verzonken ligt, moet een rand weggefreesd worden. Dat kan alleen bij multiplex. Daarom kan een dergelijke spoelbak alleen bij een multiplex blad toegepast worden.

Indien je nu tóch een spaanplaat blad laat frezen (als de leverancier dat al wil doen) en je zet er een spoelbak in, dan vraag je om problemen. Eén heel klein lek, en er komt water in het spaanplaat, wat daardoor gaat opzwellen.

Overigens worden beide bakken niet van onderen maar van bovenaf gemonteerd, het vastzetten gebeurt natuurlijk wel aan de onderkant.
 

Syrrah

  • #3
Waarom doet dat warenhuis dat dan wel en heb je 5 of 10 jaar garantie op het werkblad?
 

Koekie

  • #4
Dat is dus precies wat ik bedoel. :!: Daar doen ze dat dus wel! Zijn ze daar zo aan het prutsen dan?
Echt waar, ingefreesde bak in spaanplaten aanrecht. Ooit klachten over gehoord?

(NB: Met inbouw/onderbouw bedoel ik hetzelfde, althans deze termen worden door de keukenboeren door elkaar gebruikt voor een en hetzelfde fenomeen, namelijk een ingefreesde spoelbak)
 

Koekie

  • #5
Syrrah schreef:
Waarom doet dat warenhuis dat dan wel en heb je 5 of 10 jaar garantie op het werkblad?
Geen idee, in ieder geval wel 10 jaar op de keuken. Weet niet of werkblad daar ook bij hoort........
 

Syrrah

  • #6
Volgens mij wel,

maar ik heb hem al een tijdje met inbouwbak, nog geen last van gehad,
 

Koekie

  • #7
Ook van dat bedrijf?
Zo ja, is het een aanrechtblad van het type "variabel"? Dat is namelijk de enige die op maat te maken is......, de andere typen hebben standaardmaten
 

Syrrah

  • #8
Ja, ben er tevreden over, ik heb wel een op maat gemaakte werkblad

Had een laag budget, maar wou wel een mooie en vooral een frisse keuken, en ik moet zeggen ben er erg tevreden over (ligt er ook aan hoe je hem zelf installeert)
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #9
Deze discussie gaat in het geheel niet meer over techniek of klusvragen, maar geeft alleen nog positieve en negatieve meningen over een bepaalde leverancier.

Dit forum is daar niet voor bedoeld, en de (vaste) beantwoorders doen daar dan ook niet aan mee.
Het is aan u zelf te beoordelen, of betreffende leverancier wél of niet levert wat u van hem verwacht.

Indien u nog technische informatie over uw vraag wilt, is beantwoording o.k., indien deze discussie over de bij name genoemde leverancier voorgezet wordt, gaat het onderwerp op slot.

De naam van de leverancier is uit voorgaande berichten verwijderd.
 

Koekie

  • #10
:shock: Sorry als de indruk werd gewekt dat het om het bepaalde warenhuis ging, dat was niet de bedoeling. De vraagstelling was technisch bedoeld, en blijft dat (nog steeds!), m.a.w.

Is er iemand die mij kan uitleggen hoe er wel technisch verantwoord een inbouwspoelbak in spaanplaat geplaatst kan worden (want het gebeurt blijkbaar toch wel succesvol!), en waarom de meningen van keukenboeren en het warenhuis blijkbaar zo uiteen lopen? Graag technische informatie waar ik mijn keuze op kan baseren.


NB: Sorry klusidee kees, ondanks jouw technische informatie zoek ik dus iemand die ook de andere kant van het verhaal kan toelichten
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Koekie schreef:
Sorry klusidee kees, ondanks jouw technische informatie zoek ik dus iemand die ook de andere kant van het verhaal kan toelichten
Hindert niets hoor, ik kan me best voorstellen dat je het ook eens van een ander wilt horen. :wink:

Ik heb zelf recentelijk bij een gespecialiceerde aanrechtbladenfabriek twee bladen laten maken (1 is klaar, de ander in bestelling) en díé beginnen er niet aan om een spoelbak in te frezen in een spaanplaat blad.

Verder laat ik de mening over het uitvoerbaar en betrouwbaar zijn van een ingefreesde bak in spaanplaat graag aan anderen over, ik heb m'n verhaal verteld...
 

EdP

  • #12
Hier kan ik slechts een vermoeden aan toevoegen: stel je het spaanplaat werkblad voor met een rand uitgefreesd ruimer dan de inbouw spoelbak. Als je nu de rand voorziet van een laag die niet water doordringbaar is (bijv. 2-componenten houtreparatie middel), dan zou het misschien wel gaan, maar zoals eerder gezegd, de spaanplaat laag van het werkblad kan bijzonder slecht tegen ook maar het geringste beetje vocht, dus het is wel vragen om moeilijkheden.

Mijn bestaande keukentje had al een spaanplaat werkblad toen ik het huis kocht met een spoelbak waarvan de rand op het blad ligt, maar bij de kraan was het behoorlijk zompig geworden door water, zo erg dat ik geen nieuwe keukenkraan kon plaatsen. Om het nog een tijdje uit te zingen heb ik het met een 2-componenten houtvulmiddel opgevuld en rondom de kraan afgekit en dat zit nu al enkele jaren best goed. Maar je ziet, dit is op de lange termijn geen oerdegelijke oplossing. Na een aantal jaren gebruik zul je misschien toch denken "O had ik maar dat extra beetje uitgegeven, nu moet ik 2x dezelfde investering doen".
 

H@ns

  • #13
In een spaanplaat werkblad is het niet mogelijk om een vlakke inbouw spoelbak te monteren omdat het materiaal niet tegen water kan.
In een werkblad van triplex wel mits het een watervast verlijmde triplex soort is. (klasse 3)
De garantie op een keuken geldt alleen voor de keuken zelf, de inbouwapparatuur incl. de spoelbak, kraan etc. valt onder garantie van de leverancier.

Over de reden van bovengenoemde demonstratie opstelling valt verder geen zinnig woord te zeggen, hiervoor moet je bij de winkel zelf zijn.

Voor zover mij bekend bestaan er nog geen werkbladen uit watervaste spaanplaat (groene kleur) Wel kunststof toplaag bladen (10mm) met een watervaste spaanplaat onderlaag. Hierin kan een spoelbak vlak ingebouwd worden omdat er in de kunststof gefreesd wordt en niet in de spaanplaat.
 

Overgauw

  • #14
Inderdaad is er bij dit warenhuis een doorsnede te zien van een spaanplaat blad met ingefreesde spoelbak.
Voor zover ik heb kunnen zien is er kunststof rand ingegoten en in die kunststof rand is dan weer de bak gefreesd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu