Inbouwslot i.p.v. oplegslot?

System7

  • #1
Op mijn voordeur zit op dit moment een oplegslot. Kan ik deze vervangen door een inbouwslot? De deur is 4 cm dik en de breedte van het stuk van de deur naast het glas is 14,5 cm.



Dank alvast!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Ja dat is geen probleem.
Je moet dan wel eerst alle gaten en sparingen van het oude slot dichtmaken met hout en lijm
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het kan wel maar houd er rekening mee dat dit ten koste gaat van de sterkte van de deurstijl, plaats dan een slot met weinig inbouwdiepte.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een nadeel van een slot met weinig inbouwdiepte, zoals deze gebruikt worden o.a. bij aluminium stolpdeuren, is dat je met je vingers klem komt te zitten bij het draaien van de sleutel, een doornmaat van 50 mm is minimaal bij een naar binnen draaiende deur in een houten kozijn. (met een secustrip is dit eigenlijk te weinig)

De "gemiddelde" achterdeur in nederland ziet er hetzelfde uit, en heeft wel een insteekslot. Zolang het oplegslot niet tpv de horizontale regel zit, zoals op de foto, kan er een insteekslot geplaatst worden. Opletten met het maken van het gat, met de punt van de speedboor raak je makkelijk het glas.
Eventueel een breder veiligheidsschild toepassen, dan dekken de bestaande gaten meteen af.

Ronald
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Een voordeur is een naar binnen draaiende deur en dan gebruik je meestal een 60mm slot om afgeknelde vingers ed. te voorkomen.

Een oplegslot zit dacht ik meestal op 55mm dus met veiligheidsbouwbeslag zal het gat vrijwel geheel worden afgedekt.

Is je oplegslot goed geplaatst dan is die aan de binnenkant niet in het hout gefreesd en dan is vervangen niet zo moeilijk.
Mijn advies is wel om het gat eerst goed op te vullen met gelijkwaardig hout als waar ook de deur van gemaakt is en waarbij je het in te lijmen stuk ook met de houtnerf mee laat lopen.
Het in te lijmen stuk zo pas mogelijk maken en dan met bruislijm vastlijmen.
Goed laten drogen (dus minimaal 24 uur) en dan je slot uitboren/hakken.
Bij voorkeur gebruik je een bovenfrees aangezien er dan minder belasting op het ingelijmde stuk hout komt te staan en los knappen vrijwel zeker voorkomen wordt.
Past het slot dan de buiten- en binnenkant perfect gladschuren en naschuren met de houtnerf mee.
Na het schilderen je bouwbeslag plaatsen en je ziet er totaal niets meer van.

Feit is wel dat een goed geplaatst veiligheidsoplegslot met bijpassende sluitkom sterker is dan een insteekslot.
Nadeel is echter dat je met het gelijksluitend maken van alle cilinders je vaak beperkt bent tot een beperkt aantal leveranciers.


suc6

Gerrit
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Gelijk sluitend kan overigens bij alle cylinders.
Dus ook het oplegslot.
Maar oplegsloten heb je maar van een paar leveranciers
Het nadeel van oplegsloten is dat deze altijd met de sleutel geopend moeten worden.
Maar 14 cm stijl kan een slot met doornmaat 60 prima.
Persoonlijk gaf ik met dit type deuren altijd het advies om een driepuntssluiting te nemen.
En wat de doen aan de inbraak via het glas in de deur.
Want hoe je deze deur ook beveiligd het glas is de zwakste schakel.

Maar ik neem aan dat de toegang via deze deur belangrijk voor de TS is en niet de beveiliging,maar dat weet ik dus niet zeker.
En een goed slot met doornmaat 60 mm heeft een inbouw diepte van 100 mm
 

System7

  • #7
Dank voor alle reakties. Het betreft een voordeur met een ruit van dubbel glas en ook de ramen eromheen zijn in dubbel glas uitgevoerd, dus vooralsnog ben je niet zomaar binnen (zonder een hoop herrie te maken).

Ik overweeg om een inbouwslot toe te passen omdat ik ook een elektrische deuropener wil gaan gebruiken (getriggerd door een RFID-module, zodat de kinderen met een pasje de deur van buitenaf kunnen openen zonder dat ik 186.000 keer per dag de deur open moet doen. Touwtje door de brievenbus is geen optie want ik heb geen brievenbus meer. En zo'n module is ook nog leuk om aan te leggen.

Ook voor oplegsloten heb je elektrische openers die de deur openen door het blok waar de dagschoot achter klemt laten kantelen. De openers die ik vond zijn allemaal te breed, aangezien het deurkozijn op die plek ook heel smal is. En een (elektrisch bedienbaar) inbouwslot heeft geen extra ruimte nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu