Inbouwreservoir, paar vragen

Hars73

  • #1
Ik sta bijna op het punt mijn inbouwreservoir neer te zetten en kom daarbij nog een paar dingetjes tegen die voor mij niet helemaal duidelijk zijn:

Ik gebruik het ruimtebesparende reservoir van het bekende blauwe merk.

1. Het rechthoekige plastic frame met ribbeltjes waar het bedieningspaneel op komt. Naar mijn gevoel komt die veel te ver uit de muur na inbouw. Waar dienen die ribbels voor? Kun je het frame daar eventueel minder diep mee maken? Hoe?

2. De zwarte afvoerbuis met bocht is vrij lang. Ik neem aan dat deze gewoon aan het rechte stuk korter gemaakt kan worden.

3. Op het afdekplaatje van het reservoir staat een voor mij vrij onduidelijke tekening van volgens mij de vlotter en hoe je die in moet stellen. Staat deze standaard goed, of moet ik daar altijd wat aan instellen? (want dan ga ik me toch even in het plaatje verdiepen :wink: )
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Dat geribbelde ding is voor als je gaat tegelen dat je dat als maat kan aan houden

al je vragen staan ook in de gebruiks aan wijzing van dat frame
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
1: Plastic frame plaatsen voor het inbouwen en tegelen. Na het tegelen, afsnijden gelijk met de tegels.
2: Ja
3: staat standaard goed ingesteld.

En zoals Henk al aangaf, lees eerst goed de gebruiksaanwijzing die er bij zit.
Daar staat alles duidelijk op.
 

Hars73

  • #4
Staat het misschien in de gebruiksaanwijzing van het bedieningspaneel dan? Want ik kon het in de gebruiksaanwijzing van het inbouwframe niet vinden. Bedankt in ieder geval, duidelijk hoe ik verder moet.
 

Xr8

  • #5
Vlotter staat goed af fabriek. De ribbels kun je gebruiken om na het tegelen langs af te breken. Zorg ervoor dat je tegen het geribbelde bakje aan tegelt. Houd je hiervan te veel afstand dan zal de drukker niet goed te monteren zijn.

De montage van de drukker zit bij de drukker en is met de nieuwe simpeler dan ooit.

Succes.
 

Hars73

  • #6
Ja max 5mm mag je volgens mij aan ruimte om het bakje hebben zag ik net op de tekening. Dan kun je inderdaad beter gewoon er tegenaan tegelen.
Er is voor mij in ieder geval weer een boel duidelijk geworden. Ik ga morgen het frame plaatsen en alles proberen aan te sluiten en misschien al af te werken met een meranti multiplex plaat.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
gebruiksaanwijzing van het inbouwframe niet vinden
als je type weet is dat via dealer of via google achter halen.

plaatsen frame moet in de doos zitten.

Aan sluiten pot zit in het zakje met aan sluit pijp en spoel pijp

tekening plaatsen bediening zit in het bediening doos je

Ik heb even gezocht dit is wel een ruimte besparende: url helaas offline
 

Xr8

  • #8
Had laatst dit frame en het viel me op dat de isolatiemat voor achter de pot niet in de doos meeverpakt zat. Kon kennelijk niet erbij voor die centen. Weet niet of het een vergissing was maar als deze er niet bij zit dien je deze apart aan te schaffen voordat je de pot plaatst.

Succes.
 

Hars73

  • #9
De isolatiemat had ik er inderdaad al los bij aangeschaft. Beetje raar eigenlijk he, dat die paar euro er niet gewoon bij in wordt gecalculeerd.

Voor de rest heb ik alle losse handleidingen even bij elkaar gelegd en het is inderdaad duidelijk en compleet genoeg.

Inmiddels ben ik zover dat het metalen frame staat, de afvoer en wateraanvoer is aangesloten. Ook het multiplex voorpaneel heb ik op maat gezaagd met de gaten op de juiste plekken. Het moet er alleen nog opgeschroefd worden met rvs parkers.

Ik had alleen verwacht dat de draadeindes ook aan de achterkant nog wel ergens in zouden draaien, maar die zitten dus maar in 1 schroefdraad. Gevoelsmatig voelt dat een beetje 'eng', maar het zal ongetwijfeld prima voldoen.

Draadeindes zo ver mogelijk naar achteren draaien neem ik aan totdat de dopjes van het toilet er op passen en verder niks afzagen van die draadeindes?
 

Tiho

  • #10
Waarvoor rvs schroeven het staat toch niet buiten?

De draadeinden kun je idd op maat zetten als je de potmaat hebt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Kijk ook even of de draadeindes op de goede maat zitten van de pot.
Deze kunnen per pot wel eens in breedte verschillen, alhoewel dat tegenwoordig weinig meer voorkomt.
 

Hars73

  • #12
Ja had hem even opgemeten op de pot voordat ik ze erin heb gedraaid. Het was 18 cm, dus de twee binnenste schroefdraden.

Ik hoop deze week de betimmering af te kunnen maken en komend weekend te tegelen.
 

Hars73

  • #13
Vandaag wilde ik mijn ombouw van het toilet afmaken en de multiplex plaat erop schroeven.

Ik heb RVS parkers 4.8x32mm met cilindrische kop (aangeraden door de bouwmarkt). Nu heb ik even voorgeboord in het frame met een 4mm boor (dat viel al zwaar tegen, misschien toch even een betere kwaliteit HSS boor halen). Maar als ik de parker er nu indraai komt ie ongeveer een centimeter diep en daarna zit ie vast. Zou dus betekenen met 18mm multiplex dat ik de parker nooit diep genoeg het frame inkrijg.

Heb ik verkeerde parkers en zijn er betere verkrijgbaar die eventueel zelftappend zijn?
Welke maat zou ik dan het beste kunnen gebruiken en met welke maat boor zou ik dan moeten voorboren?
En moet er inderdaad zoals beschreven in de handleiding van het frame om de 12-16cm een parker? Want dan heb ik volgens mij wel 30 of 35 parkers nodig voor de hele plaat. Lijkt me een beetje veel?

Ik hoop dat iemand mij wat duidelijkheid hierin kan brengen zodat ik morgen de goeie parkers kan gaan halen (waarschijnlijk niet bij een bouwmarkt, maar bij een echte metaalfirma) en dan dit weekend het ombouwframe af kan maken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #14
Parker 32mm lang en je krijgt de parker 10mm in het frame.
dan heb je dus eigenlijk parkers nodig die ca 28mm lang zijn of eventueel 25mm als je de kop in de plaat wenst weg te werken

Of je hebt niet ver genoeg doorgeboord omdat de parker er maar 10mm in het frame gaat (punt zal dan tegen de en deel van het frame komen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Parkers gebruiken van 25 mm lang, met 32 mm zit u waarschijnlijk tegen de andere kant van het frame aan, hangt ook van het frame af.
35 parkers vind ik erg veel, ik gebruik parkers om de 25 cm en zet een ril montagekit op het frame voordat ik de plaat er tegen schroef.
 

Tiho

  • #16
Is het niet beter zelftappers aan te schaffen?

Lijkt me ook niet ondenkbaar dat je de eerste cm er nog wel in krijgt en dat er dan zoveel rotzooi van je parker nl. die 0.8 mm tussen zit dat ie daarop vastloopt.

Of de spoed van de schroef moet de kokerdikte zijn, maar dat lijkt me niet.

Zelftappers zijn hiervoor gemaakt en hoeven ook geen rvs te zijn , dit is je frame ook niet dus zouden in geval van vocht je schroeven juist eerder corroderen dan staal op staal
 

Hars73

  • #17
Ik zat niet tegen een ander gedeelte van het frame aan, de parker kwam gewoon vast te zitten en draaide niet meer verder. Dus die 32mm hoeft volgens mij niet perse een probleem te zijn. Het is trouwens een duofix frame van het bekende blauwe merk.

Maar ik ben inmiddels al wat op internet aan het zoeken geweest en kom inderdaad tegen dat mensen zelftappende parkers gebruiken.

Als een zelftappende parker volledig met de punt door het metaal heen is, dan zit ie goed vast?

Okee, dus zelftappende parkers gebruiken van 25mm of 28mm lang, niet met een bolle kop, want de kop moet wel in de plaat geschroefd weggewerkt worden. En doorsnee dan 4mm? En dan voorboren met een 3,5mm boor?

En ik vind dat idee van montagekit nog wel een goeie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Een parker staat voor zelftappende metaalschroef, voorboren op kerndikte van de schroef, een beetje vet of zuurvrije vaseline eraan maakt het schroeven een stuk makkelijker.
Gebruik lenskop of platkop parkers.

Met zelfborende parkers kan ook, zult u ze dan iets langer moeten hebben, het voorste stukje is bedoeld als boor, dat stukje lengte moet er dus bij aan, u zult dan op ongeveer 30 mm zitten qua lengte.
Met zelfborende parkers hoeft u niet voor te boren
 

Hars73

  • #19
Okee, dus een parker is standaard al een zelftappende schroef. Duidelijk.

Ik ga morgen wel even naar een metaalwarenzaak in plaats van naar de bouwmarkt. Ga er vanuit dat ze daar even iets meer kennis van zake hebben en precies weten met welke boor ik moet voorboren bij een bepaalde doorsnee van de schroef. Ik ga in eerste instantie wel voor een platkop 4.0x28mm

En geloof dat mijn vrouw nog wel een potje witte vaseline heeft staan. Die is volgens mij zuurvrij (in tegenstelling tot gele vaseline)
 

Hars73

  • #20
Ik heb bij de metaalwarenzaak nog even om advies gevraagd en zij kwamen met zelfborende platkopparkers 4.2x32mm. Advies was om toch wel voor te boren met een 4mm metaalboortje. Dus twee goeie metaalboortjes erbij gehaald en morgen weer aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu