Inbouwreservoir achter muur - door muur

Frits Vermeulen

  • #1
Hallo,

Ik wil een hangend toilet maken in een kleine ruimte.
Achter deze ruimte heb ik plaats voor het inbouwreservoir. Dus buiten de toiletruimte zelf. Hierdoor heb ik in de WC-ruimte zelf voldoende ruimte.

Maar, de muur tussen de vrije ruimte en de WC-ruimte is +/- 14 cm dik !
(halfsteens + stucwerk).

Vraag is, is er een reservoir dat deze dikte van de muur kan overbruggen ? Ik denk hierbij speciaal aan het bedieningssysteem wat door de muur moet, de draadeinden en de water, en afvoerbuislengte.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Er zijn ook inbouwreservoirs, die je in de muur kunt metselen.
 

Kacheltje

  • #3
Dag Frits Vermeulen,
In kleine ruimtes biedt een diagonale opstelling soms ook een uitkomst.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb ook zoiets ook gedaan. Reservoir hangend achter de muur. 14cm moet nog lukken met de verlengset (afvoerbuizen en bedieningsysteem. De standaard draadeinden waren in mijn geval al lang genoeg.

Overigens zijn de meeste halfsteens muren zo rond de 10cm dik, dat zou betekenen dat je een stuclaag hebt van 4cm en dat lijkt mij wat dik. Waarschijnlijk is het geheel iets dunner.

Een volledig inbouwreservoir (zoals bijv. een duofix met poten en frame) er achter is overdreven omdat de muur de krachten van de pot opvangt. Je moet een reservoir nemen geschikt voor schachtbouw, google bijv. eens op 'kombifix'.

Leuke klus man!
 

Sharky

  • #6
Anders maak je een houten wandje voor je inbouwreservoir ;) scheelt ook in dikte (lees ruimte)

Als het effe kan moet je een inbouwreservoir pakken met stelpoten dat werkt een stuk prettiger.

Een combifix kun je ook in metselen aangezien een wc meestal wordt betegeld.
 

Frits Vermeulen

  • #7
Hallo Allemaal,

Dank voor jullie snelle en kundige reacties. Ik heb de verlengset gevonden voor het bedieningsdeel en aan-afvoerset. Moet zo gaan lukken.

De suggestie om een diagonale oplossing te kiezen had ik al gemaakt voor het toilet op de woonverdieping, werkt uitstekend. Maar de toiletruimte op de slaapverdieping is nog kleiner dus dat lukt hier niet.

Het reservoir inbouwen in de muur gaat veel te veel rompslomp/ sloop geven en is dus niet praktisch haalbaar.

De muurdikte lijkt mij ongeveer 14 cm en is opgebouwd alsvogt ; halfsteen, 10 cm , twee (ouderwetse) stuclagen van 1,5 cm stuk en tegels aan beide zijden, 1 cm p.st.
Hier kan ik het nodige vanaf halen zodat ik dan op zo'n 12 cm zal uitkomen. Met de door jullie aangegeven verlengsets van Gerberit is dit haalbaar.

Als ik zover ben, duurt nog even, dan zal ik hier enkele foto's van bijvoegen ter lering en vermaak !

Frits
 

Frits Vermeulen

  • #8
Hallo,

Hierbij de beloofde Foto's van het inbouwreservoir achter de muur. De detailfoto's geven aan hoe e.e.a. eruit ziet. De bijgeleverde draadeinden waren lang genoeg.

Frits





 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
:prima:

Goede beslissing om het inbouwreservoir achter de muur te maken. Anders bleef er geen wc meer over, veel te krap.

1 klein detail: je had ook de bovenaansluiting van het reservoir kunnen gebruiken. Dan had je waterleiding in koper kunnen doortrekken tot een 1/2" muurplaat met een 1/2 knie er in vlak boven de reservoiraansluiting. En daar dan het afsluitingskraantje in. Dan had je het laatste deel niet flexibel hoeven uitvoeren, ik zou zelf geen flexibel gebruiken op plekken waar ik niet meer bij kan.

En misschien had je rechtsonder nog een een hoekbeugeltje kunnen gebruiken om de combifix te bevestigen zodat deze op 4 punten vastzit, maar hij zit links ook al tegen de muur aan en kan dus feitelijk geen kant op.

Maar verder toppie! Ik heb trouwens maar zelden een sprongbocht zien gebruiken als muurdoorvoer :lol:
 

Frits Vermeulen

  • #10
Goed gekeken, ik heb de draadeinden aan de Toiletpotkant vastgezet met moeren en daarna de pot zelf waardoor een rotsvaste constructie is ontstaan. Het reservoir zitdaardoor"muur"vast.

De sprongbocht was n odig omdat ik een balk moest passeren en deze niet teveel wilde verzwakken.

Frits
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu