Inbouw halogeen 230V

PeterT

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het isoleren van mijn dak. Als afwerking komen er gipsplaten tegen de isolatie. Nu wil ik het liefst inbouw halogeen spots 230v hierin verwerken.

Hoe pak ik dit aan? Het dak is geïsoleerd met glaswol + dampremmende folie. Hiertegenaan komen de gipsplaten. Ik neem aan dat ik niet gewoon een gat in de gipsplaat kan maken en dan het lampje erin kan zetten i.v.m. de warmte.

Als ik achter het gat wat isolatie weghaal zit ik weer met een onderbreking van en isolatie en dampwering. Wie helpt mij verder?

Peter.
 

Gerrit

  • #2
Graag een reaktie van de isolatiedeskundigen.
De vraag is dus hoe een sparing te maken in de isolatie met behoud van de eigenschappen. De spot mag er in geen geval zo in want omdat de warmte niet wegkan zal de lamp een korte levensduur hebben maar ernstiger is de kans op brand.
 

Maryline

  • #3
Hallo,

Ivm die gaten en isolatie heb ik ook geen ervaring,

Maar even over je spots :

Je zou er van 230V nemen, waarom geen van 12V met een transformator.
Naar mijn mening geven die van 12V meer lichtsterkte dan die van 230V, met hetzelfde wattage natuurlijk.
 

Gerrit

  • #4
Bij gelijk vermogen is de stroom door de lamp bij 230 volt lager dan bij 12 V.
De gloeidraad wordt dus minder warm en het licht is dus wat zachter. Er zijn dus mensen die alleen om die reden al 230 V types nemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Plaats geen lamp in isolatie van welk soort dan ook, het risico van brand is te groot door de warmteontwikkeling, ook door een klein gedeelte isolatie weg te halen kan de warmte niet genoeg weg, haalt u een groter gedeelte van de isolatie weg dan gaat het effect hiervan verloren op die plek.

Het is wel zo dat de warmte van de lampen een gedeelte van de verwijderde isolatie compenseren maar dat zal bij incidenteel gebruik niet zo veel zijn.
 

Mitchell

  • #6
Bij de verlichtingspeciaalzaak zijn er een soort kokers te koop waar het spotje in past, deze koker is van de bovenkant gesloten en er is boven het lampje genoeg ruimte voor de warmte.

Dit is ideaal om spots te monteren tussen isolatie materiaal. Ook zijn er eventueel 12 volt koudspiegellampjes te koop die de warmte naar beneden verplaatsen ipv naar boven (alu lampjes). Aan de bovenkant worden deze lampjes niet heet.
 

Chathanky

  • #7
Steenwol is onbrandbaar en glaswol ook, dit kun je zonder problemen gebruiken, het dampscherm is wel brandbaar en je zult het scherm toch moeten onderbreken.

Overgens is de warmteafgifte van 12 of 230 volt hallogeen gelijk bij het zelfde vermogen, voordeel is dat je met 230 v niet hoeft te emmeren met een trafo die bij een hoop mensen vroeg of laat problemen veroorzaken.
 

Animus

  • #8
Spots moet je hoe dan ook (officieel) 30cm afstand houden van het plafond.
Dit staat waarschijnlijk ook in de verpakking van de spots. 20 of 30cm.
Natuurlijk zijn er wel weer speciale uitvoeringen maar dat zal wel weer extra kosten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Er bestaan (laagspannings-) spots, die een veel kleinere afstand nodig hebben, heel veel hoeven maar 5 cm erboven vrij te hebben.
Sommige zelfs nog minder, er bestaan speciale inbouwspotjes voor meubels, die direct tegen het hout geschroefd kunnen worden.

Hangt helemaal van de uitvoering en vooral het vermogen af. Meestal gaat het dan om spots met een maximaal vermogen van 20 W.

Inderdaad een kwestie van de tekst op de verpakking goed lezen!
 

PeterT

  • #10
Bedankt voor alle reacties :-)

Het is wellicht beter om maar af te zien van de inbouwspots. Isolatie gaat voor en ik denk dat ik beter het zekere voor het onzekere kan nemen i.v.m. brandgevaar.
Ik wil perse 230V omdat ik geen zin heb in een trafo.
 

H@ns

  • #11
Kortom; er is weinig eenduidigs over te zeggen :?
 

Ronald42

  • #12
Niet naar Het Blok gekeken? Knip een blikje open en zet dat over de spot boven het plafond. :denk:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu