In mijn gazon een paadje aan leggen

BMWtje

  • #1
Ik ben van plan om in mijn gazon een paadje aan te leggen met travertino natuurstenen tegels van 40 x 20 x 3 cm.

Nou had ik gedacht omdat het in het gazon komt te liggen dat er niet al te veel zand onder hoeft of mischien zelfs helemaal niet, maar gewoon het gras uitsteken, de ondergrond een beetje afvlakken met iets opvulzand en dan de tegels leggen. Zou dit op deze manier kunnen blijft dat enigszins liggen of moet ik toch dieper uitgraven en opvulzand eronder doen.

Het pad wordt trouwens maar een steen (40cm) breed, dus niets bijzonders. Gewoon een lange rij tegels.

Gr.

BMWtje
 

EdP

  • #2
Ik raad je ten zeerste aan om er toch maar 30 cm af te graven en zand te storten. Het is namelijk niet leuk en ook niet fraai als van de winter je mooie tegelpad omhoogkomt door vorst in de grond. Ik kan het weten. :oops:
 

BMWtje

  • #3
Is het werkelijk zo erg?

Ik kan me dat zo moeilijk voorstellen, als ik in de winter naar de grond kijk zie ik nooit iets omhoog komen of zo. Ik weet dat het blijkbaar zo is je hoort het vaak genoeg, alleen zie ik nooit iets gebeuren met mijn grond.

En ook bijvoorbeeld het gazon dat zou dan toch ook in no time helemaal scheef moeten liggen. Maar dit blijft mooi strak.

Gr.

BMWtje
 

EdP

  • #4
Geloof me, het is zo. Ik heb enkele jaren geleden in al mijn naïviteit een deel van een tegelpad met tuinaarde opgehoogd. Sindsdien moet ik 's winters bij strenge vorst oppassen met het openen van m'n schuurdeur, want die tegels liggen soms wel een cm of 5 hoger dan normaal. Ik heb al 's met de deur tegen de grond gezeten...

Misschien hangt e.e.a. ook af van de grondsoort (klei, zand, veen) waar je woont, maar goed, ik kan het je dus uit eigen ervaring afraden.
 

Climber_Mike

  • #5
Mijn boerenverstand zegt dat dit probleem eerder bij "vochtige" grond zal optreden. Omdat teelaarde, klei en veen water veel beter vasthouden agv porien ruimte/ opbouw van de grond zal je eerder bij dit soort gronden veel last hiervan hebben (water zet uit als het ijs wordt, waardoor de grond 'naar boven komt').

Althans, dat is mijn beredenering...
 

BMWtje

  • #6
Maar als nou die tegels bij vorst omhoog komen, zakken ze dan niet weer gewoon als het gaat dooien?
Als die grond omhoog komt door uitzettend water dan moet die toch ook weer zakken als het water weer ontdooit (inkrimpt).
Of is dit nu weer te simpel geredeneerd??

Gr.

BMWtje
 

EdP

  • #7
Ja dat wel ja, maar ten minste weet je nu wat je te wachten staat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
En, heb ik begrepen, gebruik je tegels van een wat "fijnere" soort, dan loop je kans dat ze kapot vriezen. Met gewone trottoirtegels, of zware grinttegels zal dat zo'n vaart niet lopen. Gebruik je dus vrij dure siertegels, dan kan de besparing op het zand wel eens duur uitpakken.

Daarbij komt, dat het leggen in een bed van aarde heel waardeloos werken is, omdat het totaal niet meegeeft bij het leggen en aankloppen.
In een bed van (vers!) zand gaat het allemaal veel makkelijker! Ik heb het allebei gedaan in mijn tuin, groffe grinttegels in zowel aarde als in zand. Geef mij maar vers zand.

Ondanks dat ik in een redelijk droog gebied woon, met een zeer lage grondwaterstand, had ik bij mijn schuur toch hiervoor genoemde probleem dat er te weinig zand onder zat, en dus de tegels zodanig omhoog kwamen dat de deur niet meer open kon. Daar moesten dus naderhand de tegels weer uit, uitgraven en meer zand er onder!
 

Climber_Mike

  • #9
BMWtje schreef:
Maar als nou die tegels bij vorst omhoog komen, zakken ze dan niet weer gewoon als het gaat dooien?
Als die grond omhoog komt door uitzettend water dan moet die toch ook weer zakken als het water weer ontdooit (inkrimpt).
Of is dit nu weer te simpel geredeneerd?
Wederom ingegeven door boeren verstand: Klopt, het zal wel weer inzakken maar... bedenk dat grond zelden een isotroop (= in alle richtingen gelijk) of homogeen materiaal is. Je zult dus waarschijnlijk plaatsen hebben waar de grond meer omhoog komt dat op andere plaatsen.

Gevolg kan zijn dat de tegels uit hun verband worden gedrukt... ze gaan schots en scheef liggen. Bij het zakken van de de grond kan dan bijv een tegel wat blijven hangen op de rand van een volgende tegel. Bij regen wordt later deze 'holte' onder de tegel deels opgevuld. Het proces herhaalt zich enkele malen en je hebt een scheef en hobbelig tegelpad.

NB Dit is boerenverstand ik weet niet zeker of het echt zo gaat...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Kom je van het plattelaand, Mike? :mrgreen:
 

BMWtje

  • #11
Het is duidelijk! Moet ik alweer met bergen zand gaan sjouwen, het houdt ook nooit op!

Ik had gehoopt voor een pad niet met zand te hoeven kruien. Ik heb net 2 terrassen in mijn tuin aangebracht, en alles opgehoogd met gestabiliseerd zand.
Alles bij elkaar waren dit 70m2 helemaal alleen gedaan je zult daarom begrijpen dat ik er eigenlijk even geen zin meer in heb. Maar ja 'k moet maar gewoon even door die zure appel heen.

Groeten en bedankt,

BMWtje
 

Climber_Mike

  • #12
Klusidee Kees schreef:
Kom je van het plattelaand, Mike? :mrgreen:
LOL, nee niet bepaald. :D

Bij gebrek aan een synoniem ben ik maar bij 'boerenverstand' gebleven. En trouwens, die boern bennen voak pienter zat hoar!
 

Bass

  • #13
Probleem bij straatwerk op zwarte grond en vorst is ook dat de dooi van bovenaf intreedt.

Bij dooi zal het bovenste laagje dus als eerst ontdooien, vochtig blijven en dus modderig worden. Bij belasting van de tegels loop je dan de hele boel schots en scheef.

Een goed zandbed is goed waterdoorlatend en stabiel en heeft dit probleem dus niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu