Ikea TV kast repareren

JustBe

  • #1
Hoi,

Deze kast is op allerlei plekken beschadigd.

Aangezien ik er van af, en toch iets wil leren (i.p.v. weg doen), leek het me wel aardig om hem nog wat op te knappen.
-
Het idee is om de gaten en krassen op te vullen met een soort van opvul hout. Daarna over te schilderen met krijtverf (grondverf + verf bij Doe-Het_Zelf-zaak is veel te duur).

Ik heb het vermoeden dat Ikea het in een andere kleur 'beitst'.

Iemand ideeën of suggesties?

Met name wat voor spullen ik moet aanschaffen en waar...




*
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij de bouwmarkt zijn allerlei houtvullers te koop. Kan soms lastig zijn de juiste textuur te krijgen, maar dit ziet er vlak uit.

Je kan ook de planken een stukje inkorten met een cirkelzaag. Dan opnieuw de deuvels (?) erin boren en in elkaar zetten. Dan hoeft er niets opgevuld te worden, want je zaagt alle beschadigingen weg.
Dit zagen moet wel op de juiste manier omdat de toplaag anders gaat splinteren.

Voor het schilderen is goed schoonmaken en schuren erg van belang. Misschien moet er een grondverf tussen, maar dat weten ze in de rubriek schilderen beter.
 

Veronika

  • #3
Let goed op dat kasten van Ikea vaak niet van massief hout gemaakt zijn maar van spaanplaat met fineer, of hol, etc.

Schuren of zagen is dan gevaarlijk omdat je voor je het weet iets overhoudt dat helemaal niet meer bruikbaar is. Als je toch wilt schuren: heel voorzichtig.

Opvullen van heel oppervlakkige beschadigingen zoals schade aan het fineer is ook lastig omdat je reparatie snel weer loslaat of zelf een lelijk oppervlak krijgt doordat het een te dunne laag is.

Voor een (goedkope) kast met fineer kun je ook overwegen de schade eenvoudig bij te kleuren met bijv watervaste stift in de bijpassende kleur/kleuren! Hiervan knapt het visueel vaak enorm op.

Deuken in (onbehandeld) hout kun je er soms ook nog (gedeeltelijk) uitkrijgen door het goed vochtig te maken en voorzichtig met de stijkbout te verwarmen. Let op: je kunt je hout, je lak of oppervlakte behandeling en je bout wel beschadigen hiermee - als er toch een laag op het hout zit die niet tegen warmte kan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu