Ijzeren bint verlengen

Arievdberg

  • #1
We hebben twee aan elkaar gelaste L binten van 1 cm dik van een lengte van 290
Nu hebben we echter het gat in de dragende muur iets groter moeten maken ivm de maten van onze showroomkeuken.

Dit houdt in dat de oplegging op de muur maar 15 cm bedraagt, terwijl overal aangeraden wordt om minstens 20 cm oplegging te hebben

Kunnen we nu een stuk van bijv 15 cm aan de bint lassen ? Of moet ik op zoek naar een ander L bint ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je hebt het over een hoekstaal, draagmuur en keuken. Kan je eerst even vertellen waar de stalen balk precies voor nodig is?
 

Arievdberg

  • #3
Tuurlijk wil ik dat even uitleggen. betreft een huis uit 1966 meet een kaner van 6,50 lang en een aparte keuken.
We hebben nu de draagmuur tussen de kamer en de keuken weggehaald en moeten uiteraard de houten balken van de daarbovenliggende etages opvangen. De houten balken lopen boven de kameren boven de keuken apart, dus binten van 360 (breedte kamer ) en binten van 210 (breedte keuken)
Het opvangen willen we doen door twee hoeklijnen van 1 cm dik en 10 bij 10, deze worden naast elkaar gezet. Er ontstaat dan een soort T bint.
Deze constructie is aangeraden door een architect toen wij een zelfde huis voor mijn dochter verbouwd hebben een paar jaar geleden.

Hopelijk duidelijk , anders hoor ik het wel
 

Poster

  • #4
Als antwoord op u vraag of u het bint/hoeklijn constructie kan verlengen door er een gedeelte aan te lassen,
Dat is heel goed mogelijk, als het maar vakkundig gelast wordt.
Het zal aan de sterkte niets afdoen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Is de overspanning groter geworden? Dan moet de balk opnieuw gecontroleerd worden.

Als alleen de oplegging vergroot moet worden, is een stalen plaat eronder waarschijnlijk ook voldoende. Vraag dit na aan degene die de balk heeft uitgerekend. Scheelt een hoop laswerk. Overigens zou ik niet aan één kant aanlassen, maar aan beide kanten de helft.

Ik lees trouwens in je verhaal dat je de oplossing met de twee L-stalen hebt gekopieerd van een ander huis. Is dit exact hetzelfde huis en dezelfde verbouwing? Heb je een vergunning?
 

Tiho

  • #6
Waarom aan beide kanten de helft? Dan moet je de andere kant ook open maken en de balk verschuiven. Als 5 cm eraan lassen voldoende oplegging geeft zal 15 cm dat zeker doen. Goed gelast totaal geen probleem.
 

Arievdberg

  • #7
Het is inderdaad exact hetzelfde huis, alleen in een andere straat. Bouwwijze van de huizen is precies hetzelfde , indeling exact gelijk
De overspanning wordt alleen 265 ipv 260 omdat de showroomkeuken nu eenmaal een maat heeft van 265.

De twee L binten die al aan elkaar gelast zitten is echter niet langer, oplegging is dan maar 15 cm ipv de minimaal benodigde minimale 20 cm

Een stalen plaat eronder scheelt inderdaad een hoop laswerk. Holland zou die dan moeten zijn! circa 40 cm ? En de dikte even dik als de plaat van de L bint ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Goed gelast inderdaad geen probleem. De ervaring leert dat velen niet goed lassen. En dan is aan beide kanten de helft een stuk veiliger.

Maar met een plaat eronder is het veel makkelijker. Een plaat van 10mm zou wel voldoende moeten zijn. Maar normaal wordt dit door de constructeur bepaald. Lengte zolang als de voorgeschreven oplegging. Kijk in de originele berekening naar de unity check. Als die al bijna 100% is, is de grotere overspanning een probleem. Is er geen berekening: laat die dan maken. Die heb je ook nodig voor je vergunning.
 

Ralph

  • #9
Normaal is een oplegging in metselwerk 10% van de overspanning. In jou geval dus 29 cm oplegging.
Maar gezien de lichte hoeklijn die je plaatst zal het wel loslopen met het gewicht er boven en zal die 15 cm die het nu opligt ruim genoeg zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu