Iemand op of aanmerkingen Invertarisatie Zekeringenkast

RemonL

  • #1
Ik heb onlangs een nieuw huis gekocht en er was helemaal niks gedocumenteerd over de zekeringkast.

Heb me daar even in verdiept en ben tot onderstaand overzicht gekomen.



Groep 7 en 8 zijn gekoppeld denk dat dit een kookgroep is voor een plaat die er ooit heeft gezeten (Wij koken op gas).

Groep 11 is helemaal leeg en ALS c heb ik ook uitgezet. Kon geen dingen ontdekken in huis die geen spanning meer kregen.

Aangezien de badkamer in slaapkamer 2 en 3 is uitgebouwd denk ik dat die ooit op groep 11 heeft gezeten en nu voor het gemak maar verplaatst is naar 10.

Ik vind dat er op 10 redelijk veel zit aangesloten maar misschien zijn de meningen daar over verdeeld (Lees geef gerust uw deskundige mening)

Ook ALS c is denk ik ooit voor de badkamer bedoeld.

Wat ik me nu eigenlijk afvroeg of alles volgens de regels zit.
Kan me zo herinneren dat er max 4 groepen per aardlek mochten weet niet hoe dat tegenwoordig is.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Vier groepen per ALS is nog steeds het maximum.

Verder horen vaststaande apparaten vanaf 2000W op een eigen groep. Denk aan wasmachine, vaatwasser, droger en oven (voor zover elektrisch).

Ik denk niet dat groep 10 problemen zal geven. Wel is het handig om de lichtpunten in je huis goed over de verschillende groepen te verdelen. Dan heb je nog licht in de aangrenzende vertrekken, als er een groep uitvalt.

Het is verder aan te raden om voor je tuinhuis een eigen groep te hebben. In het geval dat de grondkabel beschadigd raakt, kun je die groep dan uitzetten en heb je er in de rest van je huis geen last van.

De kookgroep heeft geen ALS?

Het verhaal van de uitgebouwde badkamer begrijp ik niet helemaal.
 

RemonL

  • #3
Heej Tom bedankt voor je reactie,

Dacht in de eerste instantie dat de ketel ook wel een eigen groep zou moeten hebben omdat hij verwarmd en dat kost toch een hoop energie.
Totdat ik later tot het geniale idee kwam dat de ketel natuurlijk op gas verwarmd DUH !!!! (voel me echt een beetje dom)
dan zou het de CV pomp zijn die het meeste verbruikt.

De badkamer zit tussen 2 slaapkamers in. En bij de bouw was hij zo groot als een gemiddeld toilet.
Ze hebben toen besloten dat ze het toch wel lekker vonden om niet onder de douchekop te staan tijdens het afdrogen (Of wat voor reden dan ook).
Ze hebben de muur van de badkamer 1.5m de ene slaapkamer in verplaatst en aan de andere kant het zelfde verhaal.
er zijn daardoor wat lichtschakelaars verplaats. Ik denk dat ze bij het verbouwen ook de spanning voor de badkamer gelijk bij een slaapkamer hebben gepakt.

Het lijkt me niet logisch om een complete verdieping op 1 groep te zetten.
Ook omdat ik 1 zekering helemaal loos heb wat ik raar vind. Als ik ook in de meterkast kijk zit die laatste groep in de orginele kast en niet in het deel wat er later bijgezet is daarom denk ik dat daar orgineel de badkamer op zat.

Het verhaal van de aparaten: Begrijp ik dan goed dat wasmachine en droger allebei een eigen groep moeten hebben ??
De oven is trouwens zown Combi ding met magnetron.

Over het tuinhuis is inderdaad een handige tip. Andere kant is als ik die groep uit zou zetten moeten we het gasstel met een aansteker aanjagen en hebben we tijdelijk geen oven. Daar is wel overheen te komen maar handig is het niet.

Zou ik die kookgroep los kunnen koppelen en dan 2 groepen los kunnen gebruiken.

Verder vind ik het belangrijkste dat er geen gevaarlijke situaties kunnen onstaan zoals het nu zit. Heb altijd in een huur huis gezeten en nu een eigen huis wil ik gewoon alles goed voor elkaar hebben.

Sorry voor het lange verhaal hoop dat je er nog door heen komt
 

RemonL

  • #4
Tom nog even een vraagje aangezien groep 7+8 en 11 niet gebruikt worden zou ik ALS c kunnen verplaatsen en 1 en 2 op c zetten.
dan zitten 6, 9 en 10 op ALS b dan is het beter verdeeld.

Is dat zelf te doen ??

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Als er nog een hoofdschakelaar zit kun je de boel iig spanningsloos maken. Weet je trouwens zeker dat groep twee op een aardlek zit? Het witte schakelaartje doet vermoeden van niet.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Terwijl ik dit intik, heeft Sxnder al gereageerd. Ik ga het niet allemaal weer editen.


Om te beginnen:

Nee, ik zou dit niet zelf doen. Je hebt geen hoofdschakelaar in je groepenkast en kunt dus niet spanningsvrij werken. Ook spreekt uit je verhaal dat je geen uitgebreide ervaring hebt met het werken in de meterkast.
Laat een electriciën komen met zegelrecht. Die kan de hoofdzekeringen verwijderen en dan wel veilig werken. Die kan na een kijkje te hebben genomen ook beter advisieren hoe e.e.a. aangepast kan worden dan wij dat hier aan de hand van de foto's kunnen.

Je overige vragen:

Een wasmachine heeft meestal meer dan 2000W en hoort op een eigen groep. Er zijn drogers die minder verbruiken. Je hebt ook speciale omschakelaars of stroomverdelers die voorkomen dat wasmachine en droger tegelijk stroom trekken.
Een elektrische oven ligt ook meestal boven de 2000 W en moet een eigen groep hebben.
Dit zijn voorschriften voor het inrichten van een elektrische installatie. Als gebruiker ervan ben je vrij om al deze toestellen op welke geaarde contactdoos dan ook aan te sluiten. Het ergste wat kan gebeuren is dat de stop eruit vliegt.

Van de kookgroep kun je geen twee groepen maken, omdat de draden van twee groepen niet door één buis mogen lopen. Je kunt er wel één gewone groep van maken.

Verplaatsen van de ALS en toewijzen aan de andere groepen is waarschijnlijk mogelijk.

Ik hoop dat ik geen vraag ben vergeten.
 

RemonL

  • #7
Okee dus een witte schakelaar zou betekenen dat deze niet op een aardlek zit aangesloten.

[edit] Dat zou tevens beteken dat groep 6 een aantal lichtpunten ook niet via aardlek zijn aangesloten is het verstandig om dit wel te doen ?? [/edit]

@Tom Hoofdschakelaar valt net buiten de foto...

Er zit inderdaad een hoofdschakelaar dus zou het probleem niet zijn.
Groep 2 zijn de Wandcontactdozen boven het aanrecht dus mag wel verwachten dat deze met een aardlek beveiligd zijn.

Als mijn schema klopt zou het wel moeten maar zal morgen even controleren.

Aangezien de tv op ook op de bewuste aardlek zit en de vrouw lekker the voice kids zit te kijken maak ik nu geen vrienden met haar als ik nu de aardlek er even uit laat schieten om even mn lijstje te controleren :)

@Tom Wasmachine en droger staan hier tegelijk aan zonder problemen.
Ik zal morgen vermogen even nakijken.
Ook het boekje van de Combimagnetron zal ik even raadplegen.

Met de kookgroep loskoppelen bedoelde ik meer ik heb nog een lege pijp die volegens mij naar zolder gaat die zou ik dan op 1 groep zetten en de andere draden die de keuken in gaan er uit trekken.

In de badkamer komt een nieuw plafond er zit nu een verlaagd plafond zodat ik hopelijk bij het orginele LP kan kijken of deze inderdaad op groep 11 zit en dan zet ik denk ik de badkamer toch weer terug op groep 11.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu