HWA aansluiting hoe dit loshalen?

Grunt

  • #1
Situatie bij mijn overbuurvouw : regenpijp van dak links in de tuin, daar op HWA. Rechts in de beklinkerde tuin het laagste punt met een putje, putje zit ondergronds aangesloten op dezelfde HWA via leiding van rechts naar links.

Nu loopt de achterom af naar het huis toe, en nu loopt bij hevige regenval het water niet meer (snel genoeg) weg uit het putje.

Ik heb met een HD reiniger met riool-reinigings hulpstuk geprobeerd de leiding door te spoelen, maar er bleef bruin water terug komen. Daarop heb ik HWA uitgegraven (zie foto). Hier al het eerste euvel gevonden: een barst in de bocht (zie foto). Terwijl situatie zo was als op de foto water op het putje rechts gezet, waarna er water borrelde in het uitgegraven gat links (niet uit de barst maar uit de grond). De leiding of de aansluiting vanaf het putje is dus kapot. Ik ga dat morgen verder uitgraven.

De vraag: zit de mof bij de rode pijp los, of is deze gelijmd? Indien gelijmd, hoe kan ik dit het beste aanpakken?

 

Grunt

  • #2
Ik kon niet wachten.....Het is erger dan ik dacht. Het blijkt dat de buis nooit op haar HWA is aangesloten.

Volgens de broer van de vrouw is het putje op de hoofd HWA van de buren (rechts) aangesloten. Ik geloof dat niet, want als ik water in het putje doe loopt er uit de kapotte buis uit. Vraag blijft waar sinds 2007 het regenwater wat op de klinkers is gevallen naartoe is gelopen?

Morgen graag ik het putje uit om te zien hoe het aangesloten zit, en of er inderdaad een tweede aansluiting naar de buren-HWA loopt. Dit is overigens uitgevoerd door een aannemer :mrgreen:


 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #3
Het verloop van 110 naar 80 zit vast met een manchet verbinding, die kan je waarschijnlijk los halen, maar dit kan wel erg zwaar gaan.
Waar de hwa het verloop in gaat, kan los zitten maar ook gelijmd zijn. Is op foto niet te zien
 

Grunt

  • #4
Heb alles goed losgekregen en aan kunnen sluiten zoals het hoort. Bij de bouw van het huis zijn ze dus straal vergeten de 110 vanaf het putje aan te sluiten op de HWA ;tong;

Ik weet dat omdat ik de hele 110 pijp uitgegraven heb (om te kijken of hij beschadigd was), en hij zat met een aantal bandjes vast in het metselwerk.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
En hoe ga je dit nu verder oplossen?
 

Grunt

  • #6
Ik heb de kapotte leiding afgezaagd en een 110 T-stuk geplaatst, en daarop de leiding van het putje aangesloten (die leiding heb ik wel geheel uitgegraven en op beschadigingen gechecked, was verder oké).

Op het verticale uiteinde van het T-stuk is de 80-er regenpijp weer op aangesloten.

Ik blijf verbaasd over het feit dat dit al die jaren (vanaf 2004) niet voor meer wateroverlast heeft gezorgd.....al die tijd is het hemelwater wat op de beklinkerde achterom viel bij het kapotte uiteinde de grond in gesijpeld.

Omdat we de laatste maanden hier extreme regenval hadden is het probleem naar boven gekomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu