Hulp bij radiator aansluiten

Herbiek

  • #1
Hallo,

Ik zou graag wat hulp hebben bij een klusje om een radiator aan te sluiten.

De aan en afvoer (flexibele buis) komen onder uit de vloer en zijn nu afgedopt met 1/2", ik zou daar een standaard knelfitting in moeten draaien zodat ik verder kan met een cv buis van 15 mm. Ik heb zilverkleurige knelfittingen gezien met een kunststof knelring. Heeft iemand daar ervaring mee?

Ik wil een voetventiel gebruiken, daar heb ik er nog 1 van liggen, maar het "staartstuk" heb ik ooit ergens anders voor gebruikt want dat zit er niet meer bij. Kan ik een willekeurig los staartstuk kopen of is een goede passing alleen mogelijk bij hetzelfde merk?

Ik vind het nogal omslachtig om via een staartstuk (dat ik op een buitendraad van de het voetventiel draai) waar weer een kleinere buitendraad op zit, weer naar een knelfitting te moeten gaan, kan dat niet sneller/efficiënter?

Aan de onderkant van het voetventiel kan ik ook de knelmoer (naar 15mm) uit het voetventiel draaien en het voetventiel rechtstreeks in de afdopkoppeling draaien (met henna of tape er tussen), maar of dat beter is dan een stukje cv pijp en 2 knelfittingen?

In eventuele antwoorden zijn linkjes naar afbeeldingen gewenst :-) zodat ik precies weet wat je bedoeld.
 

Freekcv

  • #2
Maak eerst zelf eens een foto vd huidige leiding
 

Herbiek

  • #3


Ik hoop dat dit duidelijk genoeg is?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Er zitten nu knel doppen op inderdaad.
Weet je wel wat de aanvoer en retour is?
Als je de aansluitingen gemaakt zijn voor een H-blok, is links namelijk de aanvoer. Heb je een gewone radiatorkraan, dan is rechts de aanvoer.

ik zou gewoon 2 knel sokken 15mm nemen, daar aan 1 kant de knelmoer en ring afhalen, en die vervolgens op de buizen zetten uit je foto.(de knelring en moet op de foto blijf je dan gebruiken)

Daarmee vervolgens naar een voetventiel/radiatorkraan.
 

Herbiek

  • #5
Ik heb de beide flexibele leidingen laten aanleggen via ouderwets fittingwerk op 2 dikke leidingen onder ons huis voordat ik de onderkant van die vloer heb laten volpurren (vloerisolatie). Voor zover ik kan beoordelen (hoop de die beide leidingen niet gedraaid zijn halverwege) zou de rechter de aanvoer zijn en de linker de afvoer. De radiator is er een van het type 2+2 met vier mogelijkheden voor aansluitingen. Ik heb de linkerbovenzijde voorzien van een ontluchtingsventiel, linksonder van een aftapventiel. Dan houd ik rechtsboven over om een thermostaatkraan aan de sluiten en de rechtsonder als afvoer (de radiator moet links van de beide aansluitingen geplaatst worden). In de retourleiding wil ik dan een voetventiel opnemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu