Hulp bij aanpassing cv voor zoneklep

Reynold

  • #1
Hallo,

ik heb het probleem van een vloerverwarming die de woonkamer/gang verwarmt, maar daardoor wordt het niet/kort warm op de bovenverdieping.

met de zoekfunctie ben ik achter de mogelijkheid gekomen van een zoneregeling met een extra thermostaat op een slaapkamer. graag zou ik willen dat iemand mij kan vertellen hoe dat gerealiseerd kan worden.

in mijn cv-installatie zijn de radiatoren beneden niet los van de radiatoren boven, aangezien de leidingen van 2 slaapkamers naar beneden gaan naar de woonkamer.

er moet een bypassventiel komen, die kan op de zolder (zo'n 6 meter van de cv)

ik heb een vaillant vhr combi 24-28c met knelfittingen, de radiatoren hebben open/dichtkranen,behalve in de badkamer, die heeft een thermostaatkraan en beneden hangt een honeywell chronotherm vision4 thermostaat

de vloerverwarming heeft 2 groepen 1 voor de gang en 1 voor de woonkamer.

ik heb even een schema gemaakt omdat een beeld meer zegt dan 100 woorden:wink:



alle info is welkom!
 

Ejtreb

  • #2
Ik begrijp je vraag ten aanzien van het realiseren van een zoneregeling niet helemaal want je omschrijft zelf aardig nauwkeurig wat je wilt realiseren. Met jouw lay out is het gevaar dat de andere slaapkamers dan de thermostatisch geregelde, te warm of te koud worden. Immers wanneer de geregelde commando zoneklep sluiten geeft zullen, indien de klep is gemonteerd in de centrale bovenaanvoer, ook de overige slaapkamers in temperatuur onderuit gaan en andersom uiteraard ook.
Verder is niet helemaal duidelijk hoe de woonkamer/gang nu geregeld wordt. Ik heb een soortelijke lay out en heb een zoneklep/thermostaat op de woonkamer vloer/convector sectie. Verder worden de overige radiatoren in huis d.m.v. van een weersafhankelijke regeling geregeld in combinatie met thermostaatknoppen op alle radiatoren. Dit is een comfortabele regeling waar wel discussie ten aanzien van het gasverbruik kan optreden. Een goede afstelling van het geheel zou dit tot een misschien wel verwaarloosbaar minimum kunnen reduceren.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik heb exact hetzelfde probleem eens opgelost door het terugregelen
van de doorstroming van de radiatoren in de woonkamer en de gang.
Ook de temperatuur van de vloerverwarming iets lager ingesteld en het probleem was verdwenen.

Als het vermogen van de vloer en de radiatoren in verhouding met de overige
ruimten te groot is dan zou ik eerst proberen om dat in evenwicht te brengen.
-thermostaatkranen/knoppen op de radiatoren beneden, die bij een lagere temp. afsluiten
-voetventielen plaatsen en die inregelen
-temperatuur vloer terugdraaien
 

Heat

  • #4
En dergelijk gewenste regeling staat uitvoerig beschreven. Google maar even op zoneregeling en je komt er snel achter (mag geen websites etc. hier vermelden, maar er is maar één website waaqr dit op staat.......)
Laat je in ieder geval geen weersafhankelijke regeling aanpraten......
 

Chathanky

  • #5
Als de temperatuur van je vloerverwarming te hoog ingesteld staat kun je ook dit probleem krijgen.
Zet de vloerverwarming een in een wat lagere stand. Zoals ik zie is de vloerverwarming bijverwarming. De laatste paar graden moeten dan normaal van je radiatoren in de woonkamer komen.

Een zoneklep is in dit geval ook een "paardenmiddel".
De oorzaak aan de bron oplossen dus.
Of er verder wat scheef zit in je installatie kunnen we ook niet zien zo.
De symtomen klinken mij wel bekend en vaak wordt de vvw lekker warm gezet terwijl dit niet altijd de bedoeling is. Het is wel lekker warm aan de voeten maar dat is slechts een bijzaak.

Ik sluit me bij Ronny aan.
 

Bernhard

  • #6
Als je de leidingen aanpast vlgs dit schema kan je beide systemen aprt regelen. Op de aanlegthermostaat stel je een basistemperatuur in.
De aanlegthermostaat moet op vloerverdeler gemonteerd.
 

Ejtreb

  • #7
Chathanky, hoe concludeer je dat de vloerverwarming de bijverwarming is? Is het verder niet zo dat op dit moment de woonkamer het referentievertrek is, en dat indien deze op temperatuur is ook de bovenverdieping zal afkoelen? Dan zouden thermostaatkranen open gaan maar zonder aanvoer warm water geen soelaas bieden.
 

Heat

  • #8
Kijk gewoon even op de aangegeven website en dan kom je er uit. Bedenk wel dat ook de ketel aangestuurd moet worden vanaf de verschillende verdiepingen!!
Dus als je boven warmte vraagt zal de ketel aangestuurd meoten worden en warmte leveren, alleen aan het circuit boven (en dat is ook geen probleem als je een elektrisch bedienbare klep zet op de aanvoer van de benedenverdieping (die weer gestuurd wordt door de thermostaat op de benedenverdieping)

Ingewikkeld? Valt wel mee, alleen is men niet gewend te denken met thermostaten die 2 dingen tegelijk kunnen aansturen: de CV ketel (meestaql 24 volt) EN de toevoer naar een etage (230 v).
Die thermsotaten bestaan dus wel (zie bewuste website) maar worden nog weinig toegepast (en men praat dus graag een weersafhankelijke regeling aan....die in dit geval het probleem niet oplost)

Heb het in mijn woning ook aangelegd en ik kan perfect de etages onafhankelijk van elkaar regelen (beneden vloerverwarming, boven radiatoren)

Door dus diverse elektrisch bedienbare kranen (ventielen/kleppen: net hoe je het noemt) aan te brengen en die te laten regelen door thermodtaten in de diverse ruimten kan je het voor elkaar krijgen. Je hoeft echt neit iedere kamer apart te regelen, want ook op de radiatoren zit een kraan....
 

Ejtreb

  • #9
Zou niet weten waarom een wa regeling met thermostaatkranen dit niet op zou kunnen lossen. Je kunt het niet de meest efficiënte manier vinden.
 

Chathanky

  • #10
Ejtreb schreef:
Chathanky, hoe concludeer je dat de vloerverwarming de bijverwarming is? Is het verder niet zo dat op dit moment de woonkamer het referentievertrek is, en dat indien deze op temperatuur is ook de bovenverdieping zal afkoelen? Dan zouden thermostaatkranen open gaan maar zonder aanvoer warm water geen soelaas bieden.
Je hebt de tekening toch wel gezien?

Daarnaast nog de alergie tegen een WA regeling dat dit veel energie zou kosten.
Een zoneregeling is ook geen energiebesparende maatregel. Als de woonkamer op temperatuur is en de overige ruimtes niet blijft de ketel ook stoken. Die wordt aangestuurd door de regeling. Het keteltje snort vrolijk verder en als de overige ruimtes op temperatuur zijn zal de vraag uit de woonkamer niet lang uit blijven als er wellicht al vraag was voordat alles op temperatuur is.

Voor je materiele kosten gaat maken is het belangrijkste dat de oorzaak gezocht wordt. 1 ding hadden ronny en ik al aangegeven. En dit kost enkel wat eigen inspanning. Mocht het niet helpen kun je er altijd nog eens verder naar laten kijken.

Hou er rekening mee dat je woning meer energie gaat kosten als alles op temperatuur gehouden wordt. Kou lijden is altijd goedkoper. :mrgreen:
Op welke manier je het ook oplost kost het meer energie.
Een andere regeling toepassen kan altijd nog en zowel een wa regeling of een zoneklep zijn mogelijkheden. Als je een ketel hebt met een voorbereide wa regeling is dit de minst ingrijpende maatregel en ook de goedkoopste oplossing. Enige waar goed op gelet moet worden is de juiste instellingen van de regeling.

De alergie tegen een WA regeling is grote onzin.
Een zoneregeling kost in dit geval ook meer gas.
 

Bernhard

  • #11
Chathankey,
Meestal bij jij de gene die zegt dat er een regeling op moet. Ik heb sterk de indruk dat je zo maar iets schrijft. Ik zie nooit een onderbouwing van je verhaal. Als het je niet uitkomt dan zeg het werkt niet. In een zin verander je soms 3 keer van het werkt wel het werkt niet. Of je schrijft voor een deel heb je gelijk maar welk deel weet alleen jij. Maar wel leuk dat er ook snorketels bestaan. Zoek een keer iets uit en kom dan met een betere oplossing. Dat kan ook. Dat is opbouwend en kan verhelderend werken. Mvgr Bernhard
 

Reynold

  • #12
Wauw, ik ben onder de indruk van het aantal reacties op mijn onderwerp, bedankt daarvoor.

okee, er is enige discussie over de juiste manier maar even samenvattend:
er zijn dus manieren om de zones in te delen, maar sommigen zeggen dat ik de zaak beter moet proberen in te regelen alvorens de zaak te wijzigen. dat laatste lijkt mij niet geheel onverstandig, zoals chathanky al zei, later aanpassen kan altijd nog.

het punt met mijn vloerverwarming is dat ik niet weet of het echt geschikt is als hoofdverwarming aangezien de vorige eigenaar van dit huis zegt de afgelopen 16 jaar de vloerverwarming niet gebruikt te hebben uit angst voor beschadiging van de vloer. al die tijd is de woonkamer dus prima verwarmd geweest met de aanwezige 2 radiatoren (weliswaar met koude voeten). om te testen of de vloerverwarming geschikt is als hoofdverwarming heb ik net de radiatoren in de woonkamer dichtgedraaid, daarover later meer.

waar ik overigens wel de inruk van heb is dat als de vloerverwarning op temperatuur is, deze over een langere tijd warmte uitraalt, waardoor de uitgestelde warmtevraag er voor zorgt dat de bovenverdieping weer afkoelt.
maar als ik nu de vloerverwarmingstemperatuur naar benden afstel en de radiatoren in de woonkamer afknijp, duurt het weliswaar langer voor de woonkamer op temperatuur is, zodat er meer warmte naar de radiatoren boven gaat, boven wordt het dus warmer dan eerst. is het ondanks dat dan niet nog steeds zo dat de lange duur van warmte uitstraling van de vloerverwarming de warmtevraag op de kamerthermostaat uitstelt wat er voor zorgt dat de bovenverdieping weer afkoelt?

ik wil het graag proberen, ik heb alleen geen idee waar ik moet beginnen.

dan wat betreft het inregelen van de installatie:
de cv watertemperatuur van de ketel staat ingesteld op 80 graden, de aanvoerthermostaat op op de vv is ingesteld op 40 graden en de pompschakelaar schakelt de pomp vanaf 30 graden of meer. de pomp zelf (grundfos) staat op stand 3. de afsluiters van de retourleidingen (2x, gang+woonkamer) zijn nu nog maximaal geopend.

wat is nu het meest voor de hand liggende wat ik eerst moet doen om de cv in balans te krijgen?

bedankt voor het advies

edit: mijn woonkamer is 36 m2 op 1 groep, dus is het waarschijnlijk geen hoofdverwarming. (met dank aan heat)
 

Heat

  • #13
1 groep voor 36m2.....dat is amper genoeg voor "bijverwarming".
Niet verder aan knutselen: vergeefse moeite en kosten.
 

Chathanky

  • #14
Probeer eens je vloerverwarming wat lager te zetten in temperatuur als de vloer goed warm wordt.
In plaats van 40 graden stel je de knop in op 35 en als dit nog niet voldoende is 30 graden.

De vloerverwarming is dus duidelijk een bijverwarming. De radiatoren zijn er voor om de ruimte echt op temperatuur te krijgen.

36m2 hoeft op zich geen probleem te zijn. De diameter buis en legafstand speelt ook een rol hoeveel m2 er op 1 groep kan.
Als hoofdverwarming heb je meerdere groepen nodig voor een dergelijke oppervlakte.
 

Chathanky

  • #15
Bernhard schreef:
Chathankey,
Meestal bij jij de gene die zegt dat er een regeling op moet. Ik heb sterk de indruk dat je zo maar iets schrijft. Ik zie nooit een onderbouwing van je verhaal. Als het je niet uitkomt dan zeg het werkt niet. In een zin verander je soms 3 keer van het werkt wel het werkt niet. Of je schrijft voor een deel heb je gelijk maar welk deel weet alleen jij. Maar wel leuk dat er ook snorketels bestaan. Zoek een keer iets uit en kom dan met een betere oplossing. Dat kan ook. Dat is opbouwend en kan verhelderend werken. Mvgr Bernhard
Heel goed onderbouwd Berhard. :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu