Huiskamer wordt niet warm

Hellen1907

  • #1
Wij zijn verhuisd en komen tot de ontdekking dat onze hele huis behaaglijk warm kan zijn, behalve onze woonkamer.
Wellicht kan iemand ons een goed advies geven? Wij hebben een Vaillant ketel (typenummer kan ik helaas niet terugvinden) en vloerverwarming (WILO type RES 26/60r) de vloerverwarming heeft 2 metertjes, welke beide op 19 staan en de thermostaatknop staat op 25.

De vloerverwarming is wat ons betreft bijzaak, de vorige bewoners hebben nl. een siergrindvloer gestort over een andere siergrondvloer heen, wat dus als gevolg heeft dat we een dikke laag grind bovenop de vloerverwarming hebben....
We hebben over hele breedte van het huis een convector put zitten, hier trof ik ook een draaiknop aan, deze staat op stand 5.

De thermostaat in de kamer is van Honeywell, model Chromotherm IV.
Zoals ik al zei, boven worden alle kamers aangenaam warm (zolang ik de radiators maar opendraaid dan) en beneden is het verre van behaaglijk.
Nog niet eens vermeld dat wanneer we verwarming aanzetten (alleen beneden dan), dat de gasmeter als een dolle rondjes draait.

In de zomer verbruiken we 30 m³ per maand en nu ca. 7 m³ per dag......niet zo gek dat gasrekening schrikbarend hoog is ingeschat bij gasleverancier! Het lijkt wel of we stoken voor buiten op deze manier.
Iemand advies?
 

Dominee

  • #2
Dat je zoveel verstookt per dag is niet zo vreemd, de thermostaat hangt beneden juist op de plaats waar het niet warm wordt!

Hierdoor komt de thermostaat niet aan de ingestelde temparatuur en blijft de ketel vol gas doorstoken!

Weet niet wat de reden is van het probleem, kan alleen wel zeggen dat je het maar beter zo snel mogelijk kan (laten) oplossen voor dat je een 2e hypotheek nodig hebt voor je gas rekening! :(
 

PeterT

  • #3
Misschien is de vloerverwarming wel hoofdverwarming. Na wat ik begrepen heb is een dikke laag niet echt een probleem. Het duurt wat langer voor de vloer warm is maar daarintegen duurt het ook langer voordat hij afkoelt.

Is er bekend hoeveel watt de convectorput heeft? Wordt deze wel warm?
 

Proost

  • #4
Vloerverwarming icm een convectorput als verwarming in de woonkamer :cry:
 

Fiesiekus

  • #5
U heeft 1 convectorput als verwarming (naast de vloerverwarming) in de woonkamer? Open keuken?
 

Hellen1907

  • #6
Ja, 1 convectorput over volle breedte van het huis en inderdaad een open keuken (en open trap in huiskamer). Wel ben ik gisteravond tot de ontdekking gekomen dat, wanneer beneden de thermostaat "" aan" staat, de ketel (heb ik inmiddels ook het type van: de Vaillant VCW242E) binnen 5 minuten ca. 4x aan en weer afslaat.

De ketel slaat aan (mooie blauwe vlammetjes) de temperatuur van de ketelwaterthermometer stijt dat vrij vlot naar 80-85 graden, dan slaat de ketel af en metertje loopt even vlot terug naar ca. 65 graden, om vervolgens weer aan te slaan!

Niet zo vreemd dus dat het een dolle boel in de meterkast is!
 

Fiesiekus

  • #7
De vloerverwarming zal ook vermogen moeten leveren; uit uw beschrijving blijkt dat de convector het (nu al bij 12°C) alleen niet redt. Hoe zit het met de aanwijzingen op die vv-unit tijdens bedrijf?
 

Hellen1907

  • #8
Ik denk dat ik handleiding van vloerverwarming op internet moet gaan zoeken, ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe die vloerverwarming werkt (stekker zit erin, thermostaatknop die boven de unit is geplaatst staat op 30 graden maar pijpen die de vloer ingaan voelen niet warm aan)
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #9
Probeer eens de thermostaat van je vv hoger te draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Is de convector wel schoon ?
Na verloop van tijd raakt de convector aan de onderkant door stof en spinnerag behoorlijk dicht en belemmert de doorstroming van de lucht, resultaat is een slechte opwarming van de ruimte.
 

Cv Bas

  • #11
De cv ketel slaat zo vaak aan omdat hij zijn warmte niet goed kwijt kan hij staat gewoon te pendelen. Ik denk dat je vloerverwarming zeker mee moet draaien , het metertje moet dan op 45 graden gaan staan van de unit.

Of de pomp van de vloerverwarming draait niet, of de thermostaatknop en met name het pinnetje eronder blijft hangen.
Als je overal thermostaatkranen hebt zitten zul je of een radiator open moeten zetten met een gewone kraan of een bypass moeten zetten.het is namelijk zo als de thermostaatkranen dichtlopen de ketel niet meer goed kan circuleren en voor problemen zorgt.

30 graden is veel te weinig zet de knop op 50 graden.
 

Chathanky

  • #12
7 m³ per dag is 840 m³ over 4 maanden, dit is niet zo schrikbarend.

Wordt de convector wel warm? Dat de ketel pendelt hoeft niet zo vreemd te zijn als de grootste verbruikers niet werken.

Daarbij is de vloerverwarming als het goed is mee genomen in de berekening om je kamer behagelijk te houden en zie dit niet als bijzaak.
De convector, als deze werkt, kan dan niet de hele kamer bij houden als het echt koud wordt.

Controleer in iedergeval wat Cv boy aangeeft wat betreft de vloerverwarming, daarnaast controleer je of de convector voldoende warmte afgeeft.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Misschien dat er ook lucht in de vloerverwarmings unit zit.
Probeer die eens te ontluchten.
Meestal zitten hier twee ontluchtings nippels op.

Ook kun je even controleren of de pomp van de vloerverwarming draait, door er een schroevendraaier tegen aan te houden en dan je oor tegen de schroevendraaier aan houden.
Als je hem dan hoort zoemen, dan draait die.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Dit kan een erg moeilijk probleem worden om dit via het forum op te lossen.

In de praktijk heb ik veel slecht geconstrueerde vloerverwarmingssets en convectoren gezien.

Vloerverwarming:
Het kan zelfs zo zijn dat de vloerverwarmingspomp wel draait, maar dat de pomp (waaier) inwendig geheel verstopt is door b.v. roest.
Daarna kunnen er problemen zijn met verstopping, lucht, defecte of verstopte thermostaatkranen, verkeerd aangesloten leidingen, pomp verkeerd om gemonteerd (komt ook vaak voor) en ga zo maar door.

Convectorput:
Moet schoon zijn, het verwarmingselement moet omsloten zijn door een houten of metalen behuizing (diverse uitvoeringsvormen) om de luchtstroming in een goede richting te dwingen. Plaats bij een lange convector ook tussenschotten. Temperatuur moet hoog genoeg zijn (maar in dit geval is dat zo)


Zoek in dit geval een erg goede installateur, die ook nog eens de tijd neemt om het probleem serieus aan te pakken.
Dit kan een aantal uren in beslag nemen, maar moet op te lossen zijn.
 

Hellen1907

  • #15
Iedereen hartelijk dank voor de reacties, ga ermee aan de slag!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu