Huishoudelijke apparaten gaan stuk

Luisa

  • #1
Hallo,

Ik woon vijf jaar in een huurwoning (nieuwbouw) en vanaf het vierde jaar begonnen de problemen :cry: . Mijn huishoudelijke apparaten gaan kapot. Bv. wij zitten aan tafel met een electr.poffertjespan :P , verder staan er geen apparaten o.i.d. aan, eerste ronde gaat goed en in één keer doet de poffertjespan het niet meer. Wij gaan buiten grillen met een grillapparaat en een teppanyaki plaat. Eerste ronde gaat het weer goed en mijn teppanyaki plaat houdt ermee op terwijl de grillplaat het blijft doen. 3 ovens heb ik nu gehad en nu heb ik mijn 4e oven en de bovenkant wordt warm en de onderkant bijna niet??? 3 weken geleden is mijn vaatwasser kapot gegaan, printplaat stuk. En zo zijn er ondertussen meerdere apparaten gesneuveld. Heeft hier iemand een oplossing voor? Had een :arrow: electr.tech.buro ingeschakeld en daar werd mij verteld dat ik niet alle apparaten :?: tegelijk aan moest zetten. En ik vind dat dit de oorzaak niet is want daardoor gaan mijn apparaten niet kapot. Ik hoop dat iemand mij uit de brand kan helpen. Groetjes, Loes
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Kan je ook iets vertellen over de "leeftijd" en over de kwaliteitsklasse van de apparaten?
Zijn het allemaal door jou nieuw gekochte apparaten of 2e hands?
Gaan ze allemaal stuk of doen ze het na een tijdje weer?
 

Luisa

  • #3
Hoi Frank,

Apparaten zijn nog niet zo oud. Vb. Vaatwasser 4 jaar, Teppanyaki plaat nog geen jaar oud, ovens verschillende leeftijden en ook 2de hands. De apparaten gaan echt stuk. Teppanyaki plaat zou misschien uit kunnen gaan ivm oververhitting maar na een tijdje gaat die ook niet meer aan.

Gr.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Het 1e wat in mij op kwam was piekspanningen....
nu weet ik niet of er zoiets bestaat als een datalogger voor piekspanningen??
maar als dat bestaat, kan je het een aantal maanden op je stroomnet
aansluiten en zien of de spanning niet boven het maximum toelaatbare
komt
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het moet al heel raar gaan willen verwarmingselementen defect gaan van piekspanningen, normaal is het zo dat apparaten met een beperkt vermogen het eerste defect gaan bij overspanning.
Verwarmingselementen met een thermostaat zoals hierboven moeten dan structureel op overspanning van meer dan 250v draaien, dat heb je direct door doordat verlichting ook aanzienlijk meer licht geeft.

Er zijn dataloggers voor netspanning, maar of je daarmee werkelijk de oorzaak vind.

China maakt veel apparatuur wat goedkoop is maar ook niet al te lang blijft werken.
 

Luisa

  • #6


Ze hebben gisteren van Enexis een kastje geplaatst voor een week. Ik heb het idee dat ze in een week niet veel zien daar in vijf jaar heel veel apparaten zijn gesneuveld. Toch begrijp ik niet dat niemand hier een oplossing voor weet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Niemands heeft een oplossing omdat het probleem vaak in het apparaat zelf zit.
Verder heb je een duidelijke oorzaak nodig voor een oplossing.
De oorzaak is niet te achterhalen zonder de defecte apparatuur te onderzoeken en na te gaan wat er exact stuk gegaan is.

Je hebt geen last van overspanning of spanningspieken, simpelweg omdat je een enkelfase aansluiting hebt.
Dit betekend dat alle apparatuur die aangesloten is op het lichtnet dezelfde spanning krijgt met dezelfde spanningspieken.
Als spanningspieken de oorzaak zouden zijn dan was er veel meer apparatuur tegelijk defect gegaan en dan vooral apparatuur met elektronische onderdelen.

Wat mij opvalt met dit type klacht is dat vaak de defecte apparatuur al weg is, voordat daar onderzoek aan gedaan is naar de oorzaak.
 

Monteur Bert

  • #8
In grote lijnen is de strekking van dit bericht al eerder verkondigd...
Wanneer je in een woonwijk zit is het net 99,9 % van de gevallen echt wel goed. De kans dat er een hogere spanning ontstaat is zeer klein en dan heeft de hele buurt of flat er last van! (zoals nulonderbreking)

Zo te zien heeft men een recorder geplaatst die over een periode de spanning vastlegt. (en misschien nog meer.)

Ovens gaan (als voorbeeld) zo maar niet stuk op een iets hogere spanning! Die mag 235 volt bedragen!
Ik denk overigens dat het een samenloop van toevalligheden is.

En het advies om niet alle apparaten tegelijk aan te zetten is in dit probleemverband onzin! En kwalitatief goede apparatuur houdt het meestal langer vol.

Misschien wil je over een week hier nog de bevindingen van het bedrijf melden wat hier onderzoek naar doet?

succes, Bert
 

Luisa

  • #9
Hoi,

Bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik zet even op een rijtje wat er tussen 2007 tot op heden kapot is gegaan of kapot gaat: router - led verlichting vijver - dvd speler - elect.poffertjespan - rijststomer - föhn (2x) - 3 ovens/combi (mijn 4e oven wordt de onderkant niet meer warm - stijltang - wasmachine - vaatwasser en de tepanyakiplaat..Wij wonen in een hofje (12 woningen) en ik ben de enige die er last van heeft??? Als je continu van de kast naar de muur wordt gestuurd en er geen oplossing komt dan blijft dit probleem zich voordoen. Ondertussen gaan wel alle apparaten kapot.

Groetjes, Loes
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Woon je misschien in de omgeving van Geldrop?
(heeft niets met dit probleem te maken trouwens)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Routers gaan vaker defect, 2 a 3 jaar en dan zijn ze vaak op.
Oorzaak zijn defecte onderdelen in het voedings deel, vaak door slecht ontwerp/goedkope productie.

Led verlichting is ook zo'n verhaal markt is overspoelt met slechte leds.
Elke fabrikant wil meeliften op het succes van die dingen zonder naar de kwaliteit te kijken.Hierdoor is het spul goedkoop verkrijgbaar alleen de kwaliteit onbetrouwbaar.

Dvd- spelers zelfde probleem als met de routers, onderdelen in de voeding draaien 24-7 op hun tenen totdat de onderdelen stuk zijn en dan is het einde oefening.Als je handig bent kan je voor ca 2,50 aan onderdelen zo'n apparaat repareren en direct ook zo maken dat ze jaren meegaan.

De rest van de apparaten kan ik niet verklaren, wat wel vreemd is is dat het juist apparaten zijn welke logisch gezien (behalve de wasmachine en vaatwasser) eigenlijk helemaal geen last hebben van een behoorlijke overspanning.

Gezien het aantal woningen zijn er zeker 3 woningen die dezelfde voeding hebben als jij.
Zou er dus een overspanning zijn op 1 fase dan zouden er op je hofje nog 3 moeten zijn met vergelijkbare klachten.
 

Luisa

  • #12
Ronny,

Ik woon inderdaad in de omgeving van Geldrop.

Gr.
 

System7

  • #13
Wat ik nog mis in je verhaal is of je één of meerdere apparaten ook hebt laten nakijken door een expert? Wat Headhunter zegt, veel goedkope spullen laten al na een paar jaar het leven, maar ovens, poffertjespannen en weet ik wat zou niet zomaar stuk moeten/kunnen gaan. En als ze stuk zijn, wat is er dan precies stuk? Veel apparaten met een warmte-element hebben een thermische beveiliging; was die dan stukgegaan of was het warmte-element kapot gegaan, netsnoer gebroken/doorgebrand/sluiting gemaakt, etc. etc. Fout gebruik kan ook de oorzaak zijn - wil niet zeggen dat jij al je apparatuur bewust stukmaakt natuurlijk :wink:
 

Luisa

  • #14
Nee, er heeft niemand naar de defecte apparaten gekeken. Ze hebben er wel een keer omgevraagd maar toen lag het apparaat allang in de milieustraat. Fout gebruik? Als ik aan een eettafel zit en de stekker van een poffertjespan (nog géén half jaar oud) in het stopcontact steek en de schakelaar aanzet wordt het warm. Na één rondje poffertjes hield het op. Het werd niet meer warm. Stekker eruit gehaald en na een half uurtje opnieuw geprobeerd maar helaas het werd niet meer warm. Dit gebeurde idem bij de tepanyaki plaat. Dus doe ik iets fout?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Zou kunnen, wat staat er in de handleiding?
het kan zijn dat de apparaten niet leeg mogen blijven omdat ze dan te heet worden.
 

System7

  • #16
En aangezien het apparaten betreft die worden gebruikt bij het eten; kan het ook aan de wandcontactdoos bij de eettafel liggen? Of heb je gecontroleerd dat die apparatuur in andere wandcontactdozen het ook niet deed?
 

Luisa

  • #17
The headhunter schreef:
Zou kunnen, wat staat er in de handleiding?
het kan zijn dat de apparaten niet leeg mogen blijven omdat ze dan te heet worden.
Wat bedoel je hiermee?
 

Luisa

  • #18
System7 schreef:
En aangezien het apparaten betreft die worden gebruikt bij het eten; kan het ook aan de wandcontactdoos bij de eettafel liggen? Of heb je gecontroleerd dat die apparatuur in andere wandcontactdozen het ook niet deed?
Nee, dat had ik nog niet uitgeprobeerd. Maar die andere apparaten zaten niet allemaal in dezelfde contactdoos.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #19
Luisa schreef:
Ronny,

Ik woon inderdaad in de omgeving van Geldrop.

Gr.
Ik zelf ook, en herken de manier waarop e.e.a. aangesloten is.
We hebben de laatste jaren wel opvallende veel spanningsuitval bij ons in de wijk.
Misschien is er toch ergens wat mis.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Ik heb zelf zo'n gourmet geval waarin de gebruikshandleiding aangeeft dat je het apparaat niet leeg aan mag laten als het op temperatuur is omdat het apparaat dan zijn warmte niet kwijt kan en oververhit raakt.
Duurdere uitvoeringen hebben vaak een thermostaat die dan aanspreekt en na een tijdje werkt het gewoon weer, de goedkopen werken met een zekering die bij oververhitting de plaat uitzetten maar dan is het direct ook einde oefening.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu