Houtverbinding planken schuurdeur

Tonklop

  • #1
Ik wil graag planken, naast elkaar, onderling in de lengte met elkaar verbinden zodat het een vierkant vlak wordt.
hoe kan ik dit het beste doen ?
 

Sjaan Smit

  • #2
Ietsje meer info toevallig??
 

Tonklop

  • #3
Ik ben een schuurdeur aan het maken van planken en nu wil ik de planken onderling verbinden (aan de lange zijden, niet de kopse kanten)
Hoe kan ik die planken, in de breedte) stevig aan elkaar verbinden ?
 

Sjaan Smit

  • #4
Toevallig moet/ga ik er ook een maken...kheb hier op het forum al een keer wat gevonden hierover maar ik weet niet meer precies waar dat stond. het kwam er op neer dat je aan de binnenkant een soort Z figuur maakt...kzal de topic nog eens proberen te vinden...
 

Sjaan Smit

  • #5



Deze constructie bedoelde ik....
 

Tonklop

  • #6
Deze "z" constructie heb ik ook zo gemaakt, maar dacht dat de planken onderling ook nog aan elkaar gemaakt moesten worden maar blijkbaar is dan niet nodig en is de z constructie voldoende.
in ieder geval bedankt voor de reactie
mvg.
ton
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Vaak wordt dan wel een veer en groef verbinding gebruikt.
 

Jvsteenb

  • #8
Als het voor buiten is kun je ze beter niet lijmen - de enkele of dubbele Z is voldoende. Maak de diagonaal niet de verkeerde kant op ! De diagonalen moeten van boven aan de openslaande zijde naar onder aan de scharnierzijde lopen, andersom heeft geen zin. Zo steun je de vrij hangende kant af op de "vaste" kant van de deur. Het frame liefst wèl verlijmen, met een watervaste D4 lijmsoort.
Gebruik delen met messing en groef, geef ze een millimetertje speling t.o.v. elkaar en verlijm ze niet, ook niet op het frame. De buitenste delen kun je evt. wèl op het frame lijmen als je de rest blind wilt vernagelen.

De delen 2 x gronden ( in kleur ) vóór de montage voorkomt een hoop gedoe achteraf ( uiteraard níet op de lijmvlakken ).
In het geval van een lichte afwerking kan een dun randje overschilderbare kit in de kieren het geheel wat netter laten ogen.

Als je delen in de lengte met elkaar wilt verbinden, kun je ze in principe gewoon koud tegen elkaar lijmen als de lijmvlakken recht en haaks zijn, maar als je dat bij een buitendeur doet krijg je wel een èrg zware deur, en bovendien is het best lastig om zo'n groot paneel goed vlak te klemmen als je geen hele stapel serre-joints ( "sergeants" ) of een paneelklem hebt. En dan is het voor buiten nog steeds een kwetsbare optie, die zeker meer problemen met werken zal geven dan een met messing-en-groef delen beklede framedeur.

Voor een lichte deur, bv. voor een berging o.i.d, kun je volstaan met de Z of Z's, zonder de zijstijlen, de middelste ligger kan evt. voor een oplegslot o.i.d. gebruikt worden - op de liggers kunnen dan scharnierhengen geplaatst worden. Wil je een inboorslot, dan wordt het toch een compleet frame. Dan kun je ook infreesscharnieren of paumelles gebruiken.


Succes,

Job
 

H@ns

  • #9
Het verhaal hierboven is al heel volledig
Ik heb in Raamluiken zelf maken ooit een heel verhaal geschreven over luiken, hetzelfde principe is toepasbaar op een deur/poort.
 

Black Knight

  • #10
Een jaar of 5 geleden zelf 6 buitendeuren (waarvan 1 van +- 2 op 2 meter) gemaakt volgens de afbeelding van Sjaan Smit, maar zonder verticale steunen dus alleen 2x z-vorm. Dit was met planken met messing/groef, volledig gespijkerd. Ze hangen nog steeds prima.

Extra tips nog : als je de deur schildert of beitst, doe de binnenkant dan ook, anders gaan je planken kromtrekken.
Laat je planken klimatiseren alvorens je ze gebruikt, anders krijg je mogelijk spleten of knellende deuren
Om spleten te vermijden : kies steeds planken met messing/groef
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je kan in plaats van delen ook een plaat wbp gebruiken
Het opklampen (een dergelijke deur heet een opgeklampte deur)
is dan meer voor de sier
tegenwoordig ben je dan aan materiaal minder kwijt dan dat je planken koopt.
Laat er een paar groefjes in zagen als je het groefjes effect aan de buitenzijde ook wilt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu