Houtskeletbouw voor beginners

Bartbim

  • #1
Hey,

Ik plan een garage te bouwen aan mijn huis. De overspanning is 3,5m. Twee van de vier muren staan er al. Ik had nog enkele vraagjes:

1) Hoe maak ik de draagbalken voor de overspanning best vast aan de bestaande muur? Ik zie drie mogelijkheden:
a) Met balkschoenen die rechtstreeks in de bestaande muur gevezen worden
b) Een balk die in de bestaande muur gevezen wordt en waarop de draagbalken voor de overspanning rusten, gewoon vastgemaakt met stoelhoeken.
c) Een balk vastgemaakt op de bestaande muur, maar de draagbalken met balkschoenen op bevestigen. Deze optie had ik al als tip gevonden op internet, maar ik zie er het nut niet van in tov. van optie b), die me steviger en eenvoudiger lijkt.

En...

2) Hoe begin ik onderaan? De fundering is er al (professional laten doen...). Maar daar kan ik toch niet direct met hout beginnen? Ik dacht misschien eerst één rij stenen tegen het vocht (een bepaalde soort?). Moet daar misschien nog iets vochtwerend bovenop (wat?)...

En...

3) Klein vraagje: maakt het volgens iemand uit of die draagbalken geschaafd zijn of niet? Ik zie het voordeel niet direct, maar zou niet geschaafde balken wel een stuk goedkoper aan kunnen schaffen...

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
1. Je vertelt het al goed. Het voordeel van optie c is dat het hoogte scheelt. Die balkschoenen kan je vastspijkeren (met schroefspijkers), dat werkt makkelijk. Een voordeel hiervan is dat je de twee muurbalken goed opsluit.

2. Onderaan kan je een paar lagen opmetselen. Als het een geïsoleerde ruimte wordt, is dit wat lastiger. Je kan ook op het beton DPC-folie leggen onder het houten profiel. Onderste profiel in de grondverf of van geimpregneerd hout is dan extra duurzaam.

3. Geschaafde balken zien er mooier uit, zijn makkelijker te schilderen, zijn maatvaster en je hebt minder last van splinters als je er tegenaan komt. Verder maakt het niets uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu