Houtrot badombouw

Floormans

  • #1
Gisteren ontdekt dat onze badombouw onder de betegeling vergeven is van kelderzwam. Het begon met kleine strengen vanuit het douchescherm dat bij het bad aan de muur hangt. De strengen hadden zich eenmaal eerder vertoont. Toen grondig schoongemaakt en nooit meer gezien. Vorige week bleek ons toilet te lekken. De plaat daar achter was aangetast door zwam door het vocht. Expert erbij. Advies: lekkage oplossen, goed schoonmaken met ammonia of plaat verwijderen. Ik kreeg echter argwaan voor het bad omdat deze zwam hout nodig heeft. En ja, de ombouw van het bad blijkt van hout. Multiplex om precies te zijn. Wat tegels opgelicht en het hout blijkt flink aangetast. Nu waren een er een paar bijzonderheden. De kitranden lijken in orde behalve bij de bevestiging van het scherm. Sterker nog. De bevestiging aan de muur is tot aan boven aan de andere zijde dan het bad wel gekit maar aan de badzijde niet. Waaarom is me echt een raadsel omdat op de badzijde elke dag water komt omdat er gedoucht wordt. Maar tot overmaat van ramp blijkt de onderrand niet gekit te zijn en zit er ook geen kitrand bij de tegel direct onder de schermbevestiging.Zie (foto kitrand) Dit heeft er mijns inziens voor gezorgd dat er vocht bij kon komen. Nu zit ik met een aantal vragen.

-is een badombouw van hout wel verstandig aangezien je volgens mij het geheel nooit 100% waterdicht kan maken.
-het is multiplex 5 lagen(zie foto) maar ik lees ook over zgn watervaste multiplex, waar herken ik dit aan.
-Hoe kan ik dit het beste oplossen/herstellen. Ik denk er over om al het hout weg te halen, ook het onaangetaste want ik wil dit niet nog een keer. Wekl materiaal kan ik dan het beste gebruiken. Ben niet onhandig maar het moet wel te doen zijn.
-moet ik dit accepteren 2 jaar na aankoop pand. Het huis is 10 jaar oud, badkamer is jonger, hoe oud weet ik niet precies. Vorige eigenaar heeft badkamer zelf verbouwd. (geen juridisch advies maar meer mening van vakman gevraagd, ik vind de ontbrekende kitrand bij de bevestiging van het douchescherm heel discutabel)

Opmerking. Badkamer is niet vochtig. Er is voldoende afzuiging en 20 min na douchen is badkamer geheel droog. Het hout waar de tegels gister af zijn gehaald (de hoek) is ook al redelijk droog.

Graag jullie advies



onderzijde van de bewuste hoek

kan iemand op basis van vorige en de foto opmaken wat voor hout dit is?

bij pijl 2 zit gewoon kit, bij pijl 1 niet en hier zat dan ook een grote lading schimmel. Volgens mij is het vocht hier binnengekomen en dit dan ook de bron.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ja dit is weer eens een typisch voorval, van hout gebruiken in een badkamer.
Zelf ben ik er een groot tegenstander van, om hout te gebruiken (ook watervast).
Hoewel de meeste hier zullen antwoorden, om een ombouw van hout te maken.
En waarom: omdat het gemakkelijker te maken is.

Ook al is alles goed afgekit, zal er toch water doordringen naar de ondergrond via de voegen.
Want hout blijft altijd werken, en dan krijg je haarscheurtjes in je voegen, waardoor het water in kan dringen.
Mijn advies is, om de gehele ombouw af te breken, en te vervangen door Ytong blokken.
Zorg dan ook dat de tegels een beetje op afschot komen te liggen naar het bad.
Zo blijft er geen water op de tegels staan.

Wat betreft het afkitten van het badscherm:
Dit straks ook alleen aan de buitenkant afkitten.
Zo kan water en condens wat zich achter het profiel bevind, weer teruglopen in het bad.
 

Haplo

  • #3
Als de onderkant van het profiel van het badscherm (de hoek tegel/tegel) niet afgekit is, dan komt hier idd water door.
Als je besluit om het bad opnieuw in te bouwen met Ytong, en je bent zo ver om te gaan kitten, vul het bad dan ongeveer voor de helft met water. Kit de randen af en laat het bad leeg lopen.
 

Geenidee0123

  • #4
Ik heb geen verstand van badombouw e.d., maar ik weet wel dat je geen verhaalsmogelijkheid hebt bij de vorige eigenaar. Dat heb je alleen wanneer je dit kort na de datum van aankoop ontdekt. En dan nog alleen voor zaken waarvoor aantoonbaar kan worden gemaakt dat de vorige eigenaar had kunnen weten dat er een probleem was.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Sorry, maar dat was de vraag ook helemaal niet.
 

Geenidee0123

  • #6
Toch wel. Citaat vraag:

- moet ik dit accepteren 2 jaar na aankoop pand. Het huis is 10 jaar oud, badkamer is jonger, hoe oud weet ik niet precies. Vorige eigenaar heeft badkamer zelf verbouwd. (geen juridisch advies maar meer mening van vakman gevraagd, ik vind de ontbrekende kitrand bij de bevestiging van het douchescherm heel discutabel)
 

Jan20

  • #7
Dit is volgens mij geen juridisch forum? Deze vragen moet je, maar stellen een een jurist en niet op een klusforum.

Gewoon vervangen door materiaal dat niet gevoelig is voor water en opnieuw tegelen + voegen en kitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu