Houtkachel ander vertrek verwarmen met ventilator

StievenP

  • #1
Hallo,

Ik heb een houtkachel in de woonkamer en deze doet het prima. Kan het goed warm krijgen.

Het probleem is dat ik een jaren 30 huis heb met een aparte woonkamer en aparte eetkamer met een muur er tussen en 1 deuropening.

Als ik de houtkachel aandoe kan ik logischerwijs alleen maar dat vertrek verwarmen waar de kachel staat. Nu zit ik de denken om achter de kachel in de muur een gat te maken met een ventilator er in zodat ik warme stralingslucht direct vanaf de kachel de eetkamer in kan 'blazen'. Zou dit werken en heeft iemand hier nog andere ideeën voor? Zie ook foto voor de situatieschets.

Is dit een goed idee of zal dit niet werken, of is het gevaarlijk en niet aan te raden? Wat voor een ventilator zou ik hier voor kunnen gebruiken? Eventueel met thermostaat?

Tips zijn meer dan welkom.

 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Ik ben bang dat je door het plaatsen van een ventilator de lucht zo gaat versnellen dat je het gaat ervaren als tocht? is het ook een optie om bv een gat in de muur te maken door de muur op te vangen met een latei en dan de kachel te verplaatsen en in het gat te zetten/ ook dit hangt weer af van het type kachel.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Ik denk, dat als je de deur gewoon open laat staan, het snel warm zal worden in de eetkamer.
 

StievenP

  • #4
Als het buiten niet kouder is als 3 a 5 graden dan krijg ik het inderdaad wel warm in de eetkamer. Maar als het buiten vriest dan kan er niet genoeg warmte door de deuropening en blijft het in de eetkamer te koud. Het verschil is dan te groot met de woonkamer waardoor je trek krijgt. Je voelt de koude lucht trekken langs je benen.

Mijn idee was dan om de deur dicht te doen en dan kan ik met de ventilator nog enigszins warme lucht in de eetkamer krijgen. Of dat werkt is ten tweede.

We hebben een vrijstaand jaren 30 huis wel met dubbele beglazing maar verder geen spouwmuur isolatie. Hierdoor koelt de eetkamer vrij snel af als daar geen warmte bron is.

De muur verbreken en de kachel in het midden zetten is geen optie.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Ik heb thuis haast dezelfde situatie maar is de muur gedeeltelijk vervangen door glas,maar ik heb een speksteenkachel die dus door het glas heen straalt waardoor het temperatuurs verschil maar een graad of 3 is. ook moet je niet wachten met het openen van de de deur todat de voorkamer op temperatuur is want juist dan krijg je het trekken door temperatuursverschil.ook bv het verplaatsen van de thermostaat naar de eetkamer en dan in de woonkamer thermostaat kranen om in het begin het temperatuurverschil zo klein mogenlijk te houden kan enorm helpen.
 

StievenP

  • #6
Ik heb al de thermostaat in de eetkamer met thermostaatkranen in de voorkamer. En dat gaat ook wel goed.

Maar het gaat eigenlijk tegen mijn principe in om de houtkachel en de centrale verwarming samen aan te doen. Vandaar dat ik naar een oplossing zoek.

Ik heb precies aan de andere kant van de muur in de eetkamer nog een schoorsteen (dubbel kanaals) maar om nu daar ook een houtkachel te plaatsen gaat mij iets te ver.
 

Arnold

  • #7
Hallo, ik heb een soortgelijke situatie. Sinds kort heb ik een kachelventilator die je op de kachel plaatst en die door de warmte automatisch begint te draaien. Deze verplaatst de warme lucht uitstekend en maakt geen lawaai! Ik zou deze ventilator door het gat laten blazen.
 

StievenP

  • #8
Ik heb een kachel met een bovenaansluiting en dan gaat dat in dit geval niet werken.

Zo'n ventilator moet na mijn weten altijd boven op de kachel staan voordat deze gaat draaien ivm de stijgende warmte.
 

Arnold

  • #9
Nou ik heb ook een kachel met bovenaansluiting. Als er maar een klein plekje beschikbaar is lukt het. En aangezien de kachelpijp nogal heet is is het gunstig als de ventilator daar iets achter staat...
 

StievenP

  • #10
Ja ik snap het. Maar dan krijg ik het gat in de muur zo hoog en daar kom ik niet mee weg. Omdat precies aan de andere kant nog een oude kachelschouw is waar nog een aansluiting is voor een 2e kachel. Het is een dubbel kanaal met een muur er tussen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Zoals al gezegd, gewoon de deuren open laten staan constant.
Dan heb je geen koude trek, en de ruimte wordt ook verwarmd.

In ons andere huis stookte we met 1 houtkachel bijna het gehele huis warm, ook de boven verdieping.
Als de warmte maar in de vertrekken kan komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu