Houtfineer: zelf aanbrengen of specialist raadplegen

BertA

  • #1
Ik heb een tafel ontworpen, nu maak ik gebruik van 4 mdf platen van 0,5 meter op 0,5 meter afgewerkt met houtfineer. Is zelf fineren doenbaar of raden jullie een specialist aan. Hoeveel bedraagt de kostprijs ongeveer in dat geval? Als ik zelf ga fineren welke hulpmiddelen heb ik dan nodig? Bedank alvast!
 

Toon

  • #2
Is denk ik wel zelf te doen, oefening baart kunst.Zoek eens een goed boek over houtbewerken oid.
Kostprijzen worden op dit forum niet gegeven.
 

Kees61

  • #3
BertA, we zullen het forum maar sluiten, dan kan iedereen terug naar de boekenkast :mrgreen:

Je kunt zo'n stukje ook wel zelf fineren hoor, maar je hebt er wel een aantal lijmtangen voor nodig als gereedschap.
Verder nog twee platen (18 mm of dikker, wat je hebt) wit plaat of ander materiaal en een aantal rechte balkjes van 50 cm lang of iets langer.

Ik noemde wit plaat want daar plakt de lijm niet aan vast als het door de fineer heen komt (slaat soms door de nerf heen). Je kunt ook ander materiaal gebruiken, maar dan moet je wel een krant over de fineer leggen.

Je moet beginnen met de fineer aan elkaar zetten zodat je een stuk krijgt dat breed genoeg is. Dus de naden recht snijden langs een lineaal bijvoorbeeld en met plakband tegen elkaar plakken. Er bestaat speciaal papieren plakband voor met gom aan een kant, maar met cellotape zal het ook wel lukken. Dat moet je later met een strijkijzer of een föhn verwarmen om los te maken, anders trek je de fineer kapot (je trekt er vezels uit). Dat papieren plakband kan je los weken.

En nu gaat het beginnen.
Smeer een kant van je plaat met witte lijm in en leg de fineer er op. Dat moet natuurlijk een centimetertje oversteken rondom. Draai de plaat om en smeer de andere kant in met witte lijm. Niet te dik hoor, het kan bijna niet dun genoeg. Hier ook de fineer op leggen. Let er op dat je de bovenkant van de fineer aan de goede kant legt (kijk hoe de vlam loopt). Dat kan belangrijk zijn als het onderdeel rechtop staat. Nu leg je jouw werkstuk tussen twee plaatjes witplaat of ander materiaal met een krantje er tussen.
Onder en boven leg je de balkjes en daar zet je de lijmtangen op. Ik houd zelf van lekker vast spannen :-) dus ik zou aan iedere kant een balkje nemen en nog twee daar tussen, dus in totaal 8 balkjes. Door die balkjes spant het ook in het midden, waar je geen tangen kunt plaatsen. Je maakt eigenlijk een kleine fineerpers zo.
Na een uurtje kan het wel weer los en dan laat je het werkstuk nog een tijdje drogen. Witplaat neemt geen vocht op.

Als je rondom het werkstuk eerst een houten lijstje wilt lijmen dan moet je het natuurlijk eerst op maat maken, maar anders zou ik het 52x52 cm houden, zodat je het kunt nazagen na het fineren.

Je kunt natuurlijk ook langs een meubelmaker gaan om te vragen of die het kan fineren.
Er zijn ook kant en klaar gefineerde platen te koop, maar niet in alle houtsoorten.
 

Tfro71

  • #4
Even googelen op fijnhout en je hebt zo een paar leveranciers. Enkele ook met prijzen.

Hier een link naar een PDF met hierin een fineerles (hoop dat de link is toegestaan)

Fineerles
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Gebruik geen krant maar dun plastic folie of en vuilnis zak
dan krijg je ook geen problemen bij royaal lijmen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu