Houten woningscheidende verdiepingsvloer isoleren/afwerken.

Amsterdam12

  • #1
Beste ,

Ik ben in het bezit van mijn eerste koopwoning. Het betreft een Amsterdams appartement op de eerste verdieping van een jaren 20 pand.

Er zijn al vele adviezen gegeven bij soortgelijke situaties en ik wil jullie advies vragen m.b.t. het volgende:

Het gehele appartement had een verlaagd plafond. Deze heb ik inmiddels volledig weggehaald in het hele appartement. Toen kwam het orginele plafond te voorschijn opgebouwd uit gips en riet. Ook al deze puinzooi is inmiddels verwijderd. Nu kijk ik zoals bij u bekend tegen de vloer aan van mijn bovenbuurvrouw.

Door de vele berichten van u op dit forum weet ik dat ik me aan het Massa-veer-Massa principe moet gaan houden. U begrijpt dat ik absoluut het plafond zo hoog mogelijk wilt houden gezien mijn sloopdrang op het verlaagd en gipsenrietenplafond.

Gezien het feit dat het een verdiepingsvloer betreft(woningscheidende vloer) met de bovenbuurvrouw, wil ik het natuurlijk zo optimaal mogelijk isoleren, zowel thermisch als geluids isolatie.

Op dit moment betreft het de volgende ruimtes:

Mijn badkamer - buurvrouw haar keuken
Mijn keuken - buurvrouw haar badkamer
Mijn slaapkamer - buurvrouw slaapkamer


- Meer massa toevoegen tussen de balken, dus tegen de onderkant van de verdiepingsvloer, met materiaal van een goede dichtheid.
- Vervolgens vol stoppen met de gewone steenwol.
- Afmaken met nog een laag massa, 2 x 12,5 mm gips platen.
- Laag stuc als afwerking.

Nou heb ik geconstateerd dat ik op sommige plaatsen letterlijk bij me bovenbuurvrouw naar binnen kijk, dit is vooral het geval in mijn badkamer en keuken, respectievelijk haar keuken en badkamer. Ook zie ik aardig wat vlekken op de vloerdelen alsmede de balken. Er is dus duidelijk af en toe water door haar vloer gesijpeld.

Het toevoegen van extra massa aan de onderkant van de verdiepingsvloer zorgt er dan gelijk voor dat de kieren dichtgemaakt worden en ik voorkom waarschijnlijk extra dat water door de kieren mijn plafond in loopt.

Vraag 1:
Hoe voeg ik meer massa toe aan de verdiepingsvloer zonder uiteraard te schroeven, mag natuurlijk niet schroeven in de verdiepingsvloer. Welk materiaal gebruik ik hiervoor en moet ik mijn badkamer en keuken met een ander materiaal behandelen. Bijvoorbeeld eerst plastic(dampvolie) nieten tegen de onderkant van de verdiepingsvloer, dan tegen de vloer eps platen Plakken met constuctiekit?? Dan steenwol toevoegen, dit volledig opvullen tot aan de tengels, dan afwerken met gipsplaten, uiteraard in de keuken en badkamer afwerken met groene gipsplaten???

Of moet ik eerst de kieren opvullen met kit, dan vervolgens plastic tegen de ondervloer nieten, dan eps of mdf of gipsplaten monteren zonder te schroeven tegen de ondervloer en dan volledig opvullen met steenwol en afwerken met gipsplaten????


Oja en hoe monteer ik meer massa tegen de vloer zonder te schroeven???

Ik hoop dat jullie me weer een duwtje in de juiste richting kunnen geven!

Alvast super bedankt voor jullie reacties.

MvG,





 

Ralph

  • #2
Zoals het nu is mag het niet meer. Je had het bestaande plafond beter kunnen laten zitten.
Nu ben je gebonden aan het huidige bouwbesluit voor woningscheidende bouwlagen, en die zal zeggen dat je een ononderbroken plafond van min. 3 cm gips moet maken.
Dat houd in dat er geen elektradozen e.d. uit mag kijken en dat doorvoeren brandwerend moet worden geseald.

In feite moet je nu 2 plafonds maken dus, eerst de brandwerende en dan je verlaagde plafond.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat zegt de VVE hierover ?
 

Amsterdam12

  • #4
Beste,

Het opnieuw verlagen van het plafond is voor mij echt geen optie gezien het feit dat ik me kozijnen graag volledig in het zicht wil hebben.

Als ik in de huidige situatie werk met extra massa toevoegen aan de onderkant van de vloer, dan werk met steenwol en dan inderdaad met 2x laag gipsplaten aan de slag ga, is dit dan geen oplossing?

Weet iemand of Roman nog actief is op dit forum??

Verder zijn natuurlijk alle adviezen/oplossingen binnen de huidige situatie welkom.

Alvast bedankt weer voor jullie reacties.

MvG,
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Amsterdam12 schreef:
Weet iemand of Roman nog actief is op dit forum??
Verder zijn natuurlijk alle adviezen/oplossingen binnen de huidige situatie welkom.
Volgens mij wel. Nog niet zo lang geleden gaf hij nog antwoord op een kwestie betreffende geluid.
 

Amsterdam12

  • #6
Dat is goed nieuws, ik hoop dan ook dat snel iets van zich laat horen!

MvG,
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wat is uw antwoord op mijn vraag ?
 

Roman

  • #8
Ik zit niet dagelijks op dit forum, vandaar de late reactie.
Mijn antwoorden vallen binnen de scope van geluidsisolatie, uiteraard blijven alle andere "regels" van toepassing. Maar ik ga die niet opnoemen. Ralph beschrijft bijvoorbeeld wat er volgens het bouwbesluit nodig is. Veel zaken komen gelukkig wel weer overeen.

In dit topic:
Plaatsen gipsplaat ter verzwaring vloer
wordt beschreven hoe je je huidige plafond kunt verstevigen.

Een ononderbroken plafond van min 3cm gips is dus haalbaar door 3x12,5mm gips te plaatsen :)
Wanneer je een tweede plafond daaronder schroeft (en dat kan best op de ragels direct aan de draagbalken) en wol tussen de draagbalken stopt vang je volgens mij twee vliegen in één klap. Je voldoet aan het besluit EN je vermindert geluidsovelast
 

Ralph

  • #9
Das idd mogelijk ja, je kan je elektra er ook tussendoor jassen dan. Schroef de bestaande latten wel beter vast want je komt al gauw op zo'n 30 kg p/m2 aan hanglast.
2x15mm gips is al 22 kg p/m2 voor een brandwerend plafond, dan komt de rest nog. Dus een spijkertje gaat dat niet houden aan een dynamisch plafond.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu