Houten vloer: ruimte tussen planken nodig voor werking?

Futero

  • #1
Hallo klussers,

Ik heb een huis uit 1967 en alle vloeren zijn van hout. Nu alle laminaat, vloerbedekking, etc. is verwijderd kijken we momenteel op de vloerplanken zelf. Deze planken zijn met mes en groef "gelinkt" (weet niet zeker of ik hier de juiste termen gebruik) en vastgespijkerd aan de vloerbalken. Als je naar de planken kijkt dan zit er +/- 5 mm ruimte tussen alle planken.

Mijn schoonpa heeft het idee aangebracht om de planken los te halen en volledig in elkaar schuiven zodat de mes en groef volledig in elkaar zitten en er dus geen kieren meer zichtbaar zijn tussen de planken. Dit in verband met minder kraken en minder gehorigheid omdat de planken dan meer massa vormen dan wanneer er kieren tussen zitten. Zit wat in.

Nu heb ik het ook aan mijn broer voorgelegd en hij zegt: "Nee, niet doen, die planken zijn niet voor niets zo bevestigd. Er zit juist ruimte tussen om werking van de planken op te vangen. Nu kunnen ze "groeien" zonder dat je gekraak en geknak hoort." Klinkt logisch.

Aangezien ik 0,0 van vloeren weet wil ik graag jullie voorleggen wat verstandig is: laten liggen (met kieren dus), of loshalen en de planken zover in elkaar schuiven dat de kieren verdwijnen?

Alvast bedankt!!
 

Michiel_H

  • #2
Ik zou zeggen laten liggen. Maar vooral om de hoeveelheid werk die je op je hals haalt. Als je alles er af haalt zou ik in ieder geval nieuwe platen (OSB of multiplex) aanbrengen op de balken. Dan heb je in ieder geval een vlakken vloer zonder het risico van schotelende planken.
Wat moet er straks weer op de vloer komen?
 

Futero

  • #3
Op 1 kamer na, master bed room :wink:, komt in alle kamers laminaat te liggen.

Het zal inderdaad zeer veel werk zijn. Maar stel we zouden het toch doen, krijg je dan juist geen golvende vloer omdat de planken allemaal strak tegen elkaar aan liggen? De vloer zal dan namelijk niet meer kunnen werken naar mijn mening.
 

Fiesiekus

  • #4
Ik denk dat de planken in die 40 jaar uitgedroogd en gekrompen zijn. Daardoor is die ruimte ontstaan. Pas als je de planken zeiknat maakt, zullen ze weer (bijna) in hun oude vorm terugkeren. Ga je dus opnieuw leggen, dan zul je met een geringere tussenruimte kunnen volstaan.

Dus: gewoon zo laten liggen en verder afwerken.
 

Futero

  • #5
Dus als ik je goed begrijp is de vloer volledig uitgewerkt en daarom zijn de kieren groter dan dat ze veertig jaar geleden waren waarschijnlijk?

Als ik alle planken aansluitend zou maken dan komt er waarschijnlijk ruimte vrij voor 1 a 2 planken. Maar ja dat wordt dan opvullen met planken die weer gaan werken. Ik denk dat ik de boel mooi laat liggen.
 

Kloek77

  • #6
Die gespijkerde planken eruit trekken en heel proberen te houden wordt niks.
Laat het zitten en schroef er iets op, of trek het er uit en vervang het.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dus als ik je goed begrijp is de vloer volledig uitgewerkt
Een houten vloer is over 2000 jaar nog niet uitgewerkt, de werking van hout ontstaat hoofdzakelijk door vocht en in mindere mate door temperatuurverschillen, meestal in combinatie.
 

Futero

  • #8
Bedankt voor de antwoorden allemaal tot zover!! Jan, nu weet ik zeker dat ik de planken laat liggen :)

We hebben inmiddels besloten om de planken te laten liggen. Wat we wel graag willen is de bewuste vloeren isoleren aangezien er geen wol onder de vloerplanken ligt. Het gaat hierbij met name om geluidsisolatie (wat warmteisolatie zou mooi meegenomen zijn). Er zal uiteindelijk laminaat op komen te liggen zoals ik eerder al aangaf.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Is het verstandig om er eerst iets anders van isolatiemateriaal, hout, of iets anders op de vloerplanken te schroeven voordat ik de standaard ondervloermatjes eronder gooi en dan het laminaat?

Nogmaals bedankt voor het meedenken!
 

Kloek77

  • #9
Die "ondervloermatjes" doen niet veel kwa warmteisolatie, het helpt hooguit tegen contactgeluid als er een zwevende vloer op ligt.
 

Michiel_H

  • #10
Wat zit er onder deze ruimte? Als er geen onderburen zijn zou ik altijd de nieuwe houten vloer verlijmen. Dat klinkt tenminste echt.. zwevend leggen klinkt nog steeds alsof er laminaat ligt.
 

Futero

  • #11
Bedankt voor je reactie Michiel.
Onder deze vloeren zit de keuken, gang en woonkamer. Verlijmen ben ik eigenlijk niet zo voor. Dan denk ik dat ik eerder zou gaan voor nieten. Dat geeft minder problemen verwacht ik wanneer je over een aantal jaar er misschien een nieuwe vloer in wilt leggen.

@Kloek77
Qua warmteisolatie zal het inderdaad niet veel zijn, maar dat is ook niet zo belangrijk. Het gaat mij vooral om geluidsisolatie. Zijn deze ondervloermatjes dan voldoende of kan ik een beter resultaat bereiken wanneer ik naast deze matjes ook nog iets anders gebruik?
 

Kloek77

  • #12
Ik begrijp nog niet zo wat u nu van plan bent;
laminaat leggen en dit vastnieten?
 

Futero

  • #13
Nee, nee :D Beetje zonde van het laminaat.

Ik heb de reactie van Michiel_H nog eens gelezen en volgens mij begrijpt Michiel mij verkeerd.

Er zal overal laminaat komen dat zwevend wordt gelegd, niet geniet of verlijmd. Dus ik heb dan vanaf de balkenlaag tot en met het laminaat de volgende onderdelen:
- Balkenlaag (hiertussen zit geen wol, kan ik ook niet aanbrengen zonder de planken eraf te slopen)
- Vloerplanken
- Ondervloermatjes
- Laminaat

Nu gaat het mij vooral om de ondervloermatjes laag. Deze is normaal gesproken hooguit 7mm of iets dergelijks. Kan ik naast deze matjes nog iets gebruiken dat beter het geluid isoleert dan die matjes? En dan doel ik niet op wol tussen de balken aanbrengen.
 

Fiesiekus

  • #14
Bij een grote DHZ-keten verkopen ze spul op de rol dat voldoende dB demping geeft (volgenms opschrift op de rol) en speciaal voor appartementen is gemaakt. Ik denk dat het spul vooral de hoge frequenties tegenhoudt, en juist minder het dreunen en stampen (de lage frequenties).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Is die oude plankenvloer wel vlak genoeg voor laminaat? Anders zou ik toch overwegen er eerst een of ander plaatmateriaal op aan te brengen. Hoe zwaarder die plaat hoe beter het geluid geïsoleerd wordt. Controleer ook of alle oude planken goed vast zitten, anders kun je last van 'kraken' krijgen.
 

Michiel_H

  • #16
Klopt... ik begreep je verkeerd.. sorry. Had een parketvloer in mijn kop zitten.
 

Futero

  • #17
Sxnder schreef:
Is die oude plankenvloer wel vlak genoeg voor laminaat? Anders zou ik toch overwegen er eerst een of ander plaatmateriaal op aan te brengen. Hoe zwaarder die plaat hoe beter het geluid geïsoleerd wordt. Controleer ook of alle oude planken goed vast zitten, anders kun je last van 'kraken' krijgen.
Daar zit ik inderdaad aan te denken. De vloer is vrij vlak, maar misschien dat ik er nog platen opschroef. Is OSB wat zoals eerder genoemd, of liever wat zwaarders en zo ja, waar kan ik dan het beste aan denken?
 

Fiesiekus

  • #18
Spaanplaat heb ik eens als ondervloer gelegd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu