Hout voor overkapping dakterras

Davea

  • #1
Beste mensen,

Ik wil op een klein dakterras een overkapping plaatsen, zodat ik iig droog kan zetten..
ik heb de palen vastgezet met beugels en lange schroeven. Nu wil ik voor het dak, tuinplanken gebruiken. Deze dicht tegen elkaar leggen en de naden met lekkagekit, dichtsmeren.

Maar nu de vraag. Gaat dit werken? ik heb ze al besteld, maar kan de order nog cancellen. Kan ik de tuinplanken op deze manier afdichten? Ze komen dwars te liggen en de hele reeks wil ik iets schuin laten aflopen richting de achterzijde van de overkapping. Het water loopt dus over de naden heen loopt niet met de naden mee ( planken liggen dwars).

Is het mogelijk of raden jullie aan om per direct de order af te roepen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit is niet echt de manier waarop je een overkapping maakt. Zowel het gebruik van planken als het dichtsmeren van de naden met lekkagekit is vrij ongebruikelijk...
 

Davea

  • #3
Wat raad u aan ter vervanging van de planken? moet er een laag bovenop de planken komen?
 

Davea

  • #4
Kan ik bv over de platen, de hele oppervlakte afdekken met dakleer? Dan kan ik de planken wellicht gewoon gebruiken als ondergrond?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ja, dat kan prima.
 

Davea

  • #6
Ok, top.

wat moet ik gebruiken als omlijsting? want rondom de randen, op het leer, moet een opstaande rand worden aangebracht? moet het rubber daar tegenop worden geplakt, of mag ik de naad, van rand en rubber, afdichten met kit? ( ben nogal van de kit, zo blijkt :-))

als ik dat weet, dan weet ik alles om het af te maken.
en waar maak ik de rand van?


bedankt voor uw tijd... toppie!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Planken met dakleer ziet er al beter uit. De opstaande rand kunt u creëren door een driehoekig profiel op de rand te schroeven. Hier het dakleer tegen aan werken en klaar. Eventueel kunt u de rand aan de buitenzijde nog afwerken met een aluminium hoekprofiel (daktrim).

 

Davea

  • #8
Ok, bedankt voor het advies.
hier kan ik wat mee.

moet alleen ekijken hoe ik het ga aanbrengen. Ik denk niet dat ik kan gaan lopen op het dak. Tevens staat het dakterras op de hoek. Dus ik kan alleen aan de voorkant van het dak komen. Rechts ervan is de gevel met dak van het huis. daarachter staat een muur, met daarachter de gevel, enkele verdiepingen naar beneden en dat geldt ook voor de linkerzijde.

Ik dacht dus dat ik eerst de eerste planken ziu kunnen neerleggen aan de achterzijde via een ladder, dan daar de dakleer een stuk uitrollen en vastzette. en vervolg s er weer een paar planken voor leggen en de rol weer een stukje uitrollen, totdat ik aan de voorkant ben.

Als alle planken liggen kan ik met geen mogelijkheid meer aan de achterkant komen om een rand te plaatsen. Dit moet ik even creatief zien op te lossen. Desnoods met een hoogwerker van 4 etages hoog. :-(
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Kun je een foto plaatsen van de situatie?
 

Davea

  • #10
Even snel een foto gemaakt.

is het duidelijk te zien? het bevind zich echt op een hoek.
plaatsen va de foto gaat niet helemaal goed, maar hij is zichtbaar.

constructie is nog lang niet af, maar ik denk graag vooruit




2 dezelfde foto's verwijderd en deze gedraaid, mod.
 

Poster

  • #11
Gaat u de dakrollen spijkeren of branden, bij branden krijgt u nog een onder/spijkerlaag.
Bij gebruik van schuinhout met daktrim, krijgt u srtoken 20/30 cm die u in de daktrim brand, en op het nieuw gebrande dak, enkel een hoeklijn of daktrim erop schroeven heeft geen zin, en gaat lekken, of een zinken rand in de vorm laten zetten, en die afdekkend er overheen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zorg er overigens wel voor dat het dak dusdanig goed bevestigd is, dat het er niet af kan waaien als de wind (storm) er onder slaat. Wind heeft enorme kracht.
 

Davea

  • #13
BertPleizier schreef:
Zorg er overigens wel voor dat het dak dusdanig goed bevestigd is, dat het er niet af kan waaien als de wind (storm) er onder slaat. Wind heeft enorme kracht.
de ligger ( zichtbaar op de foto), zit aan de muur bevestigd met een U-profiel. Dit profiel zit met 4 lange schroeven en pluggen in de bakstenen muur.. ( met U profiel bedoel ik te zeggen dat de balk dus in het profiel ligt. Ik wilde aan de gevelmuur niet nog een ligger aan de muur vastzetten. Aan de andere zijde zit de liggeraan de staander vast ( welke een beetje uitsteekt ) met een Hoekprofiel. Deze zit aan de buitenkant zodat hij niet zichtbaar is vanonder het dak. Deze zitten met 4 lange schroeven vast in de staander.

Ik hoop dat ik niet te zuinig ben met schroeven dus ik benut werkelijk ieder gaatje in een profiel of beugel. Als jullie me betrappen op een blunder oid. Zeg het svp meteen. Dit is mijn eerste projectje ooit. :lol:

dit is het profieltje waar de balk in rust. Afdoende?


De breedte van het dak is slechts 2,50 mtr. zo ongeveer
 

Poster

  • #14
Zelfklevende dakbedekking is niet geschikt voor een plat dak, het moet minimaal een afschot hebben van 2 gr. dat is ongeveer 3.5 cm per meter.
Dus als u dak ongeveer 2.5 mtr. is ,komt dat op 8.5 cm afschot, met deze bedekking.
 

Davea

  • #15
U bedoelt dat het dak moet aflopen? dat is wel de bedoeling namelijk. Hi zal aflopen tot over het muurtje aan de achterzijde. Waar een balkon is met afvoer.

Als dit alsnog niet kan, wat zijn andere eenvoudige alternatieven? als het maar waterdicht is.
 

Poster

  • #16
Als u geen afschot kan realiseren, worden het brandrollen, om het waterdicht te krijgen.
Maar wat afschot is misschien wel maken.
 

Davea

  • #17
Afschot is het aflopen van het dak, toch?
Uw laatste zin, kom ik niet helemaal uit, sorry. u bedoelt dat het maken van een afschot wellicht makkelijker is dan branden?

het dak gaat wel aflopen namelijk, alleen hoeveel cm, moest ik nog even bekijken.

is dat niet gewoon de draagbalk ( waar de planken OP komen te liggen) aan de ene zijde met een inkeping bewerken, zodat deze over de ligger kan worden geklemd en daardoor lager komt te liggen?
 

Poster

  • #18
Ja, afschot is het aflopen van het dak, en nodig als u plak bedekking wilt gebruiken, nou zal het niet op de cm. aankomen, het zijn richtlijnen, als maar ongeveer bij die 8.5 cm uit komt
 

Davea

  • #19
8,5 cm, houdt in dat het hoogte verschil van de voorste deel van de dragers, ten opzichte van het achterste deel, 8,5cm bedraagt? misschien stel ik domme vragen, maar dit is mn eerste project zonder assistentie en het overkwam me vaker dat ik iets verkeerd interpreteerde of opvatte met alle gevolgen van dien.

diepte van het dak is 2,40 meter. en dan dus 8,5cm afschot. Is er een handige formulie bij u bekent waarmee ik op voorhaand kan zeggen, hoe diep de inkeping moet zijn van een draagbalk, om op een bepaalde diepte op 8,5 cm uit te komen?
 

Poster

  • #20
Dat ligt aan de constructie, de kant waar het water naartoe moet, moet ongeveer 8.5 cm lager zijn, dus daar moet de balk lager liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu