Houdbaarheid van roodband?

Ketelman

  • #1
Vraagje heren bouw specialisten,

Een tijd geleden heb ik de aanbouw laten stucen, er zijn nou eenmaal dingen die ik echt niet zelf kan en dit is er een.
Toen de stucadoor kwam zei ik tegen hem dat ik roodband had liggen, nog over van een vorige klus.
75 kg, toch best een aardige hoop.

Nou was het niet zo, dat ik de prijs van de stukadoor wou drukken en dat heb ik hem verteld, het ging mij erom dat ik het zonde vond de zakken weg te gooien als ze nog te gerbuiken waren.
Maar de stuc mannen vertelden mij dat er een houdbaarheids datum op zat en dat ie verstreken was.
Nou staat er inderdaad een datum op dus het kan kloppen.

Op de vraag waar ik het vandaan had werd wat schamper gelachen, de bouwmarkt...tja dan kan je verwachten dat je troep krijgt.
De vraag is dus nu, klopt het dat roodband voor een bepaalde datum moet zijn verwerkt en wat gebeurd er als je het (ruim) na die datum zou verwerken?

Voor de klus maakt het niet meer uit, die is allang klaar maar ik wil het gewoon voor mezelf weten.

Groeten,

Jos
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De houdbaarheidsdatum alleen is niet zaligmakend, de condities voor het opslaan van het spul zijn belangrijk, het moet heel droog opgeslagen worden en dat is moeilijk te bereiken in een schuur o.i.d.

Stukadoors en metselaars hebben (terecht ?) een grondige hekel aan oud materiaal en zeker aan oud materiaal dat ze zelf niet geleverd hebben.

Hoe denk je erover in je eigen sector ?

Groet, Jan.
 

Chathanky

  • #3
Het is ook nog een verschil of er opstaat: tenminste houdbaar tot of niet te gebruiken na.

Bedervelijk goed horen fabrikanten altijd een datum op te geven, niet te gebruiken na, is een term dat het echt niet meer kan, tenminste houdbaar tot hang van de omstandigheden af van de manier van opslag en is niet voor elk product goed te bepalen.
 

H@ns

  • #4
Stuc heeft inderdaad een beperkte houdbaarheid, na het verstrijken droogt het niet meer goed of zeer langzaam. Voor een klusser dus een zege maar voor een ervaren stucadoor een ramp!

Bovendien schijnt het zo te zijn dat de bouwmarkt stuc een andere samenstelling heeft dan de stuc die profs inkopen (zelfs als het om hetzelfde merk gaat).

Heeft iets met minerale winning of chemische winning te maken...
 

EdP

  • #5
Het probleem is dat de kalk bindt aan watermolekulen in de lucht. Na verloop van tijd (enkele maanden) is er dus onvoldoende hechting mogelijk om nog fatsoenlijk te kunnen stuken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
H@ns schreef:
Bovendien schijnt het zo te zijn dat de bouwmarkt stuc een andere samenstelling heeft dan de stuc die profs inkopen (zelfs als het om hetzelfde merk gaat).

Heeft iets met minerale winning of chemische winning te maken...
Ik heb inderdaad wel eens een zeer uitgebreide wellis/nietes discussie hierover gezien op een ander forum.

Een discussie over wel of niet verschillend zijn van de stuc-materialen bij bouwmarkt en (professionele) bouwmaterialen-handel, waar alleen de fabrikant een écht uitsluitsel over zou kunnen geven. En die doet dat om begrijpelijk redenen niet

Zo'n (bijna eindeloze) discussie is voor dit onderwerp eigenlijk niet echt belangrijk en ik wil daarom (bij voorbaat dus) vragen (vragen dus!) hier geen berichten aan te wijden. Zonde van de energie!
 

Ketelman

  • #7
Tja droog opslaan is natuurlijk een probleem, dat lukt in mijn garage nooit.

Het ging er alleen om dat ik het zonde vond om het weg te gooien als het nog goed was, de prijs was van te voren afgesproken en daar ga ik daarna niet meer over zeuren dus het was zeker niet de bedoeling de prijs hierdoor te drukken.

Bedankt voor jullie reacties.

Of de bouwmarkt slechter materiaal heeft... tja, laten we daar maar niet over beginnen.
 

PetervdDungen

  • #8
Hoi Jos

Wat deze stukadoors hier hebben verteld is juist.
Ze zijn gewend om met een vers produkt te werken en gaan geen risico nemen met een oud en kwalitatief minder produkt zoals die van de gemiddelde bouwmarkt.
 

Ketelman

  • #9
Ok, bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu