Hoog gasverbruik bij HR met boiler

Ijssgerb

  • #1
Hallo,

Heb sinds 1998 een Nefit Turbo 32 HR combiketel die mijn verwarming en warm water toevoer regelt voor de keuken en badkamer via een ingebouwde 40 liter boiler.

Ik zit nu per dag op een verbruik van rond de 40 m³ en heb een installatiebedrijf meerdere malen laten komen om mijn ketel na te kijken om te zien waar dit hoge verbruik vandaan kan komen.

Hun voorstel was om wat radiatoren bij te plaatsen zodat de thermostaat een Honeywell Chronotherm IV, niet kontinue aan zou gaan om aan de warmtevraag te kunnen voldoen.

Nu is dit sinds 2 dagen gedaan en hebben we tevens de aparte geiser welke voorheen alleen ons warm water voorziening gaf aan onze badkamer tevens aan laten sluiten op deze HR ketel.

Bij meting gaf het installatiebedrijf aan dat de HR ketel altijd tot 100 graden moest opwarmen en zo geen gebruik kon maken van zijn HR mogelijkheden. Ook dit zou opgelost moeten zijn als bovenstaande geregeld zou zijn.

Nu 2 dagen na deze wijzigingen zit ik nog altijd op een verbruik van 40 m³ per dag, wat belachelijk hoog is en dat terwijl we de thermostaat ingesteld hebben op 17 graden 's-nachts en 20 graden overdag als we aanwezig zijn.

Ook is de gasmeter inmiddels vervangen en is er gecontroleerd op een mogelijk gaslek, ook zonder resultaat.

Zelf las ik op internet dat het instellen van de juiste keteltemperatuur in de HR ketel ook essentieel kan zijn in het verbruik van de ketel, dus mijn vraag hoe doe ik dit in mijn Nefit Turbo 32 HR uit 1998?

En heeft er iemand een idee wat een oorzaak kan zijn voor dit extreem hoog verbruik, terwijl ik nu 1500 euro lichter ben aan wijzigingen door het installatiebedrijf en nog altijd met hetzelfde verbruik zit?

Kortom ik weet het niet meer, en volgens het installatiebedrijf zou mijn HR ketel goed moeten zijn en deze wordt trouwens ook via een servicecontract elk jaar nagekeken.

Hier een afbeelding van mijn Nefit ketel.
 

Ijssgerb

  • #2
Zo kom net thuis en alweer 40 kubieke meter verstookt, begrijp er de ballen van. Iemand die iets weet wat de oorzaak kan zijn?
 

Patrick nf

  • #3
Je ketel is van '98. Is dit iets wat altijd al zo was en valt het nu op of is het voorheen minder verbruikt geweest en nu opgelopen?
Zijn de jaarrekeningen van water en gas in de afgelopen jaren gelijk gebleven of 1 of beide veranderd qua hoeveelheid?

Kijk ook een naar het warmwater gedeelte. Als je overdag geen gebruik ervan maakt kun je de toevoer naar je ketel afsluiten zodat die niet kan afkoelen door b.v een lekverlies in de water zijde.
Misschien kun je de warmwater temperatuur eens meten met een eenvoudige thermometer.

Heb je ook vloerverwarming?
Komt de ingestelde kamertemperatuur ook overeen met wat het werkelijk is? Heb je normale knoppen op de radiatoren? (geen thermostatische)
 

Herg

  • #4
Het veranderen van de ketelwatertemperatuur is bij een moderne HR-ketel inderdaad van invloed op het gasverbruik.
Maar als je je ketelwatertemp laat zakken dan worden je radiatoren minder warm. Iets waar je installatie waarschijnlijk niet voor gemaakt is, met als gevolg dat het niet meer warm genoeg wordt in je huis, met name in de echt koude periode van het jaar (nu dus).

is je gasleiding recentelijk gecontroleerd op lekkage? (afperssen)


Herg
 

Chathanky

  • #5
Vandaar dat de installateur radiatoren bijgeplaatst heeft Herg.

Het effect van de condensatiewarmte hebben pas effect bij retourtemperaturen van onder de 60 graden, voor de meeste ketels is dit alleen bij het aanwarmen van de installatie.

Hoe groot is het huis, wat voor bouwperiode, vrijstaand, hoek of geschakeld en wat is de mate van isolatie van het huis, dit zijn de eerste vragen naast de vraag wat het verbruik de voorgaande jaren was. Welke ruimtes zijn verwarmd en wat is dan de temperatuur van de overige ruimtes.
 

Ketelman

  • #6
Let even op heren: 40 m³ gas verstookt, ik maak uit de tekst op in 1 dag.
Als je gaat rekenen is dat (grofweg, ja ik weet dat ik afrond) de hoeveelheid gas die deze ketel in 13 uur vollast verstookt!
Dat zou betekenen dat de ketel 13 uur lang non stop heeft gedraaid!

Je mag aannemen dat de ketel snachts naar een verlaagde stand wordt gezet en dan een tijd uitgaat.
M.a.w. de ketel brandt vanaf het monent dat de thermostaat wordt aangezet en gaat niet meer uit tot 's avonds.


Staat je gasmeter wel stil als de ketel uit is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Misschien is het van belang om te vermelden wanneer het grote gasverbruik is begonnen, er is wel erg weinig informatie om een gefundeerd antwoord te geven.

U schreef:
Nu is dit sinds 2 dagen gedaan en hebben we tevens de aparte geiser welke voorheen alleen ons warm water voorziening gaf aan onze badkamer tevens aan laten sluiten op deze HR ketel.
Wat is hier nu echt gebeurd, bedoelt u een boiler of een gasgeyser ?
 

Ijssgerb

  • #8
Om jullie wat meer licht in deze duisternis te geven hier wat details van mijn huis.

Vrijstaand, totaal oppervlak 1120m².
Huis aangekocht in 2003 en was destijds slecht geissoleerd.

Nu stoken we echter alleen in de ruimtes die verbouwd zijn en dus ook goed geissoleerd zijn met glaswol boven de verlaagde gipsplafonds en voorzien van dubbel glas en spouwmuur.

De ruimte waar nu de thermostaat hangt is 70m² en voorzien van 2 grote 4 wandige radiatoren die volgens het installatiebedrijf meer als genoeg warmte voor deze ruimte zouden voorzien.

De thermostaat staat 's-nachts op 16.5 graden en gaat als we opstaan naar 18 graden en als we naar bed gaan rond 22:00 weer naar 16.5 graden. Als we overdag thuis zijn zetten we de thermostaat handmatig naar 19 of 20 graden.

En inderdaad ik zit nu dus op een verbruik van 40m3 per dag over de laatste 5 dagen en dat terwijl er meer radiatoren zijn geplaatst en de gasgeiser boven is verwijdert, wat volgens hen per jaar een besparing van 200 euro zou moeten opleveren.

Ook is er gecontrolleerd op een mogelijk gaslek maar ook dit heeft niets opgeleverd, behalve dan een nieuwe gasmeter, geinstalleerd door Delta NV.

De HR ketel is trouwens van 1995 maar elk jaar goed onderhouden. Over het verbruik in het verleden kan ik melden dat de vorige bewoners die er destijds een cafe/restaurant in hadden gevestigd een verbruik hadden van 8000m³ per jaar.

Aangezien het pand nu is verbouwd tot woonhuis met dus ook dubbelglas en verlaging van het plafond met daarboven glaswol zou dus het verbruik volgens het installatiebedrijf max. 10 m³ per dag mogen zijn bij koude periodes zoals nu.

De ketel slaat overdag als we thuis zijn zo om de 5 tot 8 minuten aan waarna de keteltemperatuur oploopt tot 80 graden en daarna afslaat om vervolgens na 5/8 minuten weer op te starten.

Op advies is de geiser boven die we gebruikte voor de warmwatertoevoer v/d badkamer afgesloten en direct aangesloten op de HR ketel aangezien deze een boilerinhoud van 40L heeft die we normaal gesproken nooit geheel zouden kunnen aanspreken voor het minimale gebruik van warm water in onze keuken.

Kortom ik hoop dat ik jullie nu wat meer info heb kunnen verschaffen.
 

Ketelman

  • #9
Cafe/restaurant 8000 m³ gas.......ze kookten ook op gas?
Laten we het hopen want 8000 m³ is erg veel, de Brabant hallen gebruiken minder :cry:

Je geeft aan dat het toestel een aantal minuten brandt en dan een aantal minuten uit is.
Grofweg komt het neer op 50% van de tijd branden.
De ketel zou 14 a 15 uur per dag in dagbedrijf (hogere temperatuur) zijn en 50% daarvan is 7 uur.
Deze ketel gebruikt 3,5 m³ gas per uur bij vollast, omgerekend 25 m³ per dag (afgerond)
Hoe die 40 m³ per dag ontstaan is me niet duidelijk maar afgaande op de gegevens die je hierboven hebt geschreven zou je om en om de 25 m³ per dag moeten zitten.

De ketel zou steeds rond de 80 graden zitten, worden de radiatoren ook zo warm?
Worden ze helemaal warm of slechts een deel?
Wordt er veel warm water gebruikt? Het toestel geeft met een display code aan of warm water of cv wordt gemaakt.
Gaat het toestel vaak naar warm water?
Hoeveel water wordt er per dag gebruikt?
 

Ijssgerb

  • #10
Per dag douchen 2 personen en af en toe nemen we wat warm water af in de keuken.

De thermostaat geeft nu weer een vlammetje aan en dat terwijl de temperatuur ingesteld staat op 18 graden en de thermostaat 18.5 graden aangeeft. Zojuist is deze weer afgeslagen.

Als de HR ketel brand geeft hij soms een knipperende 1 aan, dit is uitsluitend als we warm water hebben gepakt en zou dus normaal moeten zijn. De meeste tijd dus om de 5 à 8 min. staat er een 1 niet knipperend in het venster wat dus aanduidt dat hij de cv verwarmt.

De radiatoren kan je meestal niet vasthouden zo warm dat ze zijn, de retourleiding zijn minder warm, zou ook normaal moeten zijn.

Alle radiatoren zijn ontlucht en aan de onderzijde net zo lang afgetapt tot al het zwarte gruis eruit was. De druk staat op 2 bar.

Zojuist weer gekeken, gisteren rond 10:00 stond de meter op 2453 en nu dus op 2493.
 

Ketelman

  • #11
Hmm. 25 uur tijd 40 m³ gas.
Das veel. :?

18 graden instellen en nog steeds continue branden.
Gaat de ketel wel uit 's nachts? Ik lees dat je de temperatuur lager zet maar gaat de ketel ook echt uit en koelt de ruimte af?
Ik ga bijna iets denken van te kleine radiatoren of zo, ze zijn bloed heet maar de ruimte komt maar niet op temperatuur waardoor de ketel blijft aanslaan.

Kan je aub de totale inhoud van je woonkamer eens doorgeven en de afmetingen van de radiatoren.
Dus afmetingen - aantal platen - wel of geen convectoren erin (ribben) - wel of geen thermostaat kranen.
Dan kan er eens gerekend worden aan de capaciteit die je nodig zou hebben en wat je nu hebt hangen.
 

Chathanky

  • #12
Hij heeft het over dat het verbouwd is, bouwvocht kost in iedergeval het eerste jaar meer gas om het huis droog te stoken.
 

MarcoDezicht

  • #13
Ik heb een vraag die misschien nog iets kan op helderen.
Zijn de radiatoren wegewerkt in zo'n mooie ombouw.

Of steek zit er een vensterbank boven die er ver over heen hangt.
 

Ijssgerb

  • #14
Zo zijn we weer ...

De ketel slaat wel uit als het binnen 19 graden is en slaat direct aan als het kouder wordt, dus dat werkt goed.

Wel merk ik verschil als ik de thermostaat vastmaak aan de muur, of deze los eraan laat hangen, scheelt 1 tot 2 graden soms.

De oppervlakte is 70m2 met 2 radiatoren, 4 wandig zonder ribben en geen thermostaatkraan aangezien de thermostaat in deze ruimte aanwezig is. De afmetingen zijn: 215cm breed, 18cm diep en 52cm hoog en zitten onder een vensterbank die er maar tot op de helft v/d radiator boven zit. We hebben geen ombouw gekozen en in de woonruimte is alles reeds vorig jaar verbouwd dus zou geen vocht meer aanwezig kunnen zijn.

De tussenstand van de gasmeter is inmiddels 2531.
 

Chathanky

  • #15
Verkeerde plaatsing van de thermostaat behoort ook nog tot een mogelijkheid.

(tegen een koude buitenmuur of bij een deur )
 

Ketelman

  • #16
Chathanky schreef:
Verkeerde plaatsing van de termostaat behoort ook nog tot een mogelijkheid.

(tegen een koude buitenmuur of bij een deur )
Dan zou het te warm moeten wordenin de kamer.
De thermostaat voelt een te lage temperatuur en blijft stoken en dus loopt de temperatuur op in de kamer.

Zitten er thermostaat kranen op de radiatoren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Naar de afmetingen gerekend, 70 m² bij een plafondhoogte van 2,5 m, dit x 60 watt per m³ zou u ongeveer 10 kW vermogen nodig hebben.
Dit betekent twee radiatoren type 33, hoogte 50 cm, lengte ± 240 cm, deze radiatoren hebben 3 platen met drie convectorribben en een diepte van ± 15 cm.

De radiatoren die u opgeeft kan ik niet terugvinden in de lijst maar gezien de afmetingen zijn ze aan de kleine kant, bij radiatoren zonder convectorribben is de capaciteit beduidend lager.
 

Ketelman

  • #18
Klopt Jan, ik kan ze ook zo snel niet achterhalen maar zonder de ribben lijken ze aan de krappe kant.
Maar ik kan het niet met cijfers onderbouwen. :cry:
 

Bernhard

  • #19
Zoals Jan schrijft de radiatoren zijn te klein om zuinig te kunnen stoken.
De cap. bij een buitentemp. van 0grd is net toereikend. Maar als het -10grd wordt zal de cap. ca. 30% te klein zijn.
Te kleine radiatoren betekend dat over het hele stookseizoen met een hogere watertemp. gestookt moet worden en daarmee onstaat een hoog gasverbruik.
Ik heb ook gelezen dat de radiatoren aan de onderkant veel minder warm zijn? Heeft de retourleiding bij de ketel dezelfde temp. als retour bij de radiatoren?
En een oproep aan de ketelspecialisten als de ketel uitgaat op de ketelthermostaat blijft dan de ventilator draaien?
Als dat zo is zal de warmte van de ketel mbv de ventilator door de
schoorsteen verdwijnen, dan heb je een radiator van 30Kw die afkoelt.
Dit is dan een zeer hoog stilstandsverlies.

mvgr Bernhard.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Bernhard schreef;
dan heb je een radiator van 30Kw die afkoelt.
Waar kun je die radiatoren kopen ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu