Hoge tussenwand maken op zolder

Nian

  • #1
Op onze zolder willen twee extra slaapkamers maken. De nok van de zolder is ongeveer 375cm hoog.
Het zullen twee wanden moeten worden die in T-model met elkaar verbonden zijn. De wand die de poot van de T vormt wordt 300cm breed x 375cm hoog. De wand die de ligger van de T vormt is 600cm breed, de hoogte loopt af van 375cm in het midden naar 125cm aan de zijkanten. In die wand komen twee deuropeningen.

Mijn vraag is: de wanden kunnen gemaakt worden van cellenbeton, houten frame met gipsplaat of metalstud met gipsplaat. Wat heeft bouwtechnisch de voorkeur, denkend aan stevigheid en geluidswerendheid? En in welk materiaal kan het waarschijnlijk het snelste klaar zijn?
 

Pepjo

  • #2
Waaruit bestaat de vloerconstructie ?
 

Nian

  • #3
Het is een nieuwbouwwoning. De vloer is een van beton. De dakconstructie is een scharnierkap.
 

Pepjo

  • #4
Dan maakt het niet zoveel uit. Een Ytong-muurtje moet je (laten) stucen, een gipswandje de naden afsmeren en vullen met steen/glaswol.
 

BeeTeeWee

  • #5
Hout met gipsplaat zou bij mij afvallen. De lengte van de staanders is toch wel fors en hout werkt altijd. Metalstud beweegt niet of nauwelijks meer.

Zowel lijmen met cellenbeton als het plaatsen van een metalstud wandje gaat best snel. Het maakt in tijd niet eens zo heel veel uit, denk ik. Qua kosten is Ytong nog goedkoper dan Metalstud en gipsplaat, als je tenminste zelf kunt stuccen.
 

Nian

  • #6
Cellenbeton of gipsblokken lijkt mij het handigste om te plaatsen. Op internet las ik echter dat bij cellenbeton bij haakse wanden een dillitatievoeg moet worden toegepast. Bij gebruik van gipsblokken heb ik dit niet kunnen vinden.
Is het gebruik van gipsblokken in mijn geval het beste aan te raden?
 

Jisodi

  • #7
Nog wel een puntje om op te letten bij gipsblokken: ze zijn een stuk zwaarder dan cellenbeton. Als de blokken met de hand naar boven moeten worden gedragen, maakt dat denk ik wel wat uit.

Op de site van een Franse gipsleverancier vond ik de vermelding 'de dilatatievoegen van de ruwbouwconstructie dienen overgenomen te worden'.
 

Nian

  • #8
De vermelde website geeft duidelijke informatie over gipsblokken en de wijze van opbouw daarvan. Na wat googelen kwam ik ook terecht op deze site (Gibo, nu offline). Op die site zijn de plaatjes voor de diverse aansluitingen met vloer, wand en plafond duidelijker.

Ik wil de wanden laten sierpleisteren. Ik ben er nog niet over uit of de wanden van gipsblokken of van cellenbeton op te bouwen. Is er met oog op de afwerking dan nog voorkeur voor één van de genoemde bouwmaterialen? En dan bedoel ik met name dat ik niet graag wil dat er scheurvorming in het pleisterwerk gaat optreden.
 

Nian

  • #9
Ik heb gekozen voor cellenbeton. Dat is in verband met gewicht en verkrijgbaarheid van gipsblokken. Cellenbeton is lichter en kan door de plaatselijke bouwmarkt thuis bezorgd worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu