Hoeveelheid water nodig voor vloerverwarming

Mazigh

  • #1
Beste klussers,
In een warm land waar de zon in overvloed is, wil ik een industriële ruimte van 500 m2 verwarmen tot zo rond 20 graden. Ik zit te denken aan zonewarmte icm vloerverwarming. Maar ik heb geen idee hoeveel water je nodig hebt om een aangenaam temperatuur te verkrijgen. Is het überhaupt haalbaar?
Zijn er regels om te bepalen hoeveel water men nodig heeft? Natuurlijk is zoiets afhankelijke van de zoneschijn en isolatie van de boiler en de ruimte.
Ieder suggestie of idee is van harte welkom

Alvast bedankt
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Hoe groot de boiler moet zijn bedoel je?
Je moet eerst weten hoeveel warmte je nodig hebt.
Dan kun je bekijken hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt.
Daarna kun je dan kijken hoe groot je buffer zijn moet. Dat is afhankelijk van hoe lang je wilt kunnen overbruggen zonder dat de zon schijnt.

Overigens is vloerverwarming wel heel geschikt voor zonnewarmte. Je kunt een buffer namelijk heel ver 'ontladen'.
 

Mazigh

  • #3
Beste Ingmar89,
Het is inderdaad de gedachtegang, eerst bepalen hoeveel water je nodig hebt en dan terugrekenen om te vast te stellen hoeveel wateropslag en panelen je moet hebben.
Wat ik niet weet is hoe bepaal je de hoeveelheid water die je nodig hebt om de ruimte op 20 graden 24 uur per dag te houden. Natuurlijk zijn er zoveel factoren die meespelen, zoals isolatie van de ruimte, de buitentemperatuur etc.

Ik weet niet wat voor soort informatie er nodig is om de vraag te beantwoorden. Ik zou jullie hulp zeer op prijs stellen.

Alvast bedankt.

Groetjes,
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #4
Tekening maken, wensen kenbaar maken en vermelden en dan naar een groothandel om een offerte.

Lijkt mij de kortste weg en een verwarming probleem lijkt me hier ook niet aan de orde.

Succes.

Calenta :cool:
 

Mazigh

  • #5
Beste Calenta,
Bedankt voor het advies. Ik geloof dat er op dit forum meer kennis te vinden is dan bij de groothandel. Overigens, dat is een soort van laatste optie, mochten de beste klussers geen oplossing hebben voor het beschreven probleem.

Ik ben in de veronderstelling dat gebrek aan kennis op het gebied van de verwarmingstechniek ook een verwarmings-probleem is.

Gegroet,
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Probeer eens wat helderheid te krijgen, er komt meer bij kijken dan je denkt.
Hoe koud wordt het buiten eigenlijk? Je schrijft een warm land maar ook dat je wilt verwarmen.
Je geeft een oppervlak van de binnenruimte, maar hoe hoog is die ? En heb je enig idee welk oppervlak buitenmuren je hebt? Een lange koker van 5m breed en 100m lang heeft veel meer oppervlak muren dan een beetje vierkante hal van 20 x 25 m.
Hoe is de isolatie tussen binnen en buiten, van het dak, de vloer en de muren? Als je een isolatiewaarde hebt van de muren en het dak is dat helemaal mooi, als je vermeld wat voor materiaal en eventuele isolatie er is komen deskundigen misschien ook een heel eind met schatten.
Met deze informatie is na te gaan hoeveel warmte er per uur nodig is, en zou een ketel te berekenen zijn.
Je wilt eigenlijk geen ketel maar zonnewarmte, als ik je goed begrijp. Ik neem even aan dat je juist wilt verwarmen als de zon NIET schijnt, maar ik kan het mis hebben. Hoeveel uur wil je dan overbruggen ?
Dit geeft de hoeveelheid energie die b.v. in een buffervat opgeslagen moet worden, en daarmee een schatting hoeveel water er nodig is en of dit haalbaar is.
Het warme water moet dan de vloerverwarming in, hoe is die vloer? Ligt er iets op, wat het zal isoleren? Als de vloer door deze isolatie niet kouder mag worden dan 40 graden, heb je meer water nodig dan wanneer het buffervat en daarmee de vloer, af mag koelen tot 25 graden. Er zit immers energie in het traject 25 - 40 graden in elke liter water.
Ligt die vloer en slangen er trouwens al, of moet dat nog komen?
Dat water moet dan ook weer worden verwarmd. Waar is dit eigenlijk op de wereld, hoeveel uur zon heb je daar en is het soms ook bewolkt? Moet het dan gegarandeerd op zonkracht werken of komt er ook een ander systeem om het warm te houden ? Dit geeft een schatting van hoeveel energie per uur er door de zonnecollectoren opgevangen moet worden.

Zo zie je, veel dingen die van afstand niet gemakkelijk in te schatten zijn. Er zullen echt veel gegevens moeten komen.
Dan nog de vraag of de deskundigen hier veel moeite in dergelijke berekeningen willen steken, het lijkt me een doe-het-zelf klus te boven gaan.
 

Kacheltje

  • #7
In een zonovergoten warm land met vloerverwarming aanbrengen? klinkt wel heel vreemd. :mrgreen:

Welk land moeten we aan denken en wat zijn de klimaatomstandigheden aldaar?
Wat zijn de bezigheden in de hal? Een ijzergieterij kun je op de noordpool zetten zonder verwarming. :wink:

Als er weinig gebeurt wat opwarming kan veroorzaken en de gemiddelde temperatuur 20 graden per etmaal buiten dan houdt een gemiddeld gebouw zijn warmte vast en heb je nauwelijks schommelingen indien goed berekend. Je hebt dan geen verwarming nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu