Hoeveel tubes siliconenkit moet ik bestellen ?

Lock

  • #1
Wie weet een simpele vuistregel om te bepalen hoeveel kit ik bestellen moet op basis van de lengte die gekit moet worden en de dikte/breedte van kitrand ? Ik neem aan dat er rekening gehouden moet worden met verlies.

lock
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het is moeilijk hier een antwoord op te geven.

Laat ik het zo zeggen, een professionele kitter, zet de kit net dik genoeg op, zodat hij bijna geen afval heeft.

Iemand die bijna nog nooit gekit heeft, zet vaak te veel kit in de voeg, en met het afwerken, gooit hij van 1 tube 1/3 weg.

Is de kit die je wilt gebruiken niet gewoon op voorraad bij de winkel?
Je kunt dan altijd een tube bijhalen, of terugbrengen.
 

Lock

  • #3
Hallo Peter. Was het maar waar dat hij zo in de winkel lag.

De afspraak was dat de voeg en de kit dezelfde kleur zouden hebben. Dat was het adviesvan de badkamerverkoper en is ook het mooist. Vooral vanwege de kleurstellingen in onze badkamer en WC. Er zit namelijk een antraciet grijze vloertegel in en donkere natuurstenen douchebak. Het zelfde materiaal als op de vloer is ook in strookjes gebruikt voor de ombouw van het bad en het zwevend toilet. Bovendien is een zwarte zuil in de douchecabine aangebracht waarop een RVS douchezuil is geplaatst.
De mat witte tegels zijn 30*60 en in de lengte op de muur aangebracht. Op deze manier creeer je 'diepte' in de badkamer. Door de witte vlakken netjes in elkaar over te laten lopen maakt het de ruimte open.
Gebruik je nu in alle verticale voegen op de muur, en ook nog voor de voegen van het bad en muur, een donkere grijze kit ( ook al is die officieel zilvergrijs dan nog is deze veel donkerder dan de voeg) dan worden de vlakken allemaal paneeltjes en dan is het complete effect weg.

Dus ik ben gedwongen om sanitairkit op kleur te laten maken. En dat doe ik liefst in één keer goed. Want dat is lastig zat...
Dus moet ik schatten hoevel tubes ik nodig heb.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
De kleur van de voeg, en kit, zal altijd iets van elkaar afwijken.
Ook al laat je de kit op kleur maken, 100% dezelfde kleur zul je nooit krijgen.

Wil je de kit toch op kleur laten maken, (wat vrij kostelijk kan zijn, voor een paar tubes) geef dat dan duidelijk van tevoren te kennen aan diegenen die de kit op kleur maakt, dat je dat ook eist.
Dan kan hij zeggen of het wel of niet kan.

De uiteindelijke kleur van de voeg, kan door vele factoren ook anders uitvallen als die opgedroogd is.
Dat heeft te maken met de hoeveelheid vocht er in de wanden, tegels, en hoe de voeg aangemaakt is.

De kleurstelling die jij nu hebt, met de verschillende kleuren tegels, wordt op dit moment in 90% van alle badkamers gebruikt.

Probeer anders eens een ander merk kit te gebruiken, en zet daar een proefstukje van de voeg en kit.
Per merk, kan de kleur zilvergrijs nogal eens afwijken.

Maar zoals al gezegd 100% dezelfde kleur voeg en kit zal niet lukken.

Dus maak het jezelf niet te moeilijk.
 

Lock

  • #5
Ik weet dat het nooit 100% hetzelfde wordt. Sterker nog, met elke grijze kleur is het maar net op de kitlijn horizontaal of verticaal loopt en de kit kleurt/oogt lichter of donkerder. En dan is het ook nog afhankelijk van het soort licht ( daglicht/halogeen licht).
Maar op de foto hieronder zie je een kleurverschil dat ik iets te groot vind:


Wat vind jij ? Even niet letten op de kleur van het metalen kozijn. Het gaat om om tegelvoeg (horiozntaal) en kit (verticaal).

De gebruikte kleur is officieel zilvergrijs (ral kleur 7001). De kleur is van het eerste en het tweede merk (Den Braven) onder elkaar gekit. Exact hetzelfde. Ik wil lichtgrijs nemen, ral 7035. die is half zo donker.
 

Tiho

  • #6
Ral 7035 is grijs tegen het witte aan, waarom doe je niet wit?
 

Lock

  • #7
Wit heb ik er ook op laten zetten als proef. Dat is het omgekeerde van de zilvergrijs: te licht. Ik kan het niet laten zien want ik heb er geen foto van. Maar wit is wel beter dan het zilvergrijs omdat het dichter naar de kleur van de tegel gaat. Daarom heb ik gekozen voor een tussenkleur.
Trouwens, grijs tegen het witte aan is ook de kleur van de voeg. De tegel is matwit.
Er zijn nog wittere grijstinten. Maar dat zijn oficieel grijzige wittinten: bv ral 8003 en 8016 (signaalwit en verkeerswit).

lock
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
De kit van dat merk gebruiken wij ook.
Maar het zilvergrijs dat wij gebruiken, lijkt me een stuk lichter.
Maar dat kan ook gezichts bedrog van de foto zijn.
 

Lock

  • #9
Ik heb een stukje van deze kit voor mij liggen. Zo lijkt het inderdaad lichter dan op de foto Peter. Maar het gaat om het uiteindelijke effect, en dat wordt sterk bepaald door de de plaats van de kit. Dezelfde grijze kit zit ook tussen bad en vloer: antraciet op antraciet. Daar lijkt het wel wit. Op de rand van het witte bad en de witte tegel zit het ook: daar lijkt het wel zwart.
Kit in een voeg waarlangs het licht strijkt kleur donker ivt tot kit waarop het licht vol reflecteert.

Wat de foto wel goed laat zien is dat in vergelijkbare lichtsituaties de kit flink donkerder kleurt dan de voeg. En daar gaat het mij om.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu