Hoeveel liter per minuut garandeert het waterleidingbedrijf?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Beste mensen, ik ben van plan een hydrofoor te installeren, want mijn waterdruk is nogal laag (leidingen zijn in orde). Nu dacht ik dat elk waterleidingbedrijf volgens mij een bepaalde hoeveelheid waterdoorstroom moet garanderen vanaf de watermeter. Ik kan alleen nergens vinden hoeveel liter per minuut dat precies is, en of dat wettelijk is of niet. En als het te weinig is kan ik dan het waterleidingbedrijf (Evides) het in orde laten maken?
 

Kacheltje

  • #2
Minimale leveringsdruk is 1.5 bar.
Dat is de druk bij je meter als alles dicht staat.
Hoeveel liter dat is hangt af van de weerstand die de leidingen hebben en welke diameter.

Een deel hangt af van de aansluitleiding voor de meter. Het is niet zo te zeggen hoeveel liter je werkelijk overhoudt.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Maar eigenlijk wel raar dat ze een minimum druk moeten leveren i.p.v. een bepaald aantal liters per minuut. Je kunt dan een druk hebben die heel hoog is met een heel lage doostroom als er voor je watermeter heel veel bochten e.d. zitten.

Ik kan dat zelf niet meten, maar kan iemand misschien schatten of mijn druk onder de 1,5 bar ligt (een gemiddelde weerstand voor de meter aangenomen)? Ik heb ca. 7 liter per minuut in de keuken op dezelfde hoogte als de watermeter. Er zit eerst wel een aftakking naar de WC en de badkamer en er zitten in totaal naar de kraan vijf bochten. Alle leidingen zijn 15mm.

Bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
E.e.a. hangt ook af van de dikte van de toevoerleiding van het net, van de capaciteit van de watermeter en een eventuele vernauwing direct na de meter.
Haal ergens een (wasmachine)kraan weg, zet hier een drukmeter van een c.v. op en lees de druk af.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Dit topic moet in verband met het andere topic van ts in de rubriek verwarming worden gelezen.

Waterdruk zal prima zijn, aangezien deze voorheen ook voldoende was met een boiler. Probleem is dat er een relatief kleine geiser hangt met dito warmwateropbrengst.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Natuurlijk is meten weten, maar dit is nu het derde topic over feitelijk hetzelfde probleem, alleen dan weer anders ingestoken.

Gezien de lappen tekst die er inmiddels zijn geschreven, vraag ik me serieus af of het zinvol is om hier weer uitgebreid op in te gaan. TS wil niets anders dan meer water door een doorstroomtoestel jagen.
 

Kacheltje

  • #8
Helpmnkoelkastisstuk schreef:
Maar eigenlijk wel raar dat ze een minimum druk moeten leveren i.p.v. een bepaald aantal liters per minuut. Je kunt dan een druk hebben die heel hoog is met een heel lage doostroom als er voor je watermeter heel veel bochten e.d. zitten.
Dat is juist de reden toch dat de waterleidingmaatschappij een minimale druk als leidraad houden.
De achterliggende installatie dient goed aangelegd te zijn en een slecht aangelegd leidingsysteem hoeft toch niet te betekenen dat de waterleidingmaatschappij dit moet compenseren.

1,5 bar moet voldoende zijn voor 7 liter per minuut.
In bijna alle gevallen levert ze meer dan die anderhalve bar. Zeker als je op een niet heuvelachtig deel woont. Dit is ook om de pieken op te vangen met warme dagen wanneer iedereen in de avond bv. zijn tuintje sproeit. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Gewoon een joekel van een hydrofoor op de leiding achter de meter zetten tot de leiding plat gezogen wordt. :wink:
Jammer dat de geiser nog steeds geen warm water meer levert.
 

Kacheltje

  • #10
Als het om een geiser gaat die te weinig geeft, is dit bij zowel koud als warm?
Emmertje er onder en een minuutje vol open en je weet wat hij levert.
Als het een recente geiser is kun je uit de documentatie halen wat de minimale druk zou moeten zijn om deze goed te laten werken en wat de maximale taphoeveelheid is wat hij aankan.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #11
Bedankt allemaal voor de inbreng. Dat topic over m'n geiser had inderdaad een andere insteek. Maar ja dat heb je ook met waterleidingen: alles grijpt op elkaar in. Feit is wel dat de druk niet erg hoog zal zijn (vrij oud appartement, 3e en 4e etage). Dat probleem met mijn geiser is er ook nog steeds, maar laten we het zoals Mn22 zegt het in dit topic daar maar niet over hebben.
De achterliggende installatie dient goed aangelegd te zijn en een slecht aangelegd leidingsysteem hoeft toch niet te betekenen dat de waterleidingmaatschappij dit moet compenseren.
Maar je mag toch ook wel verwachten dat het vóór de watermeter in ieder geval niet slecht is aangelegd, dus moet je dat eigenlijk a.h.v. de doorstroom vlak na de meter meten, toch?

Goed plan over dat meten met een radiatordrukmeter. Ik zal dat eens proberen.
 

Kacheltje

  • #12
Als je in een appartement woont dan is de kans groot dat er al een hydrofoor aanwezig is.

GEzien je topic over de geiser. Geisers en thermostaatkranen werken meestal niet zo best samen ook al heb je voldoende druk voor de geiser.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Druk en debiet zijn verschillende dingen.
Je kan de druk meten en op 10 bar komen maar al sje dan een debiet het van 1l/min schiet dat nog niet op
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #14
Snap ik ja, vandaar ook mijn vorige bericht dat het waterleidingsbedrijf eigenlijk de doorstroom in l/m zou moeten meten en garanderen, niet de druk.

@Kacheltje: er is geen hydrofoor, vandaar ook dat de druk volgens mij vrij laag is. Buren klagen er ook over. Een gezamenlijke hydrofoorinstallatie zou ook nog kunnen, maar dat krijg ik niet voor elkaar denk ik, omdat de benedenburen geen last hebben, want die zitten lager, dus die willen daar niet voor betalen.

Zie het geisertopic over het geiserprobleem. Dat over die thermostaatkraan is daar uitvoerig besproken. (Maar dankjewel voor de tip!)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #15
In uw geval zou een Grundfoss druk verhogingspomp volstaan.

Er komt dan 1 bar aan druk boven op de bestaande druk, de pomp draait alleen als de druk wegvalt (als de kraan opgaat) die pompen zijn speciaal gemaakt voor etage woningen waar de druk aan de lag kant is.

Geen ingewikkelde hydrofoorinstallatie's, alleen een pomp.

Met betrekking tot de vraag druk en volume, in een normaal geval heeft u een watermeter die 3 M3 per uur kan en mag meten 3000 liter : 60 minuten = :idea: dat haalt geen installatie daar is meer voor nodig.

Vr Gr en succes ermee
 

Kacheltje

  • #16
3m3/h is wel een grote meter.
Als je een eigen watermeter hebt kun je bij nominale druk vaak de bijbehorende hoeveelheid aflezen op de meter.
Dit is de hoeveelheid als er geen leidingwerk is aangesloten. De leiding geeft altijd een weerstand waardoor de druk voor en na de meter lager uitpakt. Voor de kenners de delta p.

Ik lees dat meerdere bewoners problemen ervaren en misschien is het dan wel wat om dit met de woningbouw te overleggen of bij een eigen woning de vve als die actief is.

Kans is wel groot dat je met een eigen hydrofoor jou situatie verbeterd maar bij de anderen vergroot.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #17
Bedankt voor de ideeën. Welk type drukverhoger ik dan neem, daar heb ik me nog niet in verdiept, maar goed om te horen dat er ook simpele installaties zijn. Idealiter zou het er ook een moeten zijn die niet meteen aanspringt als er een heel klein beetje water wordt gevraagd, maar alleen als er veel water gevraagd wordt bij het douchen bijvoorbeeld. Maar ik neem aan dat je dat (bijv. bij zo'n Grundfos) wel in kunt stellen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu