Hoeveel en welke dikte spanten voor overkapping

Oomkoen

  • #1
Naast mijn huis, wil ik tussen huis en schutting de boel overkappen.

De lengte is 150cm en de breedte 590cm. Hoogte schutting is 200cm en hoogte huiskant, moet ik nog berekenen. Ik las ergens dat de hellinghoek van de overkapping tussen 5 en 15graden moest zijn.

Mijn idee is tegen het huis een balk te monteren. Hierop worden de spanten dan gemonteerd. Welke vervolgens rusten op de schutting (dit is een hout/beton schutting met een stevige hardhouten afdekregel).

De overkapping zal een kunststof doorzichtige golfplaat zijn. Omdat dit dus een golfplaat wordt komen boven op de spanten nog een panlat om doorzakken te voorkomen.


Nou mijn vragen. Hoeveel spanten moet ik hiervoor nemen? Dus om de hoeveel centimeter komt een spant. En welke dikte moeten ze hebben?
Het hoeft geen zware constructie te zijn. Doel is regen water buiten te houden. Maar als het eens flink sneeuwt, mag de boel niet inzakken.

P.S. Als hout zat ik aan geïmpregneerd tuinhout te denken.
 

Pirke

  • #2
Een 5X12 als ligger is in jou geval het minimum maar kan de overspanning (1.5 meter) onondersteund in 1 keer maken. Aangezien die niet nat worden is behandeld hout niet nodig. Plaats die gewoon op 60cm h.o.h.

Ik ben zelf meer een fan van balkdragers tegen een muur, i.p.v. 1 houten balk.

Ik hoop wel dat je schutting echt stevig staat, want die kan onder het gewicht omkantelen. Bovendien kun je geen balken direct op de houten schuttingpanelen laten rusten. Over de gehele schutting moet een extra balk komen die op alle palen draagt. Daarop schroef je de liggers vast.


Verder begrijp ik dat je het afschot richting schutting gaat en dus ook daar gaat afwateren. hetgeen niet zomaar mag. Houdt dakgoot boven je eigen grond.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Buiten is behandeld hout zeker aan te raden i.v.m. schimmel op het hout.
Met balkdragers de balken aan de muur bevestigen betekent een groot aantal gaten in de muur, een balk aan de muur kan met een stel dikke houtdraadbouten bevestigd worden, de liggers/sporen kunnen wel met balkdragers aan de balk op de muur bevestigd worden.

Of de schutting het houdt kan niet zomaar gezegd worden omdat er geen gegevens over bekend zijn, een foto en wat maten maakt het wat duidelijker.
 

Oomkoen

  • #4
Bij deze ook een foto. De schutting houdt het wel. En zoals te zien ligt er al een stevige hardhouten regel over, dus de spanten komen niet op de schutting panelen te liggen.

Een ligger aan de muur wilde ik met slagpluggen vast maken. En de spanten komen dan op de ligger en schutting te liggen.

 

Pirke

  • #5
Rest nog de vraag over het regenwater afvoer. Als je buren hebt, achter de schutting zou ik dat even met hun doorspreken.

Jan: Hout wat door wind weer droogt schimmelt niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Daar ben ik het niet mee eens, kijk maar eens onder onbehandelde carports, overkappingen etc., vaak zijn ze wit uitgeslagen en zit er schimmel op het hout.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu