Hoeveel decibel verbetering bij vrijdragend plafond?

Happymonday

  • #1
Hoi,

Ik ben sinds 1.5 jaar eigenaar van een gerenoveerd appartement. Vrij snel na er ingetrokken te zijn, heb ik gemerkt dat de renovatie meer betrekking had op ‘window dressing’ dat op structurele dingen zoals een degelijke geluidsisolatie.
In heel het gebouw ligt er parket maar er is geen zwevende vloer of verlaagd plafond geïnstalleerd wat maakt dat ik bijzonder veel last heb van contactgeluiden van de bovenbuur. De Gyproc plaat is volgens mij direct op de dragende vloer erboven bevestigd.
Hij weet dit en houdt er in mate van het mogelijke rekening mee en loopt op zacht schoeisel maar als er bezoek is dat op hakken loopt klinkt het gedreun wel heel erg door. Door de geringe isolatie en het parket hoor je eigenlijk elke stap en ik word er stilletjesaan gek van.
Ik heb geen of weinig last van luchtgeluiden, behalve als zijn stereo openstaat wat zelden gebeurt, dan hoor je de bassen.
Ik heb een architect onder de arm genomen en deze heeft me aangeraden een vrijdragend metal stud plafond te installeren, zoals ook reeds besproken in

Plafond geluidsisoleren...


Kan iemand me een idee geven wat ik kan verwachten als decibel verbetering van de contactgeluiden?

Alvast bedankt!
 

Roman

  • #2
Da's lastig uit te drukken in dB (met of zonder weging).
Is heel afhankelijk van de situatie.

Luchtgeluid is goed tegen te houden met een verlaagd plafond, flankerendgeluid (contactgeluid) is een meer lastige omdat deze via je muren zo de woonkamer in duiken.
Een situatie die eigenlijk meer vergt dan een vals plafond om het helemaal op te lossen.

Maar de trilling van je plafond, welke dan feitelijk luchtgeluid creert, is altijd nog hoger dan die van je muren dus een verlaagd plafond helpt wel.

Je zou in dit geval OF een verlaagd plafond met metalstud kunnen doen OF zogenaamde veer-regels kunnen gebruiken. Let op bij dat laatste komt het meer precies dan je denkt. Zogenaamde Recilient Channel is een oplossing of RISC-clips. Daar zal een architect misschien iets mee kunnen, mits deze goed weet wat hij/zij doet.

Een verlaagd plafond aanbrengen met metalstuds is een eenvoudige klus welke wel meer ruimte op eist.

Kijk eens rond op dit forum, gebruik de zoekfunctie voor geluidsisolatie. Er is nog al wat over geschreven.
 

Happymonday

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik weet dat de ideale oplossing de GypBox zou zijn, met name de volledige ontkoppeling van alle appartementen maar een zwevende vloer is voorlopig geen optie omdat de bovenbuur dan volledig zijn parket moet uitbreken en ook inbouwmeubels zijn op maat gemaakt.

Ik heb reeds advies van een architect gespecialiseerd in akoestische isolatie.

Hij zegt dat de volgende opzet moet gehanteerd worden:

-Huidig verlaagd plafond verwijderen.
Dit hangt met metalen plafonddragers vast aan de dragende vloer wat contactgeluiden goed hoorbaar maakt, doordat deze beugels als geleider fungeren voor de trillingen.
-Het nieuwe plafond heeft een spouw van 15-20 cm en wordt opgevuld met 3 x 50mm Rockwool minerale wol (3 x 50 mm geeft extra verbetering van 2 à 3 dB)
-Nieuw verlaagd plafond dient volledig los te staan van de dragende vloer met behulp van een onafhankelijk metalen regelwerk (Metalstuds van Gyproc) U- en C-profielen (maximale kleinste overspanning 5 m). Hiertegen worden 2 platen BA13 geschrankt geschroefd.
BELANGRIJK: Men gebruikt 2 x PE10 of 1 X PE30 polyethyleen band tussen de randprofielen en de muur.
De gyprocplaten mogen GEEN contact maken met de verticale muur; hiervoor laat men tussen de platen en de muur een spleet van ongeveer 2 mm; Deze wordt bij afwerking opgespoten met soepelblijvende overschilbare siliconen-kit
Voor de afwerking dient joint filler en joint finisher gebruikt te worden.

De vloeren zijn van beton en erboven ligt parket op een laag kurk.
Probleem is dat de aannemer niets heeft gedocumenteerd en hoegenaamd niet behulpzaam is bij vragen over de gebruikte materialen,
Er zit een verlaagde spouw van 25 cm boven de keuken, maar als ik de afstand meet van de spouw tot het eigenlijk plafond kom ik op dezelfde afstand uit. Hierdoor vermoed ik dat de gyprocplaat rechtstreeks tegen aan betonvloer is bevestigd, wat natuurlijk direct de trillingen doorgeeft en contactgeluiden dreunend doorkomen. Ik vermoed dat er dus zelfs geen metalen beugels zijn gebruikt.

Ik wilde even weten of er op dit forum mensen zijn die dit geinstalleerd hebben en hoe hun ervaring is want het is een kostelijke zaak, dus het moet wel resultaat opleveren.
 

Roman

  • #4
De gegevens van de architect zijn een goed uitgangspunt.

De polyethyleen zal, naar mijn mening, niet veel doen. Ook niet als het gehele plafond er op zou rusten.
Als MS (metalstud) op de muur wordt geschroefd heb je al flankering namelijk. Gebruik van verende mechanica (channels/clips/etc) is dan de volgende oplossing waar je naar kunt kijken. Maar om een goede verende constructie te krijgen is er wat rekenwerk nodig.

Voor de rest een prima plan. Vul de gehele spouw met wol (dat kan ook 1x10 + 1x5cm hoor). "Kale" wol gebruiken, gewoon het goedkope spul van de bouwmarkt. Voor dit soort dingen "bestaat" geluidswerende wol niet. De gemiddelde wol is ong 48 kg/m3 wat in deze situatie de beste is.

Overigens is een spouw van 2,5 tot 5cm voldoende. Wellis waar geldt; hoe groter de spouw hoe beter deze functioneert. als je de ruimte hebt kun je het idd doen.
 

Happymonday

  • #5
Prima info!

Wat kan ik dan verwachten als ik het op deze manier laat uitvoeren?

Een serieuze vermindering van de contactgeluiden? Ik neem aan dit bij deze constructie de trillingen quasi helemaal wegvallen en je dus die dreun niet meer hebt.

Kan je zo de geluidsnormen voor nieuwbouw benaderen?
 

Roman

  • #6
Wat je kunt verwachten is transmissie verlies van zowel lucht- als contactgeluid. De mate hiervan wordt mede bepaald door de te bouwen constructie; als deze op de juiste manier, en met zorg, wordt gebouwd functioneerd het naar verwachting. Maar WAT kun je dan verwachten hoor ik je zeggen. Daar kan ik je geen exact antwoord op geven omdat, nogmaals, dit sterk van de huidige en nieuwe constructie afhangt.

Het kan een goede oplossing zijn voor loopgeluiden van de bovenburen. En dat is waar je naar op zoek bent. Zgn ontdreuning zal bij de bron moeten worden aangepakt wil je dit goed oplossen, maar dat valt buiten de scope in dit verhaal.

Kortom, je kunt het prima laten uitvoeren voor zover ik het kan inschatten.

ps. de MS kun je in verschillende diktes kopen. In de MS kun je wol plaatsen, dan zit het meteen op z'n plaats. Dit is meteen al onderdeel van je spouw (!)
ps2. voor iemand anders het ga roepen; dit is een doe-het-zelf forum en dit topic balanceerd op het randje van wat wel en niet "mag" op dit forum. We zijn er om advies te geven aan de klusser zelf, niet om plannen van aannemers, architecten etc te beoordelen. Maar extra info winnen kan uiteraard nooit kwaad. (ik zag ook je bericht al op geluidforum.nl)
 

Happymonday

  • #7
Hoi,

een paar weken geleden postte ik volgend bericht: Hoeveel decibel verbetering bij vrijdragend plafond?

Gezien de werken bijna af zijn, dacht ik een update te posten.

Bestaande plafond is afgebroken, was van inferieure kwaliteit met name kalk met stro erin verwerkt. Ongelofelijk dat ze dit 2 jaar geleden hebben gebruikt om te renoveren. Volgens de aannemer wordt dit al 30-40 jaar niet meer gehanteerd.

Plafond bleek volledig te bestaan uit beton, met betonnen balken die een soort gewelf vormen. Zou mooi zijn als ik geen bovenburen had, om zo te laten en een zekere loft-stijl te creëren.

Metal studs zijn geplaatst, daar 15 cm minerale wol boven en tussen en aan de onderkant 2 x 12,5 mm Gyproc platen. Het geheel dus afgedekt met polyethyleen aan de zijkanten.

Nog te doen: helft van het plafond plamuren, dampkap terug monteren want nu hangt de buis nog los van het plafond en siliconen voeg spuiten.

Resultaat: inderdaad verminderde transmissie contactgeluiden maar toch nog duidelijk hoorbaar op bepaalde momenten. Zeker als de bovenbuur met schoenen aan op het parket loopt. Schuifgeluiden van meubels lijken me ook verminderd.

Ik heb geen idee of de verdere stappen nog verdere verbetering kunnen brengen. Siliconen voeg lijkt me wel belangrijk want nu is er aan de randen nog een spleetje dat een geluidslek zou kunnen veroorzaken, denk ik...

Conclusie: nog geen idee wat het uiteindelijk resultaat gaat zijn, maar ik besef wel dat als er boven ook geen ingreep gebeurd en de bovenbuur op schoenen loopt, het nooit geluidsdicht kan zijn.

Iemand enige suggesties of de ontbrekende stappen nog iets kunnen bijdragen?
 

Pepjo

  • #8
Ik heb een en ander maar even samengevoegd.
 

Happymonday

  • #9
Bedankt, kon niet meer replyen op de orginele thread.
Ben de voeg nog eens in detail gaan bekijken en er zit momenteel nog 1cm tussen de Gyprocplaat en de muur, waar de siliconenvulling dus tussen moet...
 

Roman

  • #10
Mooi dat het nu al effect heeft :)

1cm naad is niet heel netjes, dat had beter gekund (ik adviseer ong 6mm).
1cm dichtkitten is een lastige taak, je zult zeker gebruik moeten gaan maken van vulrug anders wordt het een klodderzooi. Is ook beter voor de hechting EN scheelt je veel kit (lees: geld).

Siloconenkit werkt het beste maar is 2x zo duur als (non-transparante) acrylaatkit. Het "geluids"-verschil is verwaarloosbaar (mits goed aangebracht uiteraard).

bedankt voor de update, ook namens alle andere klussers ;)
 

Happymonday

  • #11
Graag gedaan. Denk dat veel mensen met dit probleem zitten, dus is het leuk om de ervaring te delen.

Over het effect: ik had op meer gehoopt, maar vraag me dus af of ik al een eindoordeel kan vellen, zonder dat de voegen gedicht zijn. Volgens mij heeft dit wel degelijk een negatief effect want lekt het geluid hierdoor de woonkamer in.

Je zegt dat het geluidsverschil verwaarloosbaar is. Heb je het dan over de isolatiewaarde van siliconenkit tegenover acrylaatkit of het effect van de voegen te dichten?
 

Roman

  • #12
Over het verschil in kit :) (het was ook in die context geschreven, toch?)
 

Happymonday

  • #13
Ja, sorry hoor. Ben op van de stress door die werken :)

Maar bottomline is: zolang het plafond niet goed is afgedicht met kit (van welke soort dan ook), kan ik nooit het maximale effect bereiken, toch?
 

Roman

  • #14
Haha, ja klussen kan nog wel eens stressen worden.
Maximale effect is inderdaad nog niet gehaald.

Contact geluid blijft altijd lastig en om er geheel af te zijn zul je zware middelen moeten inzetten, maar je bent al een goed eind op weg!
 

Sander02

  • #15
Hoi Roman, kan je even zeggen wat een vulrug precies is. Dat gebruik je namelijk wel vaker maar als ik er op google vindt ik niks. Ja behalve dan jouw antwoorden :) Ik neem aan dat het iets is zodat je een grote kier makkelijker kan dichtkitten.
 

Roman

  • #16
Vulrug, althans zo noemt mijn dealer het, is ook bekend als backerod. Het is een materiaal, verkrijgbaar per strekkende meter, welke je eerst in een naad stopt alvorens te vullen (afhankelijk van de diepte etc)
Hiermee voorkom je dat je de gehele naad vol blaft met lauwe kit (kost je klauwen vol geld) EN de las wordt mooier (ronder). Bij een gipsplaat van 12mm en een naad van 6 mm neem je een vulrug van 6 tot 8 mm. Deze tot halverwege er in drukken en dan kitten.

Zo ziet het er ongeveer zo uit:
 

Happymonday

  • #17
Om hier nog even op terug te komen: vrijdragend plafond is helemaal afgewerkt en het resultaat is uitermate teleurstellend.
Luchtgeluid is inderdaad wat meer gedempt maar het contactgeluid is nauwelijks verbeterd.

Ik heb zelfs de indruk dat er meer trillingen worden gecreerd dan voorheen en dat de omgeving iets meer meespeelt nu, bv als de bovenbuur loopt, zelfs op kousen, dreunt de sleutel in de deur lichtjes mee.

Als er boven iemand op hakken loopt, hoor je het nog evengoed. Geen verbetering whatsoever.
Ik kan niet zeggen dat ik de aannemer op grove fouten heb betrapt want heb zelf elke fase in kaart gebracht en gefotografeerd.

Begin al te denken dat ik misschien beter de vorige afdekking van 3 mm had moeten laten zitten en daaronder dan het plafond geinstalleerd.

De grote boosdoener lijkt nog steeds het parket zonder dempende laag hierboven. Ik voel me ook wel bekocht want van de beloofde halvering van de contactgeluiden is volgens mij hoegenaamd geen sprake.

Enigste oplossing lijkt me nu verhuren/verkopen want dit is niet meer houdbaar, zeker niet in de wetenschap dat je er een grote som geld tegenaan gegooid hebt.

Als er mensen zijn met betere ervaringen, hoor ik het uiteraard graag, maar dit is zijn geld allesbehalve waard geweest.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Ik heb zelfs de indruk dat er meer trillingen worden gecreerd dan voorheen en dat de omgeving iets meer meespeelt nu, bv als de bovenbuur loopt, zelfs op kousen, dreunt de sleutel in de deur lichtjes mee.
Hoe zit het met de dikte van de balken ?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat die aan de lichte kant zijn wanneer een sleutel gaat trillen bij lopen op kousenvoeten.
 

Happymonday

  • #19
Dit zijn metal stud balken dus daar kan het niet aan liggen, denk ik.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Het gaat mij om de balken van de verdiepingvloer, ik neem tenminste aan dat uw bovenbuurman daar op loopt en niet op de metalstud.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu