Hoe werkt nu eigenlijk stampbeton

Svdhorst

  • #1
Ik begrijp dat stampbeton een droog gestorte en aangestampte beton is.

Wat ik echter niet begrijp is waar deze beton zijn druksterkte vandaan haalt. Blijft het beton altijd droog en bros of haalt het zijn vocht uit de lucht en wordt het wellicht in de loop der jaren hard?
 

Tiho

  • #2
Aardvochtig net als de rest wordt het gemaakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Beton heeft nooit zoveel water nodig voor verharding, het meeste zit erin voor de verwerkbaarheid. Stampbeton is met een verhouding waardoor het goedkoper wordt. Het blijft altijd wat bros geloof ik. Maar goedgepakt zand draagt ook, stampbeton is alleen maar als schone werkvloer bedoeld. Zo goed ik weet worden funderingen niet meer gemaakt ervan.
 

Johanl

  • #4
Hallo .
Ik zat zelf ook te denken,word stampbeton nog wel gebruikt. Ik kan mij alleen maar herinneren ,dat het in beton funderingen werd gebruikt ,als onderlaag om de wapening op te zetten . maar daar zijn tegenwoordig andere methodes voor, Gr JohanL
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het wordt nog steeds gebruikt als werkvloer. Onder een vloer en funderingsbalken, waar meteen balkjes ingedrukt worden op de juiste hoogte (tradionele kist). Soms wordt tegenwoordig repac gebruikt in plaats van stampbeton.
 

Svdhorst

  • #6
Ik heb inmiddels van de architect begrepen dat de stampbeton er met name is om te garanderen dat het betonijzer minimaal 4.5 cm van de bodem af ligt. Ik begreep ook dat een werkvloer niet nodig is als je gewoon een folie in de (onregelmatig diepe) geul legt en ervoor zorgt dat je overal de minimaal vereiste 4.5cm haalt waarbij de wapening in de juiste richtingen ligt.

De fundering is inmiddels gestort en krijgt nu een maandje rust.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat klopt in de zin van dat de afstandshouders onder de wapening niet wegzakken in de grond. Daar kan je ook stoeptegels voor gebruiken. Dus de afstandhouders op de tegels of stampbeton.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu