Hoe werkt een zout ontharder?

The headhunter

Specialist Elektra
  • #1
Kan iemand mij uitleggen hoe een ontharder werkt zoals gebruikt wordt in vaatwassers.
Ik wil eigelijk zo'n soort systeem om water te ontharden om de ramen mee te reinigen, zodat ik niet hoef te zemen. Een omkeer osmose machine vind ik iets te onrendabel en in aanschaf te duur.

Het zout systeem lijkt mij goed genoeg voor deze toepassing, maar ik lees dat er bij een zout ontharder een kuns harsnodig is voor het ontharden en zout alleen is om de hars weer te regenereren.

Wie weet hoe ik en of ik zo´n systeem kan aanpassen.

Bvd. The headhunter.
 

Co de Witgoedman

  • #2
De ontharding werk dmv een ionenwisselaar, CaCo3 (Kalk) en NaCl (zout)wordt omgezet in NaCo3 en CaCl dmv de harskern, in prakijk alleen te gebruiken in een vaatwasser.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dus wel een hars kern.
Jammer.

Dank je Co.
 

EdP

  • #4
Wat ik altijd doe na de raamwisser is nawrijven met een prop krantenpapier, zo gebeurd en werkelijk streeploos. Trucje uit de oude doos.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Onthard water in de hogedruk borstel hoef ik en niet te zemen en niet te wrijven. :lol:

Helaas ik ken verscheidene ontharders, alleen hebben deze alle een reactievat en een zoutbak, nu dacht ik dat er mischien een andere methode werd toegepast bij vaatwassers, helaas niet dus.

Wordt het toch nawrijven met een krant.
 

EdP

  • #6
Als je een hogedrukspuit nodig hebt voor dit klusje, dan doe je het nog minder vaak dan ik ...
 

Gerrit

  • #7
Even een trucje dat ik deze week voor het eerst zag. Een man stond de ramen van zijn auto te wassen met tandpasta. Het was verbluffend te zien hoe schoon en streeploos ze werden.

Of het zo moest zijn was ik 2 dagen later ergens waar een man die aan zijn auto had geknutseld en zijn handen had gewassen met garagezeep ze nog een keer schoon te maken met... tandpasta. En ook hier: geen sportje vuil meer.

Ik wist het niet en zo zie je maar: nooit te oud om te leren.
 

Co de Witgoedman

  • #8
Tandpasta is inderdaad een goede methode om onaangename en moeilijk te verwijderen geurtjes van de handen te verwijderen.

Ikzelf was mijn handen meestal met tandpasta als ik aan een defecte koelkast heb gewerkt die al een paar dagen (meestal dus na het weekend) stil staat. Werkt perfect. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu