Hoe wasdraad binnen plaatsen/vastmaken?

Zapmama

  • #1
Hoe wasdraad binnen vastmaken, knopen komen steeds los, doordat de draad plastiek is en afschuift. Wie weet raad? Of kent een ander systeem voor vastmaken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Koop een wasdraad met stalen kern en draai die bij het oog in de muur er een paar keer omheen voordat u een knoop in de draad legt.
 

Zapmama

  • #3
Ja, ik heb een stalen draad, maar het is vooral de knopen vastmaken, als u weet dat het over een lengte van 6 meter gaat en er dan nog natte was moet ophangen. De draad hangt meteen door, en dat is vooral het probleem!
Alvast bedankt!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
6 meter is ook wel een hele overspanning, voor een waslijntje.

Voor die overspanning, heb je een dikkere staalkabel nodig, met aanspanners.
Maar dan zal het nog door gaan hangen op die lengte.
 

Tiho

  • #5
De kabelspanner is deze:




Die draai je bijna los en hangt dan de haak aan het oog in de muur. Haal vervolgens de kabel door het oog van de draadspanner. Laat deze een cm of 20 doorsteken en doe hier een stuk of drie kabelklemmen om.

Kabelklem:



Aan de andere kant doe hetzelfde door het oog in de muur terwijl de kabel een beetje strak staat. Als de klemmen goed vastzitten de spanner indraaien. Hierbij moet je de schroefkant aan de kabelkant met de hand tegenhouden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Jep, maar voor een doodnormale waslijn, zal dat niet lukken over de aangegeven lengte.
 

Tiho

  • #7
Je hebt ook RVS kabel 3 mm geplastificeerd. Zo duur is dat niet en hiervoor goed geschikt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
En zal dat dan niet doorzakken, over een lengte van 6 meter als er natte was op hangt. ??
6 meter is gewoon te veel, om als waslijm te gebruiken, zonder dat de draad doorzakt.
En zeker, als dat maar 3mm dik is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Even los van bovenstaande reacties. Er zijn volgens mij wel knopen die gebruikt kunnen worden met geplastificeerd staaldraad. Welke knoop heb je nu gebruikt?

Ik zit te denken aan een (dubbele) acht lus

of paalsteek (evt. dubbel)

 

Tiho

  • #10
Een kabel van 3 mm zal niet veel meer doorzakken, vergis je er niet in hoe sterk dat is. Maar als het in het midden een paar cm doorzakt, hoe erg is dat? Ik bedoel overigens dat de kabel zelf 3 mm is, het plastic komt er dan nog bij.

Ik heb in mijn tuin 4,5 mtr. Eerst had ik er dus kabel tussen. Deze was uiteindelijk verdroogt en toch ietwat roestig. Heb er toen omdat ik het had liggen gewone waslijn gebruikt en dat werkt net zo goed eigenlijk.
 

Tiho

  • #11
Nagemeten blijkt de lijn 555 cm te zijn. Het is een dubbele die ik aan een kant los door de ogen heb gehaald, waardoor de lengte nog meer in het nadeel zou kunnen zijn.

De directie zegt dat hij totaal niet doorhangt.

Bij de buren die geen aanbouw hebben zijn ze trouwens 8,5 mtr :wink:
 

Bzzl

  • #12
Dank je IJkenhout, die dubbele acht lus werkt goed bij geplastificeerde draad. Hij ging de eerste paar keer dat ik het probeerde trouwens weer los omdat ik de knoop niet precies zoals op de tekening had gemaakt (die laatste beweging is er overheen en er onderdoor). Ik heb trouwens een zevendubbele draad gespannen van 3.3 meter, beginnende en eindigende met een kabelspanner. Kabelspanner ligt gewoon bij de bouwmarkt. Verder heb ik viertien haken “waslijnhaken
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Graag gedaan.

Zapmama=Bzzl?

Andere optie is een uittrekbare waslijn:
 

Veronika

  • #14
Die 14 meter is wel verdeeld over 4 draden he ;)

Maar in mijn ervaring zit daar een spanmechanisme in dat langdurig hoge spanning niet verdraagt. (Maar goed, producten verschillen natuurlijk, wellicht is beter te koop.)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik heb er thuis zoeen hangen. Na het uittrekken druk je een knop naar binnen die de draden blokkeert. Met deze knop kan je de draden ook strak trekken.

Uiteraard zijn vaste draden beter te spannen, maar dit is een erg snelle en in de meeste gevallen een prima oplossing.
 

Veronika

  • #16
Ja, en precies van die knop zijn bij mij na een tijd intensief gebruik nokjes afgebroken oid (binnenin) waardoor een voor een de draden niet meer op spanning konden worden gebracht.

Maar verder vond ik het ook een tijdlang een prima oplossing hoor. Ook erg handig dat je het eenvoudig kunt "opruimen" door een kant los te koppelen van de muur en het geheel "dicht te schuiven" als je de draden niet altijd in het zich wilt hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu