Hoe voorkom je belletjes direct tijdens het opbrengen?

Perfect Patty

  • #1
Wij zijn bezig met het verven van keukenkast frontjes, maar het lukt maar niet om ze mooi te krijgen. De frontjes zijn nieuw, maar we wilden er graag een andere kleur op zetten. We hebben ze als volgt behandeld:
- schoongemaakt met B-clean verfreiniger van de verfspeciaalzaak
- geschuurd
- wederom schoongemaakt met B-clean
- grondverf erop gezet van Histor One op waterbasis (aflak is ook op waterbasis om te voorkomen dat de frontjes snel vergelen)
- wederom licht geschuurd, dit keer met 3M SandBlaster schuurblok 180
- schoongemaakt met B-clean
- 1e laag lakverf erop gezet van Flexa Pure zijdeglans op waterbasis
- wederom, wat lichter, geschuurd met 3M Sandblaster 180
- weer schoongemaakt met B-clean
- een 2e laklaag erop gezet

Bij alle verflagen ontstonden direct honderden kleine belletjes. De belletjes kan je niet negeren, want ze lossen niet alsnog op. Dat wil ook niet bij watergedragen verf heb ik inmiddels begrepen. Maar het eindresultaat is niet mooi want omdat we steeds met de roller opnieuw over de verf gaan, net zolang tot de belletjes weg zijn, zie je de rolleraanzetten volop zitten in het droge eindresultaat. De belletjes zijn dan wel weg, maar je ziet dat er teveel is gerold in reeds aangedroogde verf. Maar hoe moet het dan? De belletjes laten zitten is ook geen optie. De roller opnieuw nat maken met verf zodat je niet met een te droge roller op al opdrogende verf zit te strijken kan ook niet, want dan breng je er weer nieuwe belletjes bij aan. En dan begint het weer van voren af aan. We willen het nog een 4e laag geven, in de hoop dat het dan goed komt. Maar daar hebben we wel advies bij nodig, anders blijft het resultaat hetzelfde. We hebben een kwast (van Dimago tools) gebruikt voor het profiel in het frontje, en het profiel nagelakt en de rest van het frontje gelakt met een viltroller van Dimago Tools, allemaal van de verfspeciaalzaak. We drukken niet te hard, en hebben geen idee waarom er zoveel belletjes ontstaan. Zien wij nog iets over het hoofd? Wie heeft er goed advies voor ons? Vast bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Kunt u even een foto van die belletjes up-loaden? Graag detail.
 

Perfect Patty

  • #3
Sorry, een foto zal helaas niet gaan want we hebben tijdens het rollen de belletjes uiteraard direct weggewerkt zodat ze niet zouden opdrogen.
Het zijn honderden hele kleine belletjes die - wanneer je ze niet weghaalt - opdrogen tot kleine kratertjes. De belletjes ontstaan direct bij het rollen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Tja, dan gaat adviseren moeilijk worden. Trekken van belletjes komt wel voor bij een niet goed ontvette ondergrond, of een schuimplastic roller ipv vilt . Allebei zijn blijkbaar niet van toepassing, vandaar mijn verzoek.

Merkwaardig dat dit bij zowel grondverf als aflak voorkomt. Gaat het toch de richting van de ondergrond uit.

Viltroller geeft wel altijd enige structuur bij watergedragen verf.

In ieder geval moet het oppervlak nu eerst weer glad geschuurd worden, want die aanzetten komen door elke opvolgende laag heen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Is de verf wel voldoende verdund? Zo ja: lichtjes verticaal natrekken (omhoog) met een brede kwast gelijk na het rollen wil bij mij wel eens helpen.
 

Perfect Patty

  • #6
Bedankt voor de tips! Ik heb gisteren nieuwe verfrollers gehad van de verfzaak waar ik ook de verf had gekocht: oranje velours rollers, speciaal voor watergedragen verf. De professionele viltrollers die ik bij de verfzaak hier om de hoek had gekocht zouden eigenlijk prima moeten zijn, maar men hoopt dat met de velours rollers er geen of minder problemen met de luchtbelletjes zullen zijn. We gaan het morgen weer een nieuwe poging geven, in een ruimte met wat lagere temperatuur, zodat de verf ook niet zo snel indroogt. Wish us luck :-)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Nou...ehh...luck dan maar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu