Hoe snel is vloerverwarming + tips gevraagd!!

Continue

  • #1
Wij hebben net een verbouwing achter de rug van onze gehele benedenverdieping. Wij hebben over de hele benedenverdieping nu vloerverwarming (= ook hoofdverwarming!) aan laten leggen icm met een nieuwe Itho HR ketel. De vloerverwarming bestaat uit 6 groepen (één groep in de gang de rest voor de woonkamer met een open keuken). Totale oppervlakte is 55 m2 en ingestelde max (water)temperatuur bij het verdeelstation is nu 45 C.
Nu weet ik dat vloerverwarming traag is met opstarten en afgeven van warmte. Gisteren echter duurde het mi wel heel erg lang....Rond 16.30 uur sloeg de verwarming aan, temperatuur in de kamer was toen 19,0. Na 3 uur (!!) stond de temperatuur op 19,8. Lijkt mij erg traag of ligt het echt aan mij? Niet alleen gisteren maar ook andere dagen gaat het opwarmen langzaam. Ik moet er wel bij vermelden dat de warmte al snel behaaglijk aanvoelt, ook een eigenschap van vloerverwarming. Ons huis is een tussenwoning (gebouwd 1980) met nog 'gewoon' dubbelglas, geen vloerisolatie (tenzij je piepschuim platen van 2 cm isolatie kan/mag noemen), met een schuifpui op het noordoosten.
Misschien heeft het ook te maken met ons stookgedrag? Om 6.30 uur slaat de verwarming aan en gaat om 8.00 uur weer uit. Daarna slaat de verwarming weer om 16.30 uur aan en blijft dan aan tot 21.30 uur. Als de verwarming 's morgens aan gaat, wordt nooit de temperatuur van 20,0 behaald. Met het gure weer van nu hooguit 19,2. In de loop van de dag zakt hij terug naar 18,8, wat tevens de minimum temperatuur is. Als jullie tips hebben voor het stoken van de vloerverwarming: Graag!!
Iedereen bij voorbaat dank voor het meedenken en reageren!!

Peter
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
U zegt:Nu weet ikdat vloerverwarming traag ismet opstarten Maar u handeld er niet naar :roll: om 6.30 aan en om 8.30 uit veel te kort dus- te beknepen om 16.30 aan en 21.30 uit ook veel te kort Leer vooral om vooruit te denken,veel eerder starten dus . In uw geval gaat u uw huis uit als de boel op temp is. Dus ten eerste veel eerder starten Het liefst de nacht temp 2grd lager dan de dag niet lager. en dus nooit beneden de 18C stoken
 

Continue

  • #3
Dank Bundy voor je reactie! Wat adviseer jij dan bv tijdens een werkdag? 's Morgens zijn wij tussen 7 en 8 beneden (8 uur is het huis leeg, werk/school). 'Loont' het dan om überhaupt de verwarming aan te hebben voor zo'n korte periode? Rond 17.00 komen wij weer thuis. Volgens mij moet ik de verwarming dan al om 11 uur 's morgens aandoen om het om 17.00 uur warm te hebben?
Heb jij overigens ook een idee of het normaal is dat vloerverwarming zo langzaam is? Ik lees op het forum ook veel over de retour. Nu ben ik geen technicus maar het heeft volgens mij te maken hoeveel warmte het water afgeeft aan de vloer. Wat voor gevolg heeft dit voor de ketel? Hoe warm/koud zou het water maximaal mogen zijn?

Peter
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Het mooiste is om gewoon 1 continu temperatuur te houden.
Als je het om 7 uur warm wilt hebben zul je mischien om 5 uur al moeten beginnen te stoken. Het is dan mischien tot 11 of 12 uur 20 graden.
Voor korte warmte is een vloerverwarming niet echt geschikt.
Dan kun je beter bijvoorbeeld een radiator erbij hebben.
 

Tumkie

  • #5
Zuinigste vloerverwarming is een vloerverwarming die continu op staat
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Das dan weer niet per definitie waar.
 

Bernhard

  • #7
Bestaande vloer demonteren.
Isolatie op de vloer aanbrengen 6-10cm.
Isolatieplaten met gleuven op de vloer leggen.
In de gleuven metalenstrippen leggen.
De slangen in de strippen klemmen.
Dubbele RVS-platen over de slangen leggen.
De tegels op de RVS-platen lijmen.
Met deze opbouw van een vloerverwarmingssysteem is de opwarming van de vloer zeer snel.
Als er geen of onvoldoende isolatie op de vloer wordt aangebracht zal veel warmte in de vloer worden opgenomen. Met zo'n opbouw is de opwarming veel en veel te traag. Mvgr Bernhard
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Leuk voorstel Bernhard, en in feite heb je gelijk.

Maar dan moet je alle deuren inkorten, en krijg je ook een flinke instap bij de buiten deuren.

Het feit is, dat de vloerverwarming nu zo aangebracht is, en de TS hier de beste oplossing voor hoopt te vinden, in de bestaande situatie.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
In diverse fora op internet worden (toekomstige) gebruikers vaak op het verkeerde been gezet. Vloerverwarming zou “traag
 

Bernhard

  • #10
Degooier,
Een verkeerd aangelegde vloerverwarming is traag en blijft traag.
Dat opwarmen meer energie kost dan afkoelen is onzin.
De opgenomen warmte is gelijk aan de afgestane warmte.
Een vloerverwarming met isolatie is zuiniger dan een systeem die dag en nacht op de hoge temperatuur gestookt wordt. Mvgr Bernhard
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
@ Berhard,

De gooyer heeft het niet over afkoelen en opwarmen in die zin.

Hij heeft gelijk dat een vloer die op temperatuur gehouden wordt minder energie kost, als de vloer die iedere keer weer afkoeld en op temperatuur gebracht moet worden.
Zeker gelet op het feit dat deze topicstarter zelf al aangeeft dat het al te lang duurt en de temperatuur dan niet wordt gehaald.

Daarom heeft het comfort van de aanwezige vloerverwarming hier in een meer waarde omdat het te lang duurt voordat de temperatuur bereikt wordt/is

En natuurlijk weet hij ook wel dat isolatie mee bespaard, maar een gewenste temperatuur handhaven gebruikt per saldo minder energie.
Daar zijn de afgelopen jaren voldoende onderzoeken naar geweest

Vr Gr
 

Bernhard

  • #12
Het opwarmen van een vloer die onvoldoende geïsoleerd is zal langer duren dan bij een vloer met de juiste isolatie.
Het opwarmen van een blok beton duurt lang en de afkoeling duurt ook lang. Dat houdt elkaar in evenwicht.
Bij het opwarmen van een niet geïsoleerde vloer is de ketelregeling en de vloerset niet afgestemd/geschikt om de benodigde warmte efficiënt te doseren. De ketel staat bij het opwarmen voortdurend te pendelen en daardoor is er verlies aan rendement. En dat komt dus niet door de vloer. Een slecht geïsoleerde vloer wordt continue warmgehouden om dat pendelen tegen te gaan dat. Dat continue op temperatuur houden kost energie. mvgr Bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Bernhard schreef:
Bij het opwarmen van een niet geïsoleerde vloer is de ketelregeling en de vloerset niet afgestemd/geschikt om de benodigde warmte efficiënt te doseren. De ketel staat bij het opwarmen voortdurend te pendelen en daardoor is er verlies aan rendement. En dat komt dus niet door de vloer.
Bovenstaande is onze ervaring niet !!!

De ervaring leert wel dat er behoorlijk wat verkeerd gelegde vloerverwarmingen zijn: men laat nog steeds vloerverwarming aanleggen waarbij de buizen te ver uit elkaar liggen.(>15 cm)
De zogenaamde "bijverwarming": dat is voor ons geen optie en bieden we dus nooit aan.
Men laat in de woning "bijverwarming" aanleggen en na verkoop van die woning gaat de nieuwe eigenaar ervan uit dat er "vloerverwarming" ligt. (zo prijst men dat ook vaak aan in de mooie makelaarsadvertenties)

Op dit forum hebben we al diverse malen problemen van deze aard meegemaakt: men verlangt van een slecht gelegde vloerverwarming optimale prestaties. Dat blijft klungelen.

Laat m.i. dus nooit "bijverwarming" aanleggen: van die vorm van vloerverwarming kun je later nooit "hoofdverwarming" verwachten.

Ik pleit er al lang voor om die benamingen bij- en hoofdverwarming uit te bannen, maar zo lang men nog naar de prijs kijkt, hou je installateurs die verkeerde vormen van vloerverwarming adviseren en aanleggen.

(dit probleem zou overigens in het geval van de vraagsteller niet spelen want er liggen 6 groepen op 55M2: dat is dus prima)
 

Bernhard

  • #14
Als de warmteafgifte/capacitiet van een verwarmde vloer gelijk of groter is dan het warmteverlies door de muren van de ruimte is geen extra verwarming nodig.
In dat geval is de vloerverwarming hoofdverwarming.
Is de warmteafgifte van een verwarmde vloer kleiner dan het warmteverlies van de ruimte dan is de vloerverwarming bijverwarming en moet met een radiator nog extra warmte toegevoerd worden.
Het leggen van slangen op 10/15cm of kleine circuits is niet belangrijk voor het bepalen van de vloerverwarming hoofd of bijverwarming is.
Ik bereken het warmteverlies door de buitenschil en vergelijk dat met de warmteafgifte van de vloer. Afgifte van een vloer is
m2 vloer X 11,6watt/m2 X 8grd=92.8watt/m2. mvgr Bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
@Bernhard: snap ik!
Maar in relatie tot de gestelde vraag gaat dit wel ver..........
 

Bernhard

  • #16
Degoyer,
Ja je hebt gelijk dat is veel en gaat vvorbij aan de vraag hoe maak je een vloerverwarming snel/dynamisch.
Dat is bij het ontwerp de juiste voorzieneingen treffen en niet als de vloer afgemonteerd is.
De basis voor een snelle vloerverwarming is voldoende isolatie onder de slangen. Kleine circuits maken. Met een temperatuurverschil tussen aanvoer en retour wrken van 5grd. mvgr Bernhard
 

Continue

  • #17
Ik haak hier eigenlijk wel af....
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
Jammer dat de vragensteller nu afhaakt.

Maar kan het goed begrijpen, met dit 1-2 tje, waar de vragensteller niet meer mee geholpen is.
Want hoe ver de slangen uit elkaar liggen, of hoe je vloerverwarming berekend, daar heeft hij nu niets maar aan.
Dit omdat de vloerverwarming al in de vloer ligt nu.

Daarom gaat hier nu een slotje op.

Mocht Contineu nog andere vragen hebben, dan kan hij gerust een nieuw topic openen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu