Hoe schuur je kaal?

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik heb een vuren houten tafel die gebeitst is, daarover 3 blanke laklagen. Nu wil ik de tafel opnieuw beitsen, maar in een andere kleur. Hoe krijg ik die lagen er het beste af?? Ik schuur me nu nl. een ongeluk met een schuurmachine en schuurpapier korrel 60!
En dat gaat eigenlijk gewoon niet...
Wie heeft er een tip?
(zodat ik gauw weer aan tafel kan eten)
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Laat de tafel logen. Met dit proces weken ze de verf van de tafel af en hoef je niet uren te schuren. De firma Blankhout in Nootdorp en Poeldijk bijvoorbeeld doet dit.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Hoi Barend,

Zet er een band schuurmachine op met korrel +/- 80 en je zal zien het is zo gebeurd.

succes er mee.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Wij doen soort gelijk ook wel eens, en wij gebruiken dan schuurwol/staalwol. Het kost je eveneens wel tijd maar je krijgt de tafel weer prachtig kaal.

Suc6
 

Mdb05

  • #5
Schuur de tafel eerst met grof schuurpapier en als het al wat kaal gaat worden de tafel een beetje nat maken en dan steeds fijner schuurpapier gebruiken.
 

H@ns

  • #6
Logen gaat inderdaad het best maar hou er rekening mee dat daarmee ook de lijmverbindingen zwak worden zoniet helmaal losweken!!
Schuren met een bandschuurmachine kan ook en dan wel zo dat je eerst grof schuurt en vooral dwars op de draadrichting
Daarna met dezelfde korrel met de draad mee en daarna weer gewoon schuren tot de gewenste gladheid.
 

Albert

  • #7
Probeer het eens met verfafbijt, als logen lukt dan lukt dit vast ook
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
En als we dan toch nog met dit (overigens zeer oude) onderwerp bezig zijn, nog een methode.

Snij een oude ruit, of koop een stuk glas (3mm) ervoor. Snij het in repen van ca 3 cm breed, 7 cm lang. Bij het snijden in de lengterichting ietsje een kromming aanhouden, zodat je strookjes krijgt, waarvan één kant iets bol is.

Met deze glasstrookjes kun je de lak van deuren, tafels ed afschrapen, zonder dat je uitgesproken krassen krijgt. Vergt in het begin enig wennen, maar gaat wel heel goed. Je krijgt de lak er echt helemaal af. Is het glas bot, neem je gewoon een volgend strookje... En... het maakt niet of nauwelijks lawaai.

Daarna afwerken met de diverse gradaties schuurpapier, zoals hiervoor genoemd.

Overigens denk ik dat Barend zijn tafel al lang af heeft, zijn vraag stamt uit midden 2003. Door de overgang naar de nieuwe site is er de datum van 27 jan. bij komen te staan. :lol:
 

H@ns

  • #9
..Dan laten we het maar zo.. Ik wilde nog iets over een schraapstaal zeggen maar als de topicstarter niet meer reageert zal deze klus inmiddels wel geklaard zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu