Hoe houd ik mijn vloerverwarming op temperatuur

Anton44

  • #1
Ik heb vloerverwarming als hoofd verwarming maar als mijn kamerthermostaat de ingestelde temperatuur heeft bereikt wordt mijn vloer koud kachel slaat niet meer aan omdat de thermostaat niet zakt ik krijg dan koude voeten ik wil dat mijn vloer warm blijft hoe houd ik mijn vloer warm er zit al een pomp schakelaar tussen hij is 4 groeps en zit in woonkamer, gang en keuken in gefreesd wie heeft er suggesties.


anton44
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Heb je ook nog radiators in het gebruik, in de vertrekken waar de vloerverwarming zit?
 

Standby

  • #3
Normaal gesproken als je hoofdzakelijk vloerverwarming hebt ben je verplicht om weersafhankelijk te stoken, de ketel wordt dan aangestuurd door de buitenvoeler en de ruimte invloed is uitgeschakelt. Let wel de gehele installatie moet wel voorzien zijn van thermostaat kranen zodat je elke ruimte apart kunt stoken en tevens moet er een bypass geplaatst worden op afstand van de cv ketel om altijd circulatie te houden.

Kost wat maar dan heb je het altijd warm en kan je als je wilt ook een open haard stoken zonder dat de cv uitgaat.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Volgens mij klopt dit helemaal niet, met die weersafhankelijke buiten voeler.
Dat maakt het systeem van stoken alleen maar duurder, en met veel minder comfort.
Daar is op dit forum al veel over geschreven, dat dit niet goed werkt
 

Standby

  • #5
Als je met een ruimte thermostaat in de woonkamer blijft stoken wordt je huis nooit aangenaam. De vloer in de woonkamer blijft lang op temperatuur waardoor de ruimte thermostaat ook lang uit blijft met gevolg dat de rest van het huis koud blijft. Neem aan dat je wel aangenaam wilt wonen en leven in je huis zonder te lopen schreeuwen tegen de kinderen van deuren dicht.

Het comfort wordt wel degelijk verhoogd omdat elk vertrek nu verwarmd kan worden en ja je gasverbruik zal wel iets meer worden maar gezien je lagere temperaturen (ivm de vloerverw) kan gaan stoken verbruik je ook weer minder.

Er zullen altijd voor en tegenstanders zijn maar uit ervaring weet ik wel wat goed werkt of niet.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Standby schreef:
Normaal gesproken als je hoofdzakelijk vloerverwarming hebt ben je verplicht om weersafhankelijk te stoken, de ketel wordt dan aangestuurd door de buitenvoeler en de ruimte invloed is uitgeschakelt.
Eigenlijk heb ik nog nooit zoveel onzin in een antwoord aangetroffen......

De goede oplossing om je vloer op temperatuur te houden is gebruik te maken van een thermostaat met vloersensor. Deze meet de temperatuur van de vloer en regelt daarop. Je kunt dan een maximale en minimale waarde voor de vloertemperatuur instellen.
Een pompschakelaar heeft wel enige invloed, maar het blijft toch de thermostaat die de CV-ketel "regelt"
Wil je de temperatuur beneden en boven onafhankelijk van elkaar regelen, google dan eens op "etageregeling".
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
Is geen onzin......is ook gewoon een optie, net als dat jouw optie ook werkt,
van ouds her werd er gelijk WAR geadviseerd, intussen komen er steeds
meer opties bij.

In dit geval denk ik dat de TS het eerder bij zichzelf moet gaan zoeken,
want ik krijg de indruk dat er gedacht word dat de vloer altijd warm blijft,
vloerverwarming is verwarming dmv de vloer, eenmaal de ruimte warm,
dan zal ook de vloer afkoelen.
Wilt hij dat de vloer altijd aangenaam aanvoelt.....dan zal de temperatuur
in de kamer boven de gewenste waardes uit stijgen.

Dus het is kiezen voor Anton44 wat hij nu wilt, hij weet nu de voor en de nadelen
:roll:
 

Standby

  • #8
@ Degooyer:

Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeringen....Wat een pieeeep reactie.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Opzich kun je met een gewone kamerthermostaat zon vloerverwarming prima regelen hoor, zeker met een modulerende thermostaat.
Vraag is of je op je bovenverdieping de rest van de kamers nog warm krijgt. Zo niet kun je hier met inregelen best wel wat aan doen.

weersafhankelijk of zoneregeling is in principe niet echt nodig.
Wel heb je er comfort van als je het wel hebt.
 

Anton44

  • #10
Ik heb nog een radiateur hanngen maar die staat uit
 

Red

  • #11
WA regelingen werken uitstekend, heb er zelf ook een en het was de enige fatsoenlijke manier om enerzijds de vloerverwaming op het grootste deel vd benedenverdieping geregeld te krijgen en er anderzijds voor te zorgen dat overige ruimten met radiatoren voldoende warm blijven.

Een alternatief voor een WA regeling is wellicht een configuratie met meerdere thermostaten, welke ieder hun wartmevraag bij de ketel kenbaar maken, maar dan nog moet de vloer middels een zonne regeling + ruimtethermostaat (al dan niet met vloersensor) worden geregeld.

Een WA regeling is niet onzuinig, een slecht afgestelde WA regeling wel en appels met peren vergelijken is ook niet eerlijk. Dat een vloerverwaming energie zuinig zou zijn is maar deels waar. Het voordeel van de lagere stook temperatuur gaat grotendeels verloren zodra je ook nog gewone radiatoren gebruikt. Daarnaast is een vloerverwarming traag.Hij leent zich niet voor huishoudens waar overdag niemand thuis is, je moet hem immers toch warm houden, terwijl een radiator zo op temperatuur is.

Tot slot zijn lang niet alle woningen hetzelfde, de een is heel goed geïsoleerd en dan spelen deze problemen veel minder, in minder goed geïsoleerde woningen of woningen met veel zon en wind invloed, heb je echt een regeltechnische uitdaging en komt een WA regeling al snel in beeld.

WA Regelen:
- Zet ketel in WA bedrijf met een thermostaat + buiten sensor
- Stel stooklijn zo in dat de ruimte welke de hoogste water temperatuur nodig heeft (meestal badkamer of kantoor) deze ook krijgt. Juist in deze ruimten een overgedeminsioneerde lage temperatuur radiator installeren is te overwegen
- Nadraaitijd vd ketel op 24hr
- Of stem de stooklijn af op de vloer en zet de thermostaat vd WA regeling met de hand hoger zodra je in een ruimte met radiatoren het te koud hebt
- Stel evt een klok programma in, welke snachts in ieder geval de minimaal benodigde temperatuur voor de vloer garandeerd. Overige ruimten kunnen dan wat afkoelen, maar dit is een keuze


Vloer regelen:
- Vloer unit voorzien van een zone regeling (zonneklep aangestuurd door een ruimte thermostaat, evt met vloer sensor)
- Afhankelijk vd situatie is per zone (groep) regelen zelfs aan te bevelen
- Stel evt een klok programma in welke de vloer snachts iets laat afkoelen, bv 21->18, niet meer, opwarmen kost meer energie dan op temperatuur houden

Radiatoren:
- Moderne radiatoren kunnen met een beduidend lagere CV temperatuur uit de voeten. Je stooklijn kan wellicht 10-20 graden lager
- Gebruik een thermostaatknop en zet hem open wanneer je hem nodig hebt


Een warme kerst gewenst :mrgreen:
 

Standby

  • #12
Red..

:prima: omschreven. Hier kan ik best mee leven :mrgreen:
 

Kacheltje

  • #13
Een Wa regeling hoeft niet veel duurder te zijn mits goed afgesteld.
Als een bovenverdieping koud is moet je niet vreemd opkijken dat als het met een WA regeling wel warm wordt je meer gaat verbruiken.
Leidingen inpandig zitten geven de geringe verliezen af aan de woning en kun je niet toerekenen aan de verliezen.

Mits goed ingeregelt is een WA regeling niet veel duurder maar wel comfortabeler.

Probleem met een vloer die te veel afkoelt heeft te maken met een overschrijding van de temperatuur. Dit kun je iig voorkomen door de vloertemperatuur iets te verlagen. dit zal ook ten goede komen van een bovenverdieping die met radiatoren verwarmd wordt. de ketel moet vaker stoken waardoor radiatoren ook vaker warm worden.
Traagheid van het gebouw is ook van invloed op het geheel. Een grote massa warmt traag op maar koelt dito ook af. Het kan bij een overschreiding van 1 a 2 graden wel een dag duren voordat de thermostaat weer eens gaat aanspreken. Voor radiatoren duurt dat veel te lang omdat deze na een half uur wel koud zijn en geen warmte afgeven.
 

Red

  • #14
@Standby

Ik dacht, laat ik het een keer duidelijk proberen uit te leggen. Bij het aanleggen van een nieuwe vloer dient men zich niet alleen druk te maken over de kleur vd tegel, maar dient men ook bij een verwarmingsspecialist te rade te gaan hoe men de vloer dient te regelen, in de bewuste situatie. Anders wordt de vloer een bron van ergernis wat nergens voor nodig is.
 

Kacheltje

  • #15
Dat moderne radiatoren met lagere temperaturen overweg kunnen is een misverstand Red.
Elke radiator kan dat. Bij de keuze zal je het vermogen terug moeten rekenen naar een lager temperatuursregime.
Bij oudere woningen die men na isoleerd is het heel aantrekkelijk om de cv temperatuur te verlagen met behoud van de oude radiatoren.
Zelf heb ik destijds de oude nog goeduitziende radiatoren behouden en na isoleren is de maximale aanvoertemperatuur (met stooklijn) verlaagd naar 50 graden.
 

Red

  • #16
@kacheltje

Heb je de radiatoren dan nog bewust ingeregeld om een zekere delta T van 10/20gr te realiseren?
 

Kacheltje

  • #17
De radiatoren zijn ingeregeld zoals ze ook bij 90/70 ook ingeregelt waren.
De delta T is dan wel kleiner dan hiervoor.
Reden om de doorstroom door de ketel te blijven handhaven.
 

Homesweethome

  • #18
Heb precies het zelfde probleem als TS Anton, koude voeten vloer wordt ijskoud.
Het duurt 10 uur minimaal om de vloer warm te krijgen! dus ben het met deGooyer eens. Moet echt met een vloersensor geregeld worden, andere manier kan hier niet
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #19
U reageerd wel op een hele oude topic.

Graag een eigen topic openen, de TS heeft zijn probleem vijf jaar geleden al opgelost.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu