Hoe heet wordt de ombouw van een inbouwoven (met pyrolyse)??

Zyxx

  • #1
Ik ben bezig met het bouwen van een kookmeubel.

Als basis fungeren een onderkast voor inbouwovens en een eiken bovenblad van een Zweedse doe-het-zelf-meubelgigant ... :wink:

In het bovenblad komt een gaskookplaat. Links- en rechts-onder komen kastjes met een zelf-ontworpen indeling, die ik dus ook zelf construeer (vurenhout). De onderkast voor de oven is gemaakt van geplastificeerd spaanplaat :roll:, zoals zovele inbouwkasten.

De inbouwoven (hete-luchtoven) van SMEG heeft een pyrolyse-functie, d.w.z. reiniging d.m.v. hitte, in dit geval (volgens de handleiding) ± 500 graden Celsius.

Mijn vragen:

1) Hoe heet wordt het binnenin die onderkast, zowel tijdens 'normale' bakprocedures als tijdens de 'extreme' pyrolyse-functie? Kunnen die inbouwkasten daartegen? Moet de elektra worden beschermd (smeltend plastic)?

2) Het 'Zweedse concern' adviseert in de handleiding van het bovenblad een kier van 7 mm tussen blad en achterwand. Is dat voor ventilatie? Lijkt me een ideale ontsnappingsroute voor rijstkorrels en andere kleinigheden (de diverse insekten nog daargelaten) ...! :cry:

(Of is dit i.v.m. eventuele toekomstige tegeltjes? Want die komen er absoluut niet. Het gaat hier om een meubel dat aan drie kanten vrij benaderbaar is. De achterwand (stuc) wordt behandeld met een speciale (hoogglans-achtige) muurverf die makkelijk is te reinigen.)

Ik hoop op wat bruikbare tips en gebruikerservaringen, met name wat betreft die pyrolyse-functie!!!

Zyxx :D
 

H@ns

  • #2
Aangezien het een inbouw oven is kun je er van uit gaan dat alles voldoende beschermd is en tegen de geproduceerde hitte kan.
500 graden is geen normale temperatuur voor een 220v oven, zelfs voor een zware professionele oven is dit een erg hoge temperatuur.
Ik denk dus dat je die temperatuur met een korrel zout moet nemen, het pyro-element in de wanden zal 500 kunnen worden maar dat is ook alles
 

Gericom

  • #3
Buitenkant oven zal binnen de norm van 60 gr.+ kamertemp= ca. 80 gr. vallen.
 

H@ns

  • #4
:?:
Dus als het binnen 20 graden is en ik zet mijn oven op 200 om een pizza af te bakken is het in werkelijkheid 220 graden in m'n oven?

Was het maar zo!
 

Gericom

  • #5
De buitenkant (ruit van deur, handgreep, etc) mag MAX. 60 gr.+ kamertemp. worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat heeft de kamertemperatuur hier mee te maken ?
Dat zou betekenen dat de wand bij 0 graden maar 60 graden heet mag worden en bij 20 graden zou hij 80 graden mogen worden, vreemde redenering.
 

Red

  • #7
Hij zal de delta T bedoelen tov de omgevings temperatuur en dat kan ik me wel voorstellen.

Op de site van de frabikat staat overigens hoe je hem in moet bouwen.

De inbouwkast zal het probleem niet zijn dunkt me, de warmte stijg op dus vooral het eiken blad zal (iets) opwarmen. De onderkasten zijn aan de bovenzijde meestal open.

Zorg wel voor de minimaal voorgeschreven ventilatie.
 

Zyxx

  • #8
Alvast bedankt voor de voorlopige reacties!

Als ik jullie goed begrijp heeft de fabrikant ervoor gezorgd dat de warmte binnen in de (inbouw)oven blijft, en niet via de ovenwanden 'lekt' ... Da's in elk geval een geruststelling.

Resteert mijn vraag waarvoor de '7 mm kier' dient achter het bovenblad. Iemand enig idee? In de montage-handleiding staat enkel een detail-tekeningetje (zo'n welbekend close-up-cirkeltje) met een "<- 7 mm ->" aanduiding, zonder enige verklaring (ik kan die Zweden natuurlijk bellen, maar ik denk niet dat ik een deskundige aan de lijn krijg ...).

@Red > Houdt dit soms verband met 'de minimaal voorgeschreven ventilatie'? Lijkt me sterk, want die bladen liggen toch ook op onderkasten zonder ovens. Op die manier kan er van alles achter rollen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Waarom gaat u de oven niet gewoon installeren zoals de fabrikant voorschrijft ?
 

Red

  • #10
Ik heb vorig jaar een Brugman keuken (die overigens in Duitsland gemaakt wordt) in elkaar gezet en daar hadden de onderkasten geen bovenkant, alleen een paar dwarslatten om het blad aan vast te schroeven.

Het ovenblad wordt altijd helemaal, of zo goed als helemaal, tegen de muur gedrukt en afgekit. Via die kant is dus geen ventilatie mogelijk.
Mijn (composiet) blad heb ik iets van de muur gehouden, omdat er een dikke tegel boven het blad werd geplaatst en er voldoende ruimte moest blijven voor de mengkraan, zodat de kraan niet tegn de muur zou komen.

Op onderstaand voorschrift van Smeg kan ik de 7mm van je ook niet terug vinden (overigens een tekening van een willekeurige Smeg met pyrolyse).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu