Hoe grote kier tussen kozijn en muur opvullen?

Wijntje3

  • #1
Hallo,
Rond een vaste, ingemetselde vitrinekast zitten lelijke scheuren in het stucwerk van de muur in de hoek muur/kozijn. Ik heb het vliesbehang verwijderd en de loszittende kalk (oid) dat in de kier was gepropt. De kier is nu schoon, maar zó groot dat ik opvullen met gewoon alabastine vulmiddel niet aandurf. Er is een kier van 10 mm breed tussen muur en houten lijst (kozijn) van de kast. Plm 30mm diep de muur in én verder naar het kastinterieur. Het ziet eruit alsof de helekast aan een kant naar voren is gekomen waardoor hij uitsteekt. Terugduwen lukt niet. Huis is 60 jaar oud. Hoe kan ik die kier weer dichtzetten?
dank alvast voor advies!
kees
 

Pepjo

  • #2
Koplat/afwerklijst rond de hele kast zetten ?
 

Wijntje3

  • #3
Ha Pepjo, dankjewel voor je bericht en suggestie.
Een lat heb ik ook overwogen, dat zou echter toch niet werken omdat de hele kast ahw scheef in de sponning zit waardoor de linkerzijde een kier vertoont en de rechter keurig op de plek zit. Met een lat zou je dus slechts aan één kant kunnen werken. Ik heb inmiddels gekozen voor een gipsplaat, met high tack polymax kit koud op de muur bevestigd. Tot nu toe zit het, kijken wat er gebeurt bij het afwerken morgen...
Nogmaals bedankt en graag tot een volgend advies!
 

Ruben_S

  • #4
Ik zou (eventueel) de kast proberen te fixeren, dmv pennen van binnen uit de kast, de muur in. Gebruik RVS, of behandel de pennen daarna met iets, voor je gaat smeren. Gaten binnen zijde van de kast verder afwerken met houtvulspul enz.

Als de muur nog flink poederd, voor behandelen met smeerspul wat de muur fixeerd(zie bouwmarkt). Dan eventueel een kleine bewapening gebruiken, zoals gaas-tape, om mee te pleisteren. Ook gebruikt om gipsplaten de verbinden. Niet echt noodzakelijk.

Vervolgens gebruik je gips, goudband. Dat moet slagroom dik worden gemengd met water. Je begind bovenin dicht te smeren, want het gips kan wat zakken. eventueel; meerdere lagen, totdat het hele gat/richel opgevuld is.

Afwerken met een natte grote spons. Daarmee kun je alles glad wrijven. Verdere afwerking naar eigen inzicht.

Leg een karton of iets dergelijks stevigs op de vloer, zodat je geen zorgen hoeft te maken over vallende gipszooi.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik heb inmiddels gekozen voor een gipsplaat, met high tack polymax kit koud op de muur bevestigd.
Wilt u de topics eerst goed lezen voor u antwoord gaat geven :wink:
 

Ruben_S

  • #6
en graag tot een volgend advies!
Misschien nam ik dat te letterijk?

Maar wat is er mis met een advies geven alsnog. Wellicht denk hij, dit is toch beter en vervangd die plaat wat ie gebruikt heeft of wat dan ook, voor iets wat duurzamer is? Het is leerzaam bedoeld hier dacht ik. Dus ik ben er voor om situaties open te houden. Daarbij, iemand anders die via de zoekfunctie hier terecht komt en het advies leest, zal nu meerdere opties hebben toch?

Het komt hier iets wat bettutelend over allemaal. Maar dat geld voor bijna elk forum wat ik ben tegen gekomen sinds 1992. Het lijkt alleen maar erger te worden eigenlijk. Ik snap dat de mensen hier op het net ernstige opvoedding nodig hebben, maar dat hebben ze wat mij betrefd zelf in de hand. Goh. waar 5 jaar docenten opleiding al niet goed voor is.
 

Ruben_S

  • #7
Even los van het bovenste. Daarvoor kwam ik nog ff langs dit topic. En normaal gebruik ik de Edit knop wel, maar deze keer dus ff niet, voor de duidelijkheid
============================================


Wat ik vergat te zeggen is, dat je voor je gaat smeren, met de gips. Je even wilt nagaan of het hout werk, aan de binnenkant van de muur nog behandeling nodig heeft. Zodat het niet veel vocht opneemt van het gips. Het gips zal daardoor sterk kunnen krimpen verwacht ik, wat niet de bedoelling is. Eventuele naden later afwerken met witte kit. Maar behandel het hout dus van te vorens, als dat mogelijk is. Dat is meteen goed voor de preservering.

En de binnenkant, waar gaten zitten, kun je eventueel ook afwerken met een bijpassend-houten lijst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu