Hoe een stalen bint te plaatsen?

Arievdberg

  • #1
Wij willen de muur tussen de keuken en de kamer weghalen ( 250 cm breed) , dit is op de begane grond. Daarboven zit nog de slaapetage en daarboven de zolder. We wilen dus een stalen h bint plaatsen om dit op te vangen. Nu is het zo dat we door de plaatsing van de keuken eigenlijk geen plek hebben om een steunbeer te laten staan. We zoeken dus een oplossing om die muur "glad" te houden

Dus nu de vraag : kan ik de stalen balk ook 5cm op de buitenmuur leggen ( eerst gat maken en dan later vanuit de buitenkant weer dichtmetselen) en dan via de spouw op de binnenmuur leggen en dan geen steunbeertje metselen.

Ik wilde dan de stalen bint in de kamer hlemaal bekleden met damdichte folie voor als er wat condens komt

Kan dit ??
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik denk dat hier het standaard advies geldt voor bij dit soort ingrijpende klussen: vraag advies van een aannemer/constructeur/bouwkundige.
Die kan de situatie ter plekke echt inschatten. Vanachter een pc scherm blijft dat moeilijk.
 

Arievdberg

  • #3
Bij het huis van mijn zoon hebben we ook advies van de aannemer ingwonnen voor het plaatsen van de schuifpui. Hij zou de ijzeren bint erin leggen.

Toen het echter zo ver was, vond hij zijn oplossing toch niet goed en moesten we de schuifpui laten inkorten. Een dure grap !!

Van het forum heb ik al vele tips gelezen vandaar mijn vraag, wellicht had een van jullie ervaring met het feit of je ene bint ook zo op de binnen spouwmuur en gedeeltelijk op de buitenmuur kan leggen.

Een aannemer is niet zo blij als je alleen advies vraagt, ook al wil je er uiteraard voor betalen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Bij mij is het in ieder geval gedaan zoals jij beschrijft (door de aannemer).
Waar het mij om gaat, is dat het op afstand moeilijk inschatten is of de fundering goed is, en de muren stevig genoeg, de berekening van de stalen balk goed is etc.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De stalen balk 5 cm op de binnenmuur leggen mag sowieso niet, er zijn nog meer mogelijkheden dan een H-balk, dan kom ik weer bij het advies van Frank, schakel een bouwkundige in.
De stalen balk moet bekleed worden met brandwerend materiaal, ook hier weet de bouwkundige raad.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Arievdberg schreef:
Dus nu de vraag : kan ik de stalen balk ook 5cm op de buitenmuur leggen
Kan dit ??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Goed gezien, niet goed gelezen.
Ik ben niet gewend dat een stalen balk op de buitenmuur gelegd wordt, pas na herlezing drong het tot me door.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ten eerste laat iets dergelijks altijd uitrekenen
en kijk ook naar de fundering het is mogelijk dat je hier ook voorzieningen moet treffen.

Je kan de stalen onderslag beter op een kolommentje plaatsen
dan ontstaat er ook geen koudebrug
iets van een HEA100 of zoe deze is even dik als een gemetseld binnenblad.
Je kan dan e.a vlak afstuccen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
5cm op metselwerk leggen kan niet. Dan gaat het metselwerk kapot én bovendien wordt het dan excentrisch belast, met alle gevolgen van dien. En folie om een balk helpt niet tegen condensatie, dus je constructie kan gaan roesten/rotten.

Uit je verhaal lijkt te blijken dat je niet van plan bent bv. een constructeur erbij te halen, ik hoop dat ik dat verkeerd begrijp. Zaken die een constructeur oa. voor je kan checken:
- oplegspanning
- profielkeuze
- stabiliteit van metselwerk
- veranderingen in krachtsafdracht naar fundering
- enz.

En het plaatsen is ook niet echt een doehetzelfklus. Ik weet niet hoe je zelf erover denkt? Heb je ook aan de benodigde bouwvergunning gedacht? Ach, eigenlijk zeg ik hetzelfde als alle andere reacties...

grtz
Henk
 

Arievdberg

  • #10
Oke IJkenhout en de anderen, blijkbaar denk ik er te licht over. Dacht een bint er gewoon in te leggen. ga dus professionele hulp erbij halen, maar is dat dan een constructeur/aannemer/tekenaar oid?

Als bepaald is op welke wijze de ondersteuning aangebracht dient te worden en de berekening is gemaakt dan kan je toch zelf wel zo een bint plaatsen ? Of zie ik iets over het hoofd?

Ik begrijp dat ik ook langs de gemeente moet om te informeren naar een bouwvergunning , daar had ik zeker niet aan gedacht ..

Toch maar weer eens goed om aan jullie allen advies te vragen. Alvast bedankt
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Zoek een aannemer die het zelf kan berekenen, anders schakelt hij weer een ander in en betaal je extra. Overleg over het samen met hem plaatsen.
 

Handigeklusser

  • #12
Wat is het gewicht van de het plafond hetgeen gedragen moet worden, wordt dit plafond buiten de muur nog door andere balken gedragen ?
 

Arievdberg

  • #13
Het gewicht van het plafond : heb geen idee. Het is een standaard eengezinswoning. Bovenop deze etage staat de slaapetage ( houtenbalken en houten planken vloer) en daarbovenop de zolder.

Ben er inmiddels achter dta we een tekening moeten indienen bij de gemeente waarop staat aangegeven hoe we eea moeten opvangen.

Heb een paar aannemers gebeld in de buurt maar of ze willen niet komen ( te druk) of ze vragen op voorhand geweldige bedragen voor een advies(> €500). Maar we zoeken verder
 

Handigeklusser

  • #14
Staat de muur die je weg wilt halen in het verlengde van de balken of dwars op de balken in het plafond, zogezegd draagt de muur je plafond ?
 

Arievdberg

  • #15
De muur staat dwars op de balken , we willen een stuk van circa 2.5 weghalen omdat we een open keuken willen maken. Een van de problemen is dat we buiten muur zo glad mogelijk willen houden ( zie ook eerste post). De gebruikleijke methode van een stalen h bint van 14 cm of 16 cm steunend op twee "steunmuurtjes" van circa 10-15 cm wordt dus bemoeilijkt.
 

Handigeklusser

  • #16
Stalen profiel op het binnenblad, waarop de steunbalk dwars komt te liggen ,zo verdeel je de druk over een groot deel van de muur, tevens goed verankeren in de muur, dit kun je ook aan de andere kant toepassen , zo houdt je de muren glad

even berekenen wat het gewicht is hetgeen op de balk terecht komt
 

Arievdberg

  • #17
Oke, heldere tip
Is het een idee om de
*De stalen profielen aan elkaar vast te lassen ? ( geeft immers ook stevigheid)
* Op wleke wijze veranker je de stalen profielen ? Gaten erin boren en met bouten van bijv 10mm doorneden en 12 cm langet in de muur vastzetten ??

Hoe kan ik als amateur het gewicht bereken wat erop komt te staan ? Wat voor info heb je daarvoor nodig ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Er is een aantal keren duidelijk aangegeven dat u er een aannemer of constructeur bij dient te halen.

Ook handige klusers zijn niet helderziend en kunnen in dit soort gevallen en met deze info geen betrouwbaar advies geven op afstand.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #19
Wat ik niet helemaal begrijp is waarom een steunkolom of beertje geplaatst moet worden, want dat hoeft namelijk niet altijd.

Onlangs heb ik ook een enorme stalen H-bint laten plaatsen (er zijn grenzen aan wat je zelf kunt) die het plafond dwars ondersteund. Heb eerst door een constructeur de constructie laten doorrekenen. Hieruit bleek dat de stalen bint (en we praten hier over een HE220!) gewoon op de binnenmuur geplaatst kon worden. Geen steunkolom, geen beer, niets.

En natuurlijk kan je gewoon zelf ook met het constructieplan aan de gang gaan, dat hoef je niet persé te laten doen, als je maar wel de constructie eerst laat doorrekenen.
 

Arievdberg

  • #20
Bedankt voor alle adviezen. zoals ik al aangegeven heb zal ik eea door ene cnstructeur/annemenr door laten rekenen. heb er al een paar gebeld ( zie mijn vorige mail) En ik ga door, wi luiterarad zeker weten dat we geen dommem ( laten) doen!
Als doe het zelver ben ik geinteresseerd in allerlei zaken. Daarom was mijn vraag ook puur uit nieuwsgierigheid hoe je dan het gewicht van de rest van het huis berekent.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu