Hoe deze boormachine gebruiken

Olgy

  • #1
Ok, domme vraag,
maarr ik heb nog nooit een boormachine gebruikt en wil graag deze gebruiken die ik heb gevonden in de kelder



ik wil gaatjes boren in de deur, maar hoe vervang ik het schroefboortje die er nu opzit? Je kunt blijkbaar aan 2 dingen draaien zoals bij een fototoestel, maar weet niet waar het voor dient (wellicht heeft de buitenste met het toerental te maken, maar weet niet hoe je het schroefje moet vervangen?)


:?
 

Fiesiekus

  • #2
Je laat de punt naar links wijzen en neemt het zwarte linkerdeel van de boorkop in je linkerhand. Het zwarte deel daaronder in je rechterhand.

Dan met je linker- en je rechterhand tegen de wijzers van de klok in draaien en moet ie los komen.

Vergeet niet de batterijen erbij te zoeken en op te laden! Die grijze cirkel is de slipkoppeling.
 

Olgy

  • #3
Sorry, kan niet helemaal volgen..

"Je laat de punt naar links wijzen"
hoe..?

"neemt het zwarte linkerdeel van de boorkop in je linkerhand. Het zwarte deel daaronder in je rechterhand.
"
ik zie wel een zwart deel, maar wat is het zwarte 'linker'deel precies?
en 'het zwarte deel daaronder' ..?

sorry vr de vragen, thx
 

MHG

  • #4
Als het goed is bestaat de zwarte kop uit 2 ringen zeg maar. Neem het bovenste deel van de zwarte kop in je linkerhand en het onderste deel van de zwarte kop in je rechterhand. Dan met je linkerhand tegen de klok in draaien en de rechter met de klok mee. De grijze ring heeft niks te maken met vast of los draaien.

Wat ook wel eens werkt, dat ligt eraan hoe vast hij is aangedraaid, is de accuboor op de stand zetten zodat je schroeven los kunt draaien. Dan de zwarte boorkop stevig vasthouden en dan het knopje van de boor indrukken. Meestal gaat de boorkop dan ook los.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
 

Olgy

  • #6
Ik kan de 2 delen niet elks in een andere richting draaien. en staat wel op het bovenste deel een handje dat naar rechts wijst met het woordje RELEASE en een handje naar links met woordje GRIP.
dan op de middenste zwarte ring staat LOCK met pijltje naar beneden en als je verder draait staat er FRE E met pijltje naar boven. Dus ik veronderstel dat ik dat deel naar boven moet duwen en dan het zwarte bovenste deel in de richting van RELEASE draaien.

Dat helpt dus ook niet, evenmin hoe ik draai.. :?
 

Fiesiekus

  • #7
En als je veel kracht zet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Spuit een beetje kruipolie in de boorkop, in een kelder is de vochtigheid meestal wat hoger, de boorkop kan vastroesten.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Laad de accu op en monteer deze op de machine
Zet de boormachine in de draairichting links draaiend (of je een schroef uit hout gaat schroeven)
Neem de zwarte kop stevig beet aan het einde daar waar de boor in de kop gaat en zet de boormachine langzaam aan. 5de machine zal dan het werk voor je doen)

Wel de kop stevig vast houden anders draait deze in je handpalm rond en dan wordt het warm
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10

renehi

  • #11
Mocht bovengenoemde methodes niet werken, neem dan 2 waterpomptangen. Met 1 tang hou je de achterzijde van de boorkop vast en met 1 tang de voorzijde. Met de tang aan de voorzijde draai je dan open. Zie plaatje jan. Wanneer die dan nog niet gaat....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Dat zou ik toch niet doen, veel van die snelspanners gaan dan kapot is mijn ervaring, spuit er gewoon kruipolie of wd40 in, een nachtje laten liggen en met de hand proberen los te maken.
Lukt dat niet dan is er m.i. nog 1 mogelijkheid, rondom het bitje kunt u 3 driehoekjes zien, zet een stalen pen op een driehoekje en geef er een tik met een hamer op, herhaal dit bij de 2 andere driehoekjes en eventueel nog een rondje maken.
 

renehi

  • #13
renehi schreef:
Mocht bovengenoemde methodes niet werken
Ook meer als laatste redmiddel bedoeld...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Olgy schreef:
dan op de middenste zwarte ring staat LOCK met pijltje naar beneden en als je verder draait staat er FRE E met pijltje naar boven.
Is "naar beneden en naar boven" in draairichting gezien of in de richting van de as waar de boorkop op zit?

Indien het laatste het geval is moet je de onderste ring naar je toe trekken of van je af duwen om los te draaien en vast te draaien.
 

J.pelgrim5

  • #15
Ik zou maar een buurman of een familie lid opzoeken ,die weten er wel raad mee .gr jan.
 

DervishD

  • #16
Toen ik laatst in de garage bezig was wou mijn neefje van 6 kijken wat ik deed. Op een gegeven moment krijg hij m'n accuboor in z'n handjes en binnen 3 minuten wist ie hoe dat ding werkt. Als een jongetje van 6 het in 3 minuten zelf kan uitvogelen moet het een volwassen kerel toch zeker ook lukken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu