Hoe controleer ik of thermisch servomotor stuk is?

Pier-nl

  • #1
Hoi,

Mijn cv-systeem bestaat uit 2 zones die ik per zone met een thermostaat kan bedienen. Beide zone hebben een klep die de zone afsluit. Mijn keuken heeft vloerverwarming en als ik de thermostaat omhoog gooi dan zie ik dat de thermische servomotor voor deze zone reageert en de klep opengooit. Echter wordt er geen signaal doorgegeven naar de cvketel en deze slaat dus niet aan. Als ik de thermostaat van de tweede zone omhoog gooi, zie ik de klep voor deze zone ook open gaan en wordt de cvketel wel aangestuurd. De vloerverwarming van de keuken wordt dan ook warm, wat erop duidt dat de klep zelf voor deze zone wel werkt.

Hoe controleer ik of de signalering van de servomotor stuk is? Het is een Heimeier 4988.01.00 en zit aangesloten via een heimeier trafostation. Het systeem is een jaar oud en ik vraag me af of het wel goed gewerkt heeft.

Zou het logisch zijn dat de heimeir stuk is en dat ik deze moet vervangen??
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Magische woord..

GARANTIE.

Als het is aangelegd door een installateur deze inschakelen.

Gaat er van beide kleppen een signaal draad naar de ketel ??
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Controleren is eenvoudig: servomotortje van ventiel draaien en bekrachtigen (dus laten werken). Na een paar minuten kun je dan zien of er een verandering in de stand is opgetreden. Het motortje doet niks meer dan het stiftje van het ventiel bedienen. (indrukken of niet)
Normaal wordt vanaf de thermostaat, die zo'n motortje regelt geen signaal naar de ketel gegeven, maar dient die voorziening alleen maar om een bepaalde zone in temperatuur te kunnen verlagen als dat gewenst is. Ligt er dus helemaal aan hoe e.e.a. geschakeld is.
 

Monteur Bert

  • #4
Precies, het is niet automatisch altijd zo dat er een signaal naar de ketel wordt gegeven wanneer een van de zones warmte vraagt!
Indien de zone niet met de ketel gekoppeld is moet de ketel wel d.m.v. een ruimtevoeler (elders?) of weersafhankelijk regeling (of combinatie daarvan) of op andere wijze voldoende warmte produceren zodat de zones goed kunnen regelen.

De zones worden gestuurd door een motor gestuurde open/dicht klep.
Bert.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Misschien alleen op 1 zone schakelend en de volgende zone alleen als volger ingesteld.
 

Pier-nl

  • #6
Dank voor de antwoorden. De motor bleek wel te functioneren alleen het eindcontact functioneerde niet. De heimeier motor met afsluiter is vervangen en alles werkt weer naar behoren.

Dank voor het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu