Hoe breidt zich rioollucht uit?

Lutz

  • #1
Halvewege april was de aannemer (loodgietersbedrijf) in mijn huis drie weken bezig om de badkamer te vernieuwen. Van een douche met een opstapje werd een inloopdouche gemaakt. Al een paar weken heb ik rioolstank in huis zonder de oorzaak te kunnen vinden. De verbouwde badkamer ligt op de eerste verdieping bij de trap. Deze trap is een open trap naar de woonkamer. Beneden bij de trap ruik ik meestal de sterkste stankconcentratie.

Nu hebben wij al gemerkt, dat soms een stanklucht uit de inloopdouche komt, ondanks dat er nog water in de drain staat.

Kan het zijn, dat rioollucht naar beneden zakt?

Tweede vraag: ik heb in de inloopdouche over 80cm breede een drain liggen, en het water vloeit goed af. Zou er ergens een verstopping kunnen zijn? Ik heb al geprobeerd om de ergste haren te verwijderen.

Vandaag heb ik, omdat de stank weer heel sterk was, water in de douche laten lopen. Ik heb dan gehoort dat ondanks dat het drain met water gevuld was de afvoerpijp na de drain met lucht gevult was.

Ik vrees dat de oorzaak van mijn problemen de rioolontluchting is. Maar die heb ik nog niet kunnen vinden. Ze zal wel in de muur zijn weggewerkt.

Mijn zolder is altijd uitgebouwd geweest. Ik kan door een raam in de dakpannen een ventilatierooster zien, maar dat steekt niet uit zoals de rookkanaal van de kachel of van de afvoerdroger. Zou het dat kunnen zijn?

Bedankt voor het meedenken!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je hebt over 2 plekken stank overlast, dat is heel vreemd

wat zit daar beneden hebben hun daar wat aan gesloten of veranderd.

Zo op afstand en zonder om te kunnen zien hoe het zit is het moeilijk, vaak is dat de sifon leeg heveld waardoor je water slot weg valt en je stank krijgt.

leidingen waren weg gewerkt dus ook niet meer te zien

evt kan je foto`s plaatsen voor algemene in druk

ook kan je evt een rook test laten uit voeren die kunnen dan zo zien waar het rook uit komt daar komt ook de stank van daan
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Die stank lucht heb je dat de gehele dag, ik heb zo`n gevoel dat er meer aan de hand is omdat je zegt drain is vol en je ruikt het en je hebt beneden stank.

Heb je de aannemer ook weer aan gesproken op dit probleem
 

Lutz

  • #4
Ik heb een woonkeuken, en in maart heb ik een nieuwe keuken laten plaatsen op de begane grond, maar daar stinkt het niet.. De badkamer zit boven het toilet, maar daar is niets verbouwd. Ook stinkt het daar niet. In het trappenhuis zit glasvezelbehang, maar ik kan geen vochtig of verkleurd plekje vinden. Op de eerste verdieping stinkt het ook verder niet. Zet ik in de badkamer de raam open dan stinkt het boven minder, maar beneden blijft de stank. In de badkamer loopt in een koker van steen een standleiding, omdat daar, waar mijn douche nu zit, ooit een toiletpot zat. Op het voormalig afvoer van de wastafel zit nu de doucheafvoer aangesloten.
Deze koker loopt langs het trappenhuis naar beneden. De al eeder niet meer gebruikte standleiding was met iets dichtgepropt. Het enige wat ik kan bedenken is dat deze afsluiting door de bouwwerkzaamheden nu niet meer dicht afsluit, en dat nu bij wijze van spreken rioolucht in de koker terecht komt. Misschien komt dan de stank door de vloer heen in de koker van de begane grond en dan via de muur in het trappenhuis.

De stankoverlast is begonnen toen het hier erg veel is gaan regenen. Zolang het droog blijft is niets aan de hand.

De aanemer wil volgende week komen en kijken, of hij de afvoer van de douche kan onstoppen. Mijn vermoeden is dat dat niet de oorzaak is en dus ook niets kan oplossen. Maar ik ben geen loodgieter.

Blijft de vraag: hoe breidt rioollucht zich uit? Is rioolucht lichter dan gewone lucht, dan zou ze moeten opsteigen. Is ze zwaader, dan kan ze via het trappenhuis naar beneden vallen.

Ik kan alleen zeggen dat wij bij regen meer kans op stank hebben dan bij zon.

Soms wordt de stank minder indien wij water in de douche laten lopen, maar niet altijd.

Stel ik vindt de plek, waar de rioolbeluchting door het dak heen gaat. Wat helpt mij dit of wat kan ik dan met deze informatie doen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Lucht in je huis is door kieren kanalen kokers spouwmuur enz. altijd in beweging. De wind drukt op je huis, aan de andere kant van de woning is een vacuüm en dat vacuüm wordt opgevuld door die lucht uit die kanalen kokers kieren noem het maar op. Als er in het riool ergens een gaatje zit komt daar die stank uit en al gelang de wind zou het dan wel of niet merkbaar in je huis kunnen komen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Als er veel regen valt dan loopt de druk qua riool lucht op dat moet ergens heen

het gaat dan via je ontspanning naar het dak weg, maar ook als ergens in de koker of niet goed dicht gemaakte aan sluitingen word dat er riool lucht er door geperst

Wat ik je al zei vraag aan de aannemer om evt een rookinspectie uit te laten voeren, zo kan je namelijk zien waar het probleem zit.

Waar rook uit komt, komt ook riool lucht uit.

Je afvoer is niet verstopt dus dat helpt niets
 

Lutz

  • #7
Vandaag is de loodgieter geweest, maar het stonk natuurlijk niet. Hij wil terug komen zodra het weer stinkt.

Hij wil beneden in de krijpruimte kijken of daar alles dicht is, en ook op het dak het beluchting rooster bekijken. Vindt hij niets dan wil hij de muur openen.

Dus het gaat de goede kant op...
 

Sewerboy

  • #8
Een rookproef laten uitvoeren, zoals Henk al heeft aangegeven. Hiermee test je ook gelijk of de ontluchting open is. Hoef je niet eens het dak voor op. Uit een haarscheurtje in een leiding kan al stank vandaan komen. Dit is vaak niet met het blote oog te zien. De rook bootst als het ware de stank na. Het hoeft dus niet te stinken op het moment dat zo´n test word uitgevoerd. De loodgieter zal met zijn neus minitieus langs alle afvoeren moeten gaan, als hij nergens zichtbare schade ziet. De kans dat hij iets mist is dan natuurlijk aanwezig. En op je vraag, is stank zwaarder dan lucht? Ja. Als je boven stank hebt, kan dat in je trappenhuis naar beneden zakken.
 

Lutz

  • #9
Ik had de loodgieter nog naar een rooktest gevraagd, mij hij vond het niets. Gezien dat ik garantie heb mag die van mij beneden en boven kijken of die nog een alternatief vindt voor het openhakken van de muur.

Hoe wordt trouwens zo een rooktest uitgevoerd? Wordt er in de kruipruimte een gat geboort om de rook in de standleiding te brengen, of gaat men via een toiletpot en een slang rook inblazen?
 

Tfro71

  • #10
Voor de rookgas zoeken ze een aansluiting waarop ze een slang kunnen aansluiten met een soort rubbermanchet (het moet toch luchtdicht). Zo voldeed bij mij de aansluiting in de badkamer op de 2e etage nadat hij eerst had gezocht in het keukenkastje.

Nadeel van rookgas is dat je wel weet of het lek is en waar ongeveer maar uiteindelijk moet je toch gaan hakken als er rook achter een muur vandaan komt om te zien waar de lekkage precies ziet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Logisch dat die loodgieter het niets vind het kost hem geld is niet goed koop

maar je kan zien waar het vandaan komt. alleen achter de muren niet maar de geur komt evt ook achter de muren vandaan dus dat rook ook.



je kan stankdetectie aan vragen bij een ontstopping bedrijf
 

Lutz

  • #12
Het installatiebedrijf wil de afvoer afpersen. Is dat ook een goede manier om achter lekken te komen?

Hoe doet men dat in de praktijk?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Mij onbekend afpersen van een riolering.

Maar waarom wijzen hen met rook af dan
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Hoe is de stank nu

die drain hoe hoog staat het water als het stinkt is daar een foto van

hoe is het onder de vloer is dat wat te zien wat van belang is evt een foto van de verandering die is gemaakt

zodat we ook wat meer indruk krijgen van hoe en wat
 

Lutz

  • #15
Twee antwoorden: in het utiliteitsbouw moet men blijkbaar een rioolstelsel afpersen om aan te kunnen tonen dat het dicht is. Ik vermoedt, dat mijn installatiebedrijf vaker in de utiliteitsbouw zit dan als ontstopper te werken.

drain: het stank in huis is afhankelijk hoe nat het in de buurt is. Bij regen is de stank sterker.

De laatste vier weken had ik in de douche een druppelnde douchekraan, de vloer bleef altijd wat vochtig.

De drain stond de hele tijd nooit leeg. Maar het is een kwestie van de lange adem. Volgende maand gaan ze afpersen en dan de douche openhakken...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Moeten we maar even afwachten, maar je zou zeggen dat de drain niet goed zit op een of andere manier
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu