Heteluchtverwarming uitbreiden

Jeroen1968

  • #1
Hallo,

Ik heb een woning met heteluchtverwarming. Nu heb ik op zolder twee slaapkamers gemaakt die ook verwarmd moeten worden. De roosters hiervoor komen boven de deuren van beide kamers. De verwarmingsunit staat op de overloop op zolder tussen de kamers in. Het betreft een Brink SWB-HR.

De vraag is welke diameters buis moet ik hiervoor gebruiken? Het verloop naar de roosters toe heeft een 125mm aansluiting. Is 125mm vanaf de ketel en vervolgens splitsen naar 2x 125mm voldoende, of moet de diameter vanaf de ketel groter zijn?

De kamers zijn beide ongeveer 12m2.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
125 mm is voldoende ook om te spiltsen.

Met uitblaas roosters kunt u dan regelen.

Hou wel de dorpel eruit of een opening van elke kamer open ivm retour lucht.
 

Jeroen1968

  • #3
Ik heb dit even geprobeerd, maar er komt duidelijk minder lucht uit de beide roosters op zolder dan uit de roosters op de slaapkamers op de eerste verdieping.

Misschien moet ik het hele systeem even globaal beschijven. De cv staat op een kast waaraan alle uitgaande buizen aangesloten zijn. Er gaat een buis van 180mm onder de kast door de vloer die zich boven het plafond op de overloop op de eerste verdieping verdeelt naar 4x 125mm voor 3 kamers en de badkamer. Aan de zijkant van de kast gaat een dikke buis (diameter kan ik zo niet goed zien) naar beneden voor de verwarming van de woonkamer. Aan dezelfde zijkant zit een kleinere buis die naar de keuken en de hal beneden gaat. Aan de achterzijde van de kast zit een aansluiting van 125mm die al tijdens de bouw van het huis bedoeld was voor de zolder. Deze heb ik nu verbonden met een platte buis van 204x60mm om zo langs het schuine dak van de zolder te kunnen komen. Boven het nog te maken verlaagde plafond verdeelt deze zich dan naar 2x 125mm voor de beide kamers.

Zo het kunnen dat de kachel er moeite mee heeft de lucht omhoog te blazen, zodat het meeste naar beneden, de rest van de woning gaat?

Moet ik de oplossing dan zoeken in het knijpen van de lucht naar de rest van de woning? (in alle buizen zitten kleppen om dit te regelen). Of moet toch de diameter van de zolderbuis groter? Of zou er een extra ventilator in de zolderaansluiting moeten?

Overigens heb ik met de retourlucht rekening gehouden. Onder de deuren is een kier opengehouden van 20mm.
 

Chathanky

  • #4
Je zal toch de luchtverdeling opnieuw moeten afstellen indien mogelijk.
Of dit mogelijk is kan ik niet beoordelen.
De platte buis heeft een diameter (hydraulisch aan rond) van 93 mm.
En daaraan splits je het uit in 2x 125 mm? Niet echt logisch en garant voor een goede werking.

Het inregelen moet toch gebeuren met meetapperatuur. Natte vingerwerk is niet de methode.

Als je een deel lucht in de andere ruimtes inlevert zal dit gecompenseert moeten worden met een hogere inblaatstemperatuur.
Dit inleveren gebeurt als je de bestaande ruimtes gaat knijpen om voldoende lucht in de ruimte te krijgen die je uit breidt.

Voor je verder gaat lijkt het me handig om een installateur uit te nodigen met kennis en ervaring in luchtsystemen.

Lucht heeft geen moeite om omhoog te komen, zeker warme lucht want die stijgt immers. Die zou het juist makkelijker omhoog te krijgen zijn. :wink:
 

Jeroen1968

  • #5
Ik was al van plan met 150mm uit de kachel te vertrekken, te splitsen naar 2 platte buizen 204x60 en dan naar 2x 125mm naar beide kamers. Daarmee moet het kunnen toch?

Inregelen gaat op basis van uitsroomsnelheid uit de roosters dacht ik? Zijn voor die luchtsnelheid nog vuistregels te geven? Op basis van kamergrootte en gewenste temperatuur bijvoorbeeld?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Er zijn grote trechter welke je over het uitblaasrooster kunt zetten.
Hier zit dan een faantje in en je kunt zo de m3's aflezen. Dit is de enige goede manier om een systeem in te regelen. Om te weten hoeveel m3 je moet inblazen moet je het warmteverlies per ruimte weten.
 

DSR9500

  • #7
En bedenkt dat je in de winter het zeker beneden warm genoeg krijgt.

Dus ga niet uitsluitend af op goed ingeregelde de luchttoevoer van je zolderkamers.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu