Herrie na plaatsen buisventilator

Subbase

  • #1
In het plafont van mijn badkamer zit het afzuigpunt. Daarboven zit 30cm geluidsisolerende flexibele slang dan komt de vlinderklep. Dan weer 20CM geluidsisolerende slang en dan de buisventilator (Silent TD100). dan weer 45CM gewone flexibele slang en dan de dakafvoer.

Alles is 100mm. Nu hoor je in de badkamer de ventilator niet echt maar als ik het afzuigpunt opendraai hoor je een fluitend orgelpijpachtig geluid. Hoe verder open, hoe meer geluid, een klein stukje open is bijna geen geluid.

Als ik een beetje met mijn hand de ronde opendraaischijf van het afzuigpunt vasthou of een stukje blokkeer is het weer weg. Het lijkt dus of de vorm van het afzuigpunt en de hoeveelheid lucht het probleem zijn.

Kan ik dit oplossen door de ventilator en vlinderklep wat hoger te plaatsen?

Hoeveel ruimte moet er eigenlijk minimaal en maximaal tussen vlinderklep en ventilator zitten?
 

Fiesiekus

  • #2
Ik denk dat er in/aan de ronde opendraaischijf iets niet goed vast zit. Door de turbulente stroming om dit onderdeel krijg je (Von Karman) wervels met een bepaalde frequentie. Daarmee kan een los onderdeel gaan meetrillen.

Nog wat verder experimenteren misschien....?
 

Subbase

  • #3
Nou, denk gewoon dat het door de hoeveelheid lucht komt en de vorm. Als ik hem heeeeel ver open zet hoor je het geluid niet en met het aandraaien gaat langzaam de klank van laag (zacht) naar hoog (harder) tot weer weg als ie bijna dicht is.

Dan maar heeeeeeel ver open of bijna dicht ;-)
 

Fiesiekus

  • #4
Subbase schreef:
Als ik hem heeeeel ver open zet hoor je het geluid niet en met het aandraaien gaat langzaam de klank van laag (zacht) naar hoog (harder) tot weer weg als ie bijna dicht is.
Typisch de Von Karman wervel: frequentie is afhankelijk van de luchtsnelheid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu